MikkoPaunio

Kaverikapitalisteilla jopa 50% pääoman vuotuinen tuotto

Seurasin kesällä tiiviisti vihreiden energiaryhmässä keskustelua vaihtoehtoisista energiamuodoista ja osallistuin myös debattiin ryhmässä. Seurasin myös Tapio Pitkärannan pitkin kesää hyvin tarkkojen ja perusteellisten tuulitukilaskelmien valmistumista. Ne kyseenalaistivat viralliset työ- ja elinkeinoministeriön syöttötariffilaskelmat perusteellisesti. Hän laittoi ne ryhmässä lopulta myös vertaisarvioon ennen kuin hän ne lopulta julkaisi http://www.talouselama.fi/Tebatti/kysymykset/tuulivoiman+kultapossukerho.... Pitkärannan laskelmat osoittivat, että tuulituki on järkyttävästi ylimitoitettu ja takaa valtavat voitot kaverikapitalisteille. Voitot maksetaan valtion velalla ja verotuloilla.

Nyt Tapio Pitkäranta tarkastellut, miten pieleen lasketut TEM:n tuulivoimatuet vaikuttavat kaverikapitalistien sijoitetun pääoman tuotto-odotuksille. Hänen tuloksensa http://pitkaranta.blogspot.fi/2015/08/tuhat-tuntia-viivan-alle.html  ovat kertakaikkiaan hätkähdyttävät:

"Mitä tämä tarkoittaa Suomen tuulivoimaan sijoittavalle luxemburgilaiselle rahastolle? Voimala-alue saavuttaa kohtuulliset voitot 2400 tunnin kohdalla. Jos voimala-alue jauhaa sähköä 3600 tuntia, loppujen 1200 tunnin tuet ropisevat suoraan ylimääräisenä voittona viivan alle. Kymmenen 3,3 MW turbiinin voimala-alueella ylimääräinen voitto on nyt korotetun tariffin aikaan 5,9 miljoonaa euroa vuodessa. Ensi vuodesta eteenpäin ylimääräinen voitto on 3,3 miljoonaa vuosittain eikä enää laske. Takuuhinnan 12 vuoden aikana ylimääräisiä voittoja kertyy kymmeniä miljoonia euroja yhdestä ainoasta tuulivoima-alueesta veronmaksajien piikkiin. Oman pääoman tuotto jopa 50% vuodessa!"

Voiko tänä kärvistelevän talouden aikana mikään muu toimiala uneksia 50% vuotuisen pääoman tuotto-odotuksista kuin vihreä kaverikapitalismi. Tuotto on lisäksi taattu 12 vuodeksi ja jos me yritämme kohtuullistaa niitä, voivat kaverit haastaa valtion oikeuteen ja saada rahat ja kipukorvaukset vielä päälle. Näin kävi Espanjassa, kun euron huojuessa ja Espanjan valtion velkaannuttua 30 miljardia euroa tuuli- ja aurinkotuilla, se joutui hätäpäissään leikkaamaan tuulivoiman tuet. Nyt Espanja joutuu maksamaan kavereille sopimuskaudelle luvatut fyrkat kuitenkin välimiesmenettelyn myötä http://elpais.com/elpais/2015/06/24/inenglish/1435147818_524145.html . Valtiohan petti kaverikapitalistit.

Kun hallitusneuvotteluissa sovittiin, että tuulituki laitetaan kiinni, jäi kaverikapitalisteille aikaa kolme päivää laittaa Energiavirastoon paperit sisään. Kaverit olivat tietoisia valtavista tuotto-odotuksista ja näin he nopeasti merkkasivat ilmeisesti vanhan hallituksen luvatun budjetin kehysten verran tuulivoimaa eli 2500 MW. Näin maksimaalinen raha-automaatti varmistui. Voi tätä poliitikkojen hyväuskoisuutta. Oma puolueeni demarit oli aitiopaikalla edistämässä tätä järjettömyyttä ja tulonsiirtoja kavereille suoraan Luxemburgiin verottajan ulottumattomiin.

Kyllä taaleritehtailijoita nyt naurattaa. Minua ei naurata.

Tapio Pitkäranta kannattaa tuulivoimaa. Minä en sitä kannata, koska sillä tuotannon huojunnan ja sähkön varastointiongelmien vuoksi ei ole edes luvattuja ympäristöhyötyjä. Sillä on vain haittoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

On kovat prosentit, millään miedoilla prosenteilla eivät suostuneet tuulimylläreiksi!

Olisiko normaalissa liike-elämässä tuollainen lainkaan mahdollista, kilpailu pitää siitä huolen, että noin kovilla prosenteilla ei päästä pitkään juhlimaan. Ei ainakaan 12 vuotta.

Tapani Lahnakoski

"Minä en sitä kannata, koska sillä tuotannon huojunnan ja sähkön varastointiongelmien vuoksi ei ole edes luvattuja ympäristöhyötyjä. Sillä on vain haittoja."

En kannata minäkään. Siitä ei ole mitään muuta kuin haittaa. Kummallisinta on, että tuettavaa maksimikapasiteettiakaan ei muka voisi rajoittaa, vaikka myllyjä ei ole olemassakaan.

Hallitus on nyt vaiennut kuoliaaksi koko syöttötariffin. Miten sen kuuluisan Soinin takin kanssa taas on päässyt käymään?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Olisikohan tämä niitä pienimpiä ongelmia? Joka tapauksessa on kotitalouksien ongelma ja sitä suurempi mitä pienempi kotitalous. Koska sähkölaskussa noi myllyt veloitetaan ja jos on pieni sähkönkulutus niin siirtomaksujen ja verojen yms. osuus vain nousee.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Rahan menon lisäksi, ne tukein vuoksi vaikeuttavat energiainfran välttämättömiä investointeja nyt pahasti ja esim. Ruotsissa halvan tuotannon kapasiteettia laitetaan kiinni.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #4

Fingrid on tietoinen ongelmasta ja muistakin ongelmista on käyty keskustelua löyhästi. Löytyykö tälle sotkulle maksajaa, no löytyyhän se viime kädessä sähkön kuluttajista, eli ohjataan taas kotitalouksien maksettavaksi.

https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/...

Linkistä voisi päätellä, että suomalaisilla vielä on matkaa sille tasolle, missä saksalaiset ja tanskalaiset kuluttajat ovat sähkön kuluttajahinnoissa! Ero hintatasossa johtuu tuulivoimaloista, Saksassa ja Tanskassa niitä on tunnetusti paljon!

Tässä yhteydessä ei sovi unohtaa, että niin on myös hiilidioksidipäästöt Saksassa ja Tanskassa korkealla tasolla!

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio Vastaus kommenttiin #7

Juurikin näin. Lisäisin vielä vastuunkantajiksi YLE:n ja HS:n ja muun joukkotiedotuksen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #8

Noi nyt valtakunnan tasolla, mutta myös paikallisesti lehdistö on vastuussa! Journalismi on ollut huonoa tai pikemminkin journalismin puutetta on ollut selvästi havaittavissa ja toimittaja on ollut tuulimylläreiden vietävissä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä kansa tietää! Nyt voisi aiheesta sanoa, että kansa ei ole tietänyt? On pelattu kansan selän takana ja pimitetty todellisia laskelmia päättäjiltä. Kuka tästä kaikesta on vastuussa?

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Lähinnä edellinen hallitus, mutta kyllä tämä kolahtaa pahasti uudenkin niskaan, kun menivät hölmöyksissään ilmoittamaan, että piikki on kiinni.

Tapani Lahnakoski

Menivät siis ilmoittamaan, että piikki on kiinni yli 2000 MW:n kapasiteetilta, mutta siitä lipsuivat ja vaikenivat koko asiasta. Täyttä asiaa puhut!

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Yksinkertaisesti: käsitykseni mukaan Mauri Pekkarinen. Keväiset blogini käsittelevät aihetta iaka perusteellisesti.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Pia Viitanen oli kuulemma aika tärkeässä roolissa...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Mauri Pekkarinen hyvinkin on vastuussa! Pekkarisen olisi luullu kuitenkin ottavan asioista selvää!

Hyvänä vetona häneltä on ollut kuitenkin vetää kotiinpäin niin paljon kuin vain suinkin on ollut mahdollista? Vrt. Taaleritehdas Oy yms. kotimaiset kuviot.;)

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Tästähän saattaa kehittyä Suomen historian suurimpia taloudellisia skandaaleja, jos jollain päättäjällä on ollut taaleritehtaiden osakkeita? Eräs ystäväni otti tämän asian esille toisaalla ja myöskin sen vuoksi, että pikkulinnut ovat laulaneet, että tuotto saattaa olla tätä hirveän suurta 50% huomattavasti vielä suurempi. Silloin kyseessä olisi kaikkien aikojen suomalainen puhallus.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Nämä tuuleen heitetyt miljoonat tulee maksattaa päätöksen tehneiden poliitikkojen äänestäjien rahoilla. Ketkä tekivät päätökset, ja kuka heitä äänesti. Äänestäjille sitten leikkauksia etuisuuksiin ja maksoujen korotuksia ym.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuon vastuuvyyhdin selvittäminen antaa mielenkiintoisia perspektiivejä. Ensimmäiseksi ottaisin selvittelyn alle syöttötariffiasetuksen? Siinä olikin koko eduskunta mukana päättämässä, mutta esittelevällä ministerillä on korostunut vastuu.

Toinen asia liittyy ympäristöhaittoihin. Kuka korvaa menetetyn luonnon monimuotoisuuden, lepakot, linnut jne. Jokamiehenoikeudet, metsästysmaisemat..., jotka niinikään menetetään. Menetykset maaseudulla tuulivoiman takia ovat vielä pimennossa, mutta ovat selvästi suurempia kuin osataan kuvitella.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Mä kyllä keskittyisin ihan suoriin rahallisiin hyötyihin, joita jollain keskeisellä päättäjällä on saattanut olla tässä kuviossa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #19

Joo keskittyä pitää, muuten selvityksestä ei tule valmista. Sen vain sanon, että moni on syyllinen, montaa on vedetty höplästä ja vielä että homma jatkuu? Kun selaa viikolla ilmestyneitä lehtiä, löytyy kyseenalainen Työterveyslaitoksen tutkimus, löytyy meluasetusta...

Käyttäjän RaunoKontro kuva
Rauno Kontro

Ei tässä ole mitään juridista ongelmaa. Todetaan virheellisen päätöksen tehneet rikoksena veronmaksajia kohtaan, siis kaikki jotka äänestivät näiden tukien puolesta. Heidät laitetaan taloudelliseen vastuuseen ja valtio (siis veronmaksajat)on puhdas kuin pulmunen. Tuulivoimafirmat voivat sitten periä näiltä typeryksiltä jotka sen puolesta äänestivät rahojaan takaisin, kun tariffit lopetetaan ennen aikojaan (siis kavereiltaan). Veronmaksajat (siis valtio) säästää tolkuttoman summan rahaa. Lisäksi hyvä puoli on siinä, että oikeat energiayritykset alkavat maksamaan voitoistaan veroja valtiolle ja/tai kunnille kansalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi niin koulutuksessa kuin myös sosiaali- ja terveyden huollon puolella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset