MikkoPaunio

Vesa Puttonen ja hänen "innovaationsa" vievät itse Suomea perseeseen

Professori Vesa Puttonen taivastelee laitavasemmiston mielenosoituksessa ollutta mielenosoituslakanaa, jossa luki "Tunkekaa innovaatiot perseeseenne". IS:n haastattelussa hän kommentoi lakanaa: "Huh, huh, vetää sanattomaksi" ja jatkoi, "Jos työnnämme innovaatiot perseeseen, työnnämme koko Suomen perseeseen".

Valitettavasti Vesa Puttonen on itse työntämässä Suomea perseeseen osaomistamallaan Taaleritehtaalla. Hän on myös yrityksen hallituksen jäsen. Se tahkoaa ylisuuria voittoja "vihreillä" "Clean"tech-"innovaatioilla" veronmaksajien ja valtion velanoton turvin. Pari päivää aikaisemmin yhteiskuntasopimusneuvotteluiden aikaan hän päivitteli Suomen ja valtion talouden surkeaa tilaa, joka on hänen mukaansa monessa mielessä huonompi kuin se oli 24 vuotta aikaisemmin. 

Taaleritehdas on kasvattanut liikevaihtoaan valtamedian viherviestinnän turvin. Taaleritehdas keskittyy toiminnassaan keräämään rahaa lähinnä tuulivoimalla ja biotalouden piiriin kuuluvilla biokaasulaitoksilla. Niille on siunaantumassa valtiontukea tällä hallituskaudella jopa miljarditolkulla.

Tuulivoima on kallista ja se tuottaa huojuvaa sähköä. Se aiheuttaa myös viihtyvyyshaittoja. Huojuvuuden vuoksi tuulivoimalla ei voi edes vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Hiljattain on osoitettu, että syöttötariffina myönnetty tuulituki on ollut raskaasti ylimitoitettu, mikä takaa taaleritehtailijoiden ylisuuret voitot http://www.talouselama.fi/Tebatti/kysymykset/tuulivoiman+kultapossukerho...

Nyt Suomeen joka niemeen ja notkoon putkahtaneet ja putkahtavat biokaasulaitokset on rakennettu "Clean"tech "innovointiin" perustuneiden biotalouden ensimmäisen aallon eli aerobisten kompostointilaitosten raunioille mm. torjumaan ilmastonmuutosta. Niitä edistetään epäeettisin keinoin mm. ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) yhteydessä piilottelemalla ongelmia. Erityisesti YLE:n uutistoimitus on ihastellut näitä "puhtaan teknologian innovaatioita", joiden jätevesi ajetaan käsittelemättöminä pelloille "kierrätyslannotteina". 

Biokaasulaitokset saavat investointitukia ja niiden veitsenterällä olevaa käyttötaloutta voidaan tukea syöttötariffilla ja nousevilla jätehuollon maksuilla. YLE:n uutiset ihasteli 24.10.2015 Lahden Kujalan kuusi miljoonaa euroa valtion investointitukea saanutta uutta biokaasulaitosta. Lähetin Kujalan YVA-selostuksen ystävälleni Åbo Akademin ympäristötekniikan dosentti Jarl Ahlbeckille. Hänen pika-arvionsa laitoksesta oli:

"Bioetanoli on hauskaa puuhaa pienessä mittakaavassa, kun raaka-aineena on leipomotaikina, joka fermentoituu helposti. Silloinkin energiatase on todennäköisesti negatiivinen. Kun taas otetaan epämääräisiä biojätevirtoja mukaan ja skaala kasvaa, siitä tulee takuuvarmasti katastrofibisnestä. Leväviljelmä olisi aurinkoenergian keräilyä kasvavaan biomassaan, jolloin hyötysuhde on lähellä nollaa. Se vaatisi suuret vesimäärät ja pinta-alat sekä levän kuivatuksen. Ei varmastikaan kannata. Näistä jutuista ovat vastuussa ihmiset, joila ei ole käytännön insinöörikokemusta, jotka eivät osaa laskea rahaa eikä energiataseitakaan, eivät osaa lukea tilinpäätöksiä, eikä niillä ole hajuaistiakaan. Mutta he ovat varmasti vakiovieraita Greenpeacen kotisivuilla."

Suomi ei ole tämän päättömän biotalouden Cleantech-intonsa kanssa yksin. Muutama vuosi sitten Japanin valtiontalouden tarkastusvirasto päivitteli, että erilaisiin ilmastonmuutosta torjuviin biotalouden projekteihin on syyydetty 65 miljardia dollaria ilman mitään hyötyjä.

Taaleritehdas on härski firma. Taaleritehtaan toimitusjohtaja päivitteli valtiontalouden alijäämää: "On ollut karmaisevaa seurata budjettikeskusteluja ja sitä ammottavaa alijäämää, jota huolettomasti täytetään uudella lainalla. Rahaa jaetaan surutta sinne tänne ja poliitikot puolustavat omahyväisesti kuka mitäkin hyvää asiaa, milloin vanhusten, lasten tai ympäristön asialla." http://www.taaleritehdas.fi/fi/newsletter/demokratia-ajautuu-konkurssiin... Toisaalla Taaleritehtaan strategiajohtaja päättää kolumninsa "Onneksi on Yhdysvallat" Thomas Jefferson sitaattiin: "Talous on tärkein yhteiskunnallinen hyve ja julkinen velka sen suurin uhka."http://www.taaleritehdas.fi/fi/blog/onneksi-on-yhdysvallat.html

Em. kommentit ovat siis sellaisen yhtiön edustajilta, jonka tuotto perustuu politiikkojen surutta jakamaan lainarahaan ja jonka suurin omistaja on luxemburgilainen finanssitalo. Yhtiön tuulivoimajohtaja, kuten Eija-Riitta Korhola meitä muistutti hiljan, on Mauri Pekkarisen vävypoika http://www.iltasanomat.fi/vaalit2015/art-1427169313980.html. Tämä on sitä kaverikapitalismia (engl. crony capitalism) alastomimmillaan.

Tämä kaverikapitalismi tulee jäämään Suomen taloushistoriaan synkkänä ja häpeällisenä episodina. Syventävää lisätietoa saa uudesta kirjastani "Vihreä Valhe- Valheen sysmustat juuret, sen salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset" Auditorium 2015.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Luinko oikein, että mielestäsi Puttonen ja Vainio ovat lobbaamalla saaneet aikaiseksi poliittiset päätökset tuuli- ja bioenergian tukemisesta? Muutenhan teksti olisi kuin se, että kutsuisi kaikkia lapsilisän vastaanottajia härskeiksi, koska pitää sen verottomuutta perusteettomana.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Eipäs heitetä pois innovaatioita korruption mukana. Kyllä me innovaatiota tarvitsemme ja ihan oikeasti. Ongelmana vain on se, että ei innovaatiota kaikki mitä innovaatioksi väitetään. Esimerkiksi tuulimyllyjen pystyttelyssä ei ole mitään innovatiivista. Edes ne keinot, joilla niillä rahastetaan eivät ole innovatiivisia.

Lauri Wirén

Se "Innovaatiot perseeseen" lakana oli varmaan jäänyt yli GayPridestä. Anaalitapit ovat niin last season, että pitää saada jotain uutta.

Käyttäjän MikkoKotiranta kuva
Mikko Kotiranta

"Taaleritehdas on härski firma."

Härski firma ja omalla tavalla kyseenalainenkin firma jonka johtajaksi voi pätevöityä pelkkää jääkiekkoa pelaamalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset