Hipit Helsingin valtuustossa

Helsingin Energian uusi strateginen suunnitelma suuntaa aivan päättömään vihreään energiatulevaisuuteen, josta ei ole edes saatavana ympäristönsuojelullista lisäarvoa vaan päinvastoin. Mitään näin hölmöä energiasuunnitelmaa en ole Helsingille koskaan nähnyt esitettävän. Soininvaarakin HELENin varapuheenjohtajana toteaa lakonisesti, ettei olisi ikinä uskonut kannattavansa vain lämmöntuotantoa. Nykyinen Helsingin tehokas sähkön ja lämmöntuotanto on saanut merkittävää kansainvälistä tunnustusta viimeeksi viime keväänä. Soininvaara myös lakonisesti kertoo, että HELENin Helsingin kaupungille tulouttama raha vähenee vihreässä tulevaisuudessa 20 miljoonaa euroa per vuosi. Se on sitten pois vanhusten kotisairaanhoidosta ja koulukirjoista.

The Australian-lehden (16.6.-15) mukaan kivihiilen kulutus nousi maailmassa kaikista energiamuodoista ylivoimaisesti nopeimmin sekä suhteellisella skaalalla että erityisesti absoluuttisesti. Maailman kivihiilen kulutus kasvoi noin kymmenen kertaa Suomen vuotuista öljynkulutusta vastaavalla määrällä vajaalla 1000 miljoonalla ekvivalenttitonnilla viimeisen kymmenen vuoden aikana. The Guardian lehden (27.5.-15) laajasta artikkelista selviää, että Intian kivihiilen kulutus tulee nousemaan 2,5 kertaiseksi nykytasoon verrattuna vuoteen 2030 mennessä. Pääministeri Modi on ilmoittanut Pariisin ilmastokokouksen alla, että Intia ei missään nimessä aio luopua kivihiilen käytöstä, koska köyhät tarvitsevat sähköä. ”Vihreän” Euroopan hiilenkulutus on noussut erityisesti Saksan vihreän energiakäänteen takia rajusti.

Vaihtoehtoisten energiamuotojen merkitys puhtaasti energeettisistä syistä maailman energiahuollossa on nyt ja tulevaisuudessa vain hyttysen surinaa huolimatta suomalaistenkin päämedioiden kovasta rummutuksesta.   

Todennäköisesti myös yhdyskuntailmaa ruvetaan vihreiden hajautetulla lisäoptioilla pilaamaan, kun pelletti alkaa palaa ympäri Helsinkiä. On autuaasti unohdettu ilmansuojelun oppikirjojen perusopit: Keskitetty energiantuotanto puhdisti kaupunki-ilman kehittyneissä maissa ja aivan erityisesti Helsingissä tehokkaan yhteistuotannon ansiosta. Maailman pahimmat tuhansia kuolemia aiheuttaneet ilmansaaste-episodit Lontoossa 1950-luvun alussa johtuivat talokohtaisesta lämmityksestä, ei savupiipputeollisuudesta tai liikenteestä. Sama on tilanne nyt Kiinassa ja Intiassa, jossa nimenomaan ruoanlaitto ja talojen lämmitys biopolttoaineilla tai kivihiilellä kodeissa aiheuttaa medioissakin usein esitetyt vakavat ilmansuojelulliset ongelmat, ei teollisuuslaitokset tai energiantuotannon pistelähteet.

Meillä on sekä ydinvoiman että kivihiilen kanssa kyetty huoltovarmuus järjestämään, koska uraania voidaan helposti varastoida vuosiksikin eteenpäin ja kivihiiltäkin on varastoitu puolen vuoden tarpeisiin. Pelletit mätänisivät taivasalla ja pellettien huolto onkin lähes ”JOT-puuhaa” rekkaralleineen ja kaiken lisäksi energiataseetkin ovat todennäköisesti vähän sitä sun tätä, kun puuta täytyy kuivata ennen syöttämistä uuniin. Puu on sitten pois puunjalostukselta eri muodoissaan. Ja jos hyvin kallista tuultakin vielä suositaan, sekin on vain kallista ja vieläpä onnettoman huonoa sähköä.

Rajalliset pellettivarastot ovat olleet työsuojelullinen ongelma ja meillä on ollut jo yksittäisiä työperäisiä kuolemantapauksia, kun työntekijä on mennyt huonosti tuuletettuun pellettivarastoon. Pelletithän lahoavat eli palaavat hitaasti ja tuottavat hiilimonoksidia. Tämä on aiheuttanut myös jopa ympäristöterveydellisia ongelmia. Terveydensuojelusta vastaavilla on tietoa ainakin yhdestä rivitaloyhtiöstä, jossa otettiin pelletit varastointiin ilman kunnollista eristystä asuinhuoneistoon. Tämä aiheutti muutama vuosi sitten ns. läheltä piti tilanteen asukkaiden saatua lievän häkämyrkytyksen oireita.

Voitaisiin vihdoin herätä tästä kaameasta vihreästä painajaisesta ja luoda Helsingille taloutta tuhoamattomat linjaukset, joskin se edellyttää mm., että tuulta ei enää tuettaisi syöttötariffilla. Tuulihan tukineen mädättää nyt jo koko Nordpoolin ja uhkaa perusvoiman tuotantoa sekä Pohjoismaissa mutta aivan erityisesti Saksassa. Meidän tulee edelleen tukeutua hiileen yhteistuotannossa. Jos hiilen poltto ahdistaa, voidaan uuden Loviisan ydinvoimalan lämpö tuoda Helsinkiin. Eikös nämä lundit ja muut vihreät median hellimät rikkiviisaat ole meille kertoneet viime vuodet, että vihreä tekniikka on jo hurjan kehittynyttä. Sittenhän se ei mitään tukea tarvitse.

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu