MikkoPaunio

Helsingin Sanomat edistää humpuukia - taas

Vihreän missiojournalismilinjansa mukaisesti Helsingin Sanomat julistaa tänään artikkelissaan "Maailmassa on ruokaa kuin roskaa -  neljänneksen säästö hävikissä ravitsisi kaikki aliravitut". Artikkeli syyllistää kehittyneissä maissa asuvat ihmiset siitä, että heidän roskiin joutuva ruoka kykenisi ruokkimaan maailman aliravitut. Artikkeli väittää yksittäiseen Maailman ruokaohjelman FAO:n virkamiehen hyvin vihreässä the Guardian lehdessä antamaan lausuntoon  nojaten, että kehitysmaissa ruoan hävikki on olematonta.

Olen lopettanut Hesarin tilaamisen tämän tyyppisen kyseenalaisen propagandistisen vihreän uutisoinnin vuoksi jo vuosia sitten.

Vaikka äidillä olisi käytössään roskikseen hyvinvoivien ihmisten kulutusähkyssään "vastuuttomasti" poisheittämää ylimääräistä ruokaa, hän ei huonon hygienian oloissa lapsen toistuvien ripuliepisodien aikana kykenisi lastaan ruokkimaan. Tämän vuoksi Maailmanpankin vuonna 2005 julkaistua mm. Harvard-yliopiston ravitsemusasiantijoiden kirjoittamaa raporttia "Repositioning nutrition as central of development" mainostettiin mm. BBC:ssä filminpätkilllä, joissa ylipainoiset afrikkalaisäidit kantoivat sylissään aliravittuja lapsiaan. Raportin julkistamistilaisuudessa eräs Harvardin proffa kertoi, että raportin sisältämän viestin voi opiskella yhdestä ainosta raportin kuvasta. Kuvassa osoitetaan alle yksivuotiaana toistuvat ripuliepisodit aiheuttavat peruuttamattoman aliravitsemustilan (=hankittu immuunipuutos) ja lyhytkasvuisuuden (engl. stunting). Aliravitsemus ylisukupolvistuu, jos aliravittu tyttö ei menehdy ja tullessaan sukukypsäksi, hän synnyttää jälkeläisen, jolla on erityisen suuri aliravitsemuksen riski, koska äidin aliravitsemus lisää infektioiden ja ruoan puutteen ohella lapsen myöhempää aliravitsemuksen riskiä.

Otin em. raportista kopin ja kirjoitin yhdessä nuoren intialaisen naisekonomistin Anjali Acharyan ja London School of Hygiene and Tropical Medicine instituution hygieenikkojen avulla ympäristöterveyteen pureutuvan Maailmanpankissa virallisesti sisäisessä tarkastelussa hyväksytyn ja vuonna 2008 julkaistun raportin "Environmental health and child survival" samasta lähtökohdasta.

Maailman terveysjärjestön konsensusarvion mukaan 50 % aliravitsemuksen seurauksista johtuu huonosta hygieniasta. Näin vesihuolto, joka mahdollistaa riittävän vedenkulutuksen tason kodeissa selittää pitkälti teollisuusmaiden kansanterveysihmeen. Ilman hygieniaolojen parantamista ei YK:n lasten Millenium-tavoitteita voida saavuttaa. Hygieenisten olojen parantaminen on jopa rokotuksiakin tärkeämpää, koska monien rokotuksella ehkäistävien tautien seuraukset pienenevät ravitsemustason noustessa. Tämä havaittiin jo 1800-luvun lopulla ja se tunnetaan ns. Mills-Reincke efektinä kirjallisuudessa. Efekti unohdettiin kirjallisuudesta toisen maailmansodan jälkeen.

Yritin saada raporttimme tiivistetystä sisällöstä yliökirjoituksen Helsingin Sanomiin useaan otteeseen kotiin palattuani, mutta lehti kieltäytyi kategorisesti julkaisemasta sitä. Turun Sanomat sen sitten lopulta julkaisi.

Maapallon ruokaturvallisuus on jatkuvasti parantunut, eikä ruoan puute ole se iso asia vaan siis alkeelliset hygieeniset olot. Vihreässä kehitysagendassa hygieniaa ei saa edistää, koska se vaatii keskitetyn vesi- ja sähköhuollon järjestämistä tiheästi asutuissa urbaaneissa oloissa ja sellaista ei maailman tuhoutuessa tule edistää.

Maailman terveysjärjestön mukaan optimaalinen talousveden kulutustaso on olosuhteista riippuen 100-300 litraa per henkilö vuorokaudessa. Rio +20 julistus tunnustaa vain juomaveden ja sanitaation mutta ei pesuveden tärkeyttä köyhien olojen parantamisessa.

Ruoan hävikki ei ole suuri ongelma kehittyneissä maissa, joissa on ruoan logistiikka pellolta pöytään kunnossa kiitos parantuneen varastoinnin ja logistiikan kylmäketjuineen sekä kiitos parantuneiden pakkausmateriaalien. Kehitysmaissa kaikki on toisin. Soitin aikoinaan erään työtehtävän yhteydessä eräälle vanhemmalle ruokateknologille valtion teknilliseen tutkimuslaitokseen. Tämä asiantuntija oli tehnyt aikoinaan työtä Maailman ruokaohjelmassa FAOssa ja muisteli, että kehitysmaissa jopa säilöntäaineena käytetyn sokerin hävikki saattoi olla jopa 80 %!

On uskomatonta väittää, että ruoan hävikki alkeellisissa oloissa olisi olematonta, vaikka on totta, että köyhissä oloissa ihmiset syövät esimerkiksi sairauksiin kuolleita eläimiä säästäväisyyssyistä henkensä uhalla. Muistettakoon aikoinaan ne uutiset, joissa  Neuvostoliitossa pilaantui suuri määrä viljaa alkeellisen varastoinnin ja jakelulogistiikan vuoksi säännöllisesti, jonka vuoksi se toi USA:sta viljaa kymmeniä miljoonia tonneja vuosittain.

Yksityiskohtaista lisätietoa tästä neomalthusilaisesta humpuukista saa kirjastani "Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, sen salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset" (Auditorium 2015).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

AFrikan parantunut elintaso yhdistettynä syntyvyyden korkeanana pysymiseen ovat syynä, väestöräjähdykseen. Afrikkalainen kulttuuri ei pysy kehityksen perässä. lapsia tehdään entiseen malliin kun lapsikuolleisuus oli suuri, mutta nykyään useampi selviää aikuisikään paremman ruuansaannin takia.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Eikös ne persutkin ole sitä mieltä, että oloja pitäisi siellä lähtömaassa parantaa. Olojen parantaminen on ainoa keino pudottaa syntyvyyttä, koska tällöin lapsia ei tarvitse tehdä eläkejärjestelysyistä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

"Vihreässä kehitysagendassa hygieniaa ei saa edistää, koska se vaatii keskitetyn vesi- ja sähköhuollon järjestämistä tiheästi asutuissa urbaaneissa oloissa ja sellaista ei maailman tuhoutuessa tule edistää."

Suosittelen rehellisyyttä. mm vihreät ovat pitkään kannattaneet vesiholloin ja viemäröinnin kehittämistä kehitysmaissa. Samoin kasvavien slummialueiden inhimillistämisessä vesihuolto on erittäin tärkeää. En tiedä miksi väität vastakkaista, vihreiden kannan suhteen. Demareiden syöksyn pysäyttäminen tuskin tapahtuu epätosia väitteitä levitellen.

Sinällään esille tuomasi asia on siis tärkeää, mutta hyökkäyksesi vihreyttä ja vihreitä vastaan oli lähinnä ala-arvoinen syrjähyppy.

Ei silti, onhan vihreiden vastustaminen ollut agendallasi jo pidempään.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Olen seurannut Johannesburgin WSSD:n Balin prepcomin jälkeen tätä keskustelua ja totean, että olet yksinkertaisesti väärässä. Kuten kirjassani mainitsen, Brundtlandin komission raportista lähtien on tätä keskitettyä vesihuoltoa ympäristöterveydenhuollon merkitystä dissattu. Nyt tämä kehitys on Pariisin kokouksen lähestyessä kiihtynyt, koska vihreä tulevaisuus ei voi sallia keskitettyjä energiajärjestelmiä, jotka mahdollistavat vesihuollon järjestämisen. Puhutaan ns. by-passayksestä, eli että kehitysmaiden tulee vihreiden painostuksesta omaksua hajautettu aurinkoon ja tuuleen perustuva energiamalli. Ei köyhiltä kysytä, onko se sellaista jota he haluavat. Obaman esityksestä ja esim. Saksan kompatessa Maailmanpankki teki oliko se nyt 2011 päätöksen, jonka mukaan se ei rahoita köyhien maiden kivihiililaitoksia. Saksa niitä rakentaa pilvin pimein vieläpä ruskohiileen nojaten, koska huojuva aurinko- ja tuulivoimatuotanto tarvitsee varmistusjärjestelmän. Kaikesta huolimatta kivihiili on globaalisti ylivoimaisesti nopeimmin kasvava primaarienergian lähde maailmassa johtuen erityisesti kehitysmaiden kehitysohjelmista.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Puhut energiantuotannosta vaikka sinun pitäisi puhua siitä vesihuollosta. Monessa tapauksessa vesihuolto ei ole erityisen riippuvainen keskitetyistä energiajärjestelmistä, puhumattakaan juuri kivihiililaitoksista. Vesihuolloin ongelmat ovat aivan muualla kuin energiantuotannosssa.

Mitä hiileen tulee, niin sen tuominen ainä ainoana oikeana tapana tuottaa energiaa on lähinnä kornia.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio Vastaus kommenttiin #5

Vesihuollon järjestäminen on täysin riippuvainen toimivasta sähköhuollosta viemärien pumppausasemia myöden. En ole kuullut, että missään koskaan on urbaaneissa oloissa kyetty luomaan vesihuoltoa ilman keskitettyä energiantuotantoa. Luuletko tosissasi, että jossain Chittagongin ja Dhakan muodostamassa 60-70 miljoonan ihmisen kaupungissa voitaisiin taata veden pumppaus aurinko- ja tuulivoimalla? Lontoon kuuluisat jo 1800-luvulla insinööritaidon ihmeenä pidetyt pumppausjärjestelmät estivät koleran paluun ehkäisemällä back-flown. Ne vaativat melkoisesti sähköä gridistä. Maaseudulla pienissä vesiosuuskunnissa tilanne on hieman toinen, mutta sielläkin vaaditaan ainakin jatkuvatoimiset generaattorit. Ilman realistisia energiavarastoja ei auringosta ja tuulesta ole yhtikäs mihinkään. Ja sitten se hinta. Kaikki mitä vihreät kannattavat on vain kallista unelmointia.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Tässä tietoa siitä, mitä Intian köyhät tuumaavat vihreästä kriinpiis tulevaisuudesta... http://indiatoday.intoday.in/story/bihar-village-d...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kivelä,eikö ne Sabian 50000 euron paskahuusit sitten edistäneetkään hygieniaa.

Pitäisikö vesivessoilla pilata vielä vedet Afrikassakin ?

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Luokkatoverini Klaus Lindgren kävi Guardianin artikkelin lukemassa ja huomasi, että HS:n toimittaja oli pahemman kerran hutiloinut, koska oli sekoittanut waste ja loss käsitteet ja sitten vetänyt mutkat vihreällä tavalla suoriksi. Murheellista journalismia.

Hannu Tanskanen

Kunpa näissä asioissa uskottaisiin asiantuntijaa eikä viherpropagandistia. Kornia on väittää, että kehitysmaiden hygieniaongelmat voitaisiin ratkaista uskomusenergioilla, joilla korkeintaan voi käyttää pientä radiovastaanotinta, kuuleehan kehitysmaan asukas sillä ehkä miten hyvin kehittyneissä maissa menee.

Hiilen kriminalisointi on 99-prosenttisesti pelkkää kauhupropagandaa, sen aloitti, yllättävää kyllä, Britannian konservatiivipääministeri Margaret Tacher taistellessaan Englannin hiilikaivostyöntekijöiden ammattiliiton kanssa.
Myöhemmin viherhihhulien päästyä hallituksen neuvonantajaksi, kuten prof. King, jonka mukaan "jokainen joka ei usko ilmastonmuutokseen on hullu", lanseerattiin kouluihin lasten pelottelukursseja "hiilipeikosta". Ydinvoimateollisuus kuunteli tuota tietenkin ilolla, mutta vihreät vastustavat sitäkin, mikä todistaa koko agendan vain länsimaisen teollisen yhteiskunnan ja hyvinvoinnin alasajoksi.

Tällä mielikuvapolitiikalla on hiilestä, hyvästä ja halvasta energiantuottajasta tehty "likainen" mielikuva ja aurinko/tuulivoimasta "puhdas". Erityisesti Suomessa, joka tarvitsee paljon energiaa paitsi avainteollisuuksiinsa, myös lämmitykseen ja lauhdevoimaloilla tuo tulee "ilmaiseksi", mitenkähän Marko ja kumppanit lämmittäisivät asuntonsa aurinkopaneeleilla tai tuulimyllyillä -30 C rasvatyynenä talviyönä?

Kun tämä viherhullutus tuntuu vain leviävän, on pakko sanoa, erityisesti kehitysmaiden asukkaille, kuten Aldous Huxley: "Sääli uutta sukupolvea".

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Olen Hannu Tanskasen kanssa harvinaisen samaa mieltä. Tämän hetkinen kivihiilen vastaisuus saattaa johtaa mitä pöyristyttävimpiin seurauksiin myös Suomessa, jos Vuosaareen rakennetaan "Hulluuden Kokko". Daily Mail kuvailee Vuosaaren jo käytössä olevaa sisarlaitostaan tuolla otsikolla eli otsikolla "Bonfire of Insanity".

Hannu Tanskanen

Luin Mikko Paunion uusimman kirjan aivan äskettäin, jos se ei avaa silmiä niin ei sitten mikään!

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Ei voi kuin kiittää Hannu Tanskasta. Olen saanut parisenkymmentä samanlaista viestiä. Ensimmäinen oli niistä erään perushoitjan kommentti hänen luettuaan kirjan, että en voi koskaan enää äänestää vihreitä. Kirja on niin vaarallinen, että valtamedia pitää sitä piilossa keinoja kaihtamatta. Pyytäisin Hannu Tanskanen kirjoittamaan siitä tarkemmin reflektiosi ja julkistamaan ne tavalla tai toisella. Tämä on todella outoa aikaa. Kun kirjoitin ensimmäisen kirjani 24 vuotta sitten siitä kirjoitettiin yli 100 kirja-arvostelua. Nyt on hiljaisuuden muuri laskeutunut. Ainoastaan Matti Virtanen ja Raili Leino ovat julkaisseet juttuja toimittajakunnan taholta. Ystäväni Lasse Lehtinen kirjoitti kirjasta mainion IS kolumni ja Eija-Riitta Korhola on sitä pitänyt blogissaan kiitettävästi esillä. Muut vaikenevat ja hyväksyvät tämän päivän Helsingin Sanomien tapaisen surkean kirjoittelun maailmanmenosta.

Hannu Tanskanen

Kovin mielelläni tuon tekisin, mutta minäkin olen nykyisin valtamedioitten, sekä Erkon että Otavamedian kirouksessa ilmastopakanan maineellani.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Onhan somessakin väyliä kuten Ilmastorealismia sivut.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #16
Hannu Tanskanen

Niin, unohdetaan kokonaan ne fossiiliset jotka kuluvat tuon hakemäärän tuottamiseen ja kuljetukseen, logistiikkaan valtavan isolta alueelta, ei hiilisaldo pienene vaan kasvaa. Yksin Helsingin energian tuottaminen vaatii täysperävaunullisen hakerekan joka toinen-kolmas minuutti, seitsemän kertaa sen hakemäärän joka nykyisin koko maassa tuotetaan.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2581887/Th...

Ensimmäinen hullutus oli alkoholi bensiinissä, jonka lähtökohta siinäkin oli aivan toinen kuin myöhemmät perustelut. Muutamalla Yhdysvaltain keski-lännen suurella maissinviljelijällä oli ylituotanto-ongelmia ja vaikutusvaltaisia lobbaajia edustajainhuoneessa, joku keksi loistavan ratkaisun, tehdään siitä autojen polttoainetta ja niin tuo nyttemmin 10% etanolia sisältävä gasoholi on ollut jo 1970-luvulta lähtien vakiotavaraa Yhdysvaltain bensapumpuilla, EPA ehdottaa nyt 15 prosenttia.

Etanoli paitsi että se on nk. negatiivinen polttoaine, sen tuotanto vie enemmän enegiaa kuin se ottomoottorissa tuottaa, lisäksi, ei kuten valheellisesti väitetään, vähemmän, vaan enemmän hiilidioksidia, sillä samaan työsuoritukseen sitä tarvitaan kolmannes enemmän, CO2:a syntyy 19% enemmän. Sitten vihreätkin heräsivät, kun todistettiin sen nostavan ruoan hintaa vaatimansa peltopinta-alan johdosta ja alkoivat vastustaa sitä.

Ylipäätään vihreät vastustavat kaikkea, josta saattaisi kehittyä järkevä energiamuoto, jopa omintaan eli aurinkovoimaa. Kun Yhdysvalloissa Nevadassa saatiin pystyyn maailman suurin aurinkovoimala "Solyndra" huimin O´baman hallinnon miljardin taalan tukiaisin, vihreät alkoivat vastustaa sitä, koska "sen peilit haittasivat maakilpikonnien kosintamenoja". No, Solyndra meni konkurssiin, tuo miljardi veronmaksajien taaloja mukanaan vain vuodessa ...

http://s4.postimg.org/g53zwq4vx/image.jpg

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei haketta kannata Helsinkiin kärrätä se tulee muutta lämmöksi ja sähköksi maaseudun lähiöissä raaka-aineiden lähellä joita jää metsiimme 20 miljoonaa kuutiota vuosittain hakkaamatta.

Siirtoverkot onkin jo valmiina.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Juurikin näin. Nettoenergiakäsitteen pitäisi olla aina esillä, kun biopolttoaineista keskustellaan. UPM:n mäntyöljystä tehty biodiesel on suomalaisille lanseerattu korkean jalostusarvon vihreänä tuotteena. Tosiasiassa se on vain tervettä teollisuutta tuhoava, valtion tukien varassa syntyvä korkean panostusarvon tuote, jonka nettoenergiatase on myös kyseenalainen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vaikeaa teitä on ottaa kovin vakavasti kun ette näytä tietävän lainkaan sitä millaista energiapalettia vihreät ajavat tai välittävän siitä. Suoraan sanottuna uskottavuutenne kasvaisi selkeästi jos oikeasti tutustuisitte vihreiden energialinjauksiin. Niissä on heikkoutensa, mutta ne ovat kokolailla toisenlaisia kuin esititte. Lisäksi vähän kummastuttaa se, että yhdistätte surutta vihreyden ja vihrerpesun keskenään.

Mitä itse vedensaantiin tulee, niin luulen, että Mikko tietää, että pullonkaula ei ole enegia vaan aivan muut asiat. Luetteloon ennen energiansaantiongelmia kuuluu, riittämättömät vesivarat, väestönkasvu, pääomien puute, poliittisen tahdon puute yms.

Hannu Tanskanen

Valitettavasti tiedän ja en voi ottaa insinööritieteitä lukeneena vakavasti, en kertakaikkiaan.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Kyllä minä tarkkaan tiedän vihreiden dekarbonisaatioon pyrkivän ohjelman sisällön. Olen argumentin kehittymistä seurannut Suomen Energiakomiteasta lähtien vuodesta 1987. Niin tuo riittämättömät vesivarat on se syy, miksi Suomenkaan (ulkoministeriö) vesitrategiassa ei vettä nähdä mahdollisuutena vaan sitä tarkastellaan vain riittävyyteen liittyen liioiteltujen uhkakuvien valossa. Olen nämä asiat kirjassani tarkoin dokumentoinut viittaamalla kirjallisuuteen huolellisesti.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Tässä the Guardianin alkuperäisteksti. Kirjoitan itse blogissa juuri niinkuin FAO:n asiantuntija asiain tilan tietää.

Tämä on aivan uskomatonta töppäilyä Hesarilta:

"In developed countries, consumers and retailers throw away between 30% and 40% of all food purchased, whereas in poorer countries only 5% to 16% of food is thrown away. According to a 2011 report, in Europe and North America each person wasted 95-115kg of otherwise edible food annually, whereas in sub-Saharan Africa and south and south-east Asia the equivalent waste was just 6-11kg.

“In the developing world, food waste is virtually nonexistent,” says Robert van Otterdijk, coordinator of the UN Food and Agriculture Organisation’s Save Food programme.

“Food waste is happening in countries where people can afford to throw away food. One statistic is that the amount of food wasted by consumers in industrialised countries [222m tonnes a year] is almost the same as the total net food production of sub-Saharan Africa [230m tonnes].

“But food losses, on the other hand, are really rampant in developing countries because of the underdeveloped conditions they have, from management of production to transportation and distribution.”"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset