MikkoPaunio

HS: "Poliisi: Turvapaikan­hakijoiden määrä ei juuri näy rikos­tilastoissa"

Perusongelmana HS:nkin lainaaman Poliisihallituksen turvapaikanhakijoiden vuoden 2015 seksirikoksia koskeneessa tiedotteessa oli se, että turvapaikanhakijoiden lyhyttä maassa oloaikaa ei oltu huomioitu. Laskin ammattiepidemiologina viikonloppuna omaksi ja nyt myös Uuden Suomen lukijoiden iloksi luvut oikein. Niinkuin Susanne Dahlgren on asian jo lähi-idän tuntijana IS:ssa käytännössä sanoiksi pukenut, HS:n otsikko - oli se sitten oikein tai väärin poliisilta lainattu - antaa ilmeisen tarkoituksellisesti (?) virheellistä informaatiota suomalaisille.

IS julkaisi HS:n jutun kanssa samaan aikaan hieman eri numeroilla journalistisesti informatiivisemman kirjoituksen 30.1.2016 turvapaikan hakijoiden epäillyistä seksirikoksista. Jutun tiedot perustuivat Poliisiammattikorkeakoulun vuoden 2015 kokoamiin tietoihin.

Laskelmani perusoletukset:

Turvapaikanhakijat tuottivat 6250 miesvuotta vuonna 2015 sillä oletuksella, että 30 000 noin 18-50 vuotiasta miestä  olivat olleet maassa keskimäärin 2,5 kuukautta. Puolet Suomessa asuvista ulkomaalaisista (300 000) tuottavat 150 000 miesvuotta ja Suomen kantaväestön 18 - 67 vuotiaat miehet tuottivat 1500000 miesvuotta vuonna 2015 (oletus 30 000 samansuuruiset miesikäluokat). Seuratut miesvuodet eivät siis ole tarkkoja, mutta ottaen huomioon tulosten ns. robustiuden, ne ovat aivan riittävän tarkkoja.

Laskelmani perustiedot:

Otin IS:n 30.1.2016 julkaistusta jutusta Poliisiammattikorkeakoulun kokoamat vuoden 2015 raakaluvut epäillyistä törkeistä raiskauksista, raiskauksista, seksuaalisista häirinnästä ja epäillystä seksiin pakottamisesta turvapaikanhakijoilla, ulkomaalaisilla ja suomalaisilla.

Menetelmät:

Laskin jokaiselle rikostyypille kolmessa eri miesryhmässä eri epäiltyjen rikostyyppien ilmaantuvuuden ja  vertasin ilmaantuvuutta suomalaisten miesten epäiltyjen rikosten ilmaantuvuuteen.

Tulokset:

Turvapaikanhakijoilla oli 38 kertaa suurempi suhteellinen riski suomalaisiin miehiin verrattuna olla vuonna 2015 joutunut törkeän raiskauksen vuoksi poliisitutkintaan, kun sama luku ulkomaalaisilla oli 4.

Raiskausten kohdalla luvut olivat 7 ja 3, seksuaalisen häirinnän kohdalla 16, 2 ja seksiin pakottamisen kohdalla  6 ja 2 samassa järjestyksessä kuin edellä törkeiden raiskausepäilyjen kohdalla.

Tulkinta:

Jokainen voi itse päätellä, oliko HS:n otsikko laatujournalismia vai jotain muuta.

Lisätietoja Vihreän laatujournalismin epäobjektiivisuudesta saa kirjastani Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, sen salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset, Auditorium 2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Tuo uutisointihan hyppäsi silmille välittömästi. Järkyttävää touhua. Vihreät ovat vallanneet toimittajakunnan valtaansa vanhaan taistolaistyyliin.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Jos kaikki se energia mitä nuivat laittaa raiskaustilastoihin laitettaisi johonkin tuottavaan toimintaan niin Suomi nousisi lamasta kuin raketti :D.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Bodil, tarkoitit varmaankin poliisin tilastoja.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Tarkoitin että energia menee poliisin tilastojen tulkintaan.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ideologisen hapatuksen lisäksi on mahdollista, että toimittaja - tai poliisi - on laiska ja/tai tyhmä.

Ei nuo ole kovin monimutkaisia asioita. Siis että vaikka ei osaisi mitään miesvuosia laskeakaan, niin kyllähän se nyt pistää silmään, että puhutaan koko vuodesta, kun turvapaikanhakijoita alkoi todella tulla vasta vuoden lopulla.

Katsellaan nyt rauhassa vuosi ympäri ja mietitään sitten. Kuka lähtee veikkamaan?

30000 kilahtaa rikki hyvin äkkiä. Toukokuussa? Kesäkuussa? Tämän vuoden saldo on hieman vajaa 100000 hakijaa joista 90% miehiä.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Turvapaikanhakijoiden määrä lähti nousuun heinäkuussa ja piikki oli syyskuussa. Nythän hakijoiden määrä on tipahtanut muutamaan kymmeneen per päivä. Tänä vuonna on tullut (siis tammikuun aikana) n 1000 hakijaa.

http://www.migri.fi/tietoa_virastosta/tilastot/tur...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Talvi yllätti avuntarvitsijat. Kevät koittaa ja lumet sulaa niin hätä kasvaa taas.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #6

Kreikkaan saapuu edelleen talvesta huolimatta paljon turvapaikanhakijoita. Suurin syy miksi tulijoiden määrä väheni on Ruotsin rajatarkastukset. Nähtäväksi jää mitä keväällä tapahtuu, ehkä suurin riski nyt itärajalla.

Tapani Lahnakoski

Lisämauste on nämä joukkoraiskaukset tai kähminnät. Jos tuhat miestä yhtenä yönä käyvä naisten kimppuun tavalla tai toisella, miten se näkyy näissä tilastoissa?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tilastoissa näkyy se mitä sinne laitetaan. Esimerkiksi tämä vastaanottokeskus on jatkossa tilastojen mukaan hyvin rauhallinen:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3425640/Th...

"Now police are refusing to enter. Officers have been told to go in to the cramped corridors only if absolutely necessary.
Just two staff are on duty each night - and no security guard. The halls are monitored by CCTV, but staff are too scared to leave the safety of their office"

Käyttäjän MattiParkkinen kuva
Matti Parkkinen

Turvapaikanhakijoiden aiheuttama pieni piikki seksuaalirikollisuudessa on nostanut tämän tyypin rikokset tikun nokkaan. Toleranssi turvapaikanhakijoiden tekemiin seksuaalirikoksiin on osoittautunut nollaksi, ja hyvä niin. Asia ei voine olla vaikuttamatta kantasuomalaisten tekemiin seksuaalirikoksiin, joita on aina tehty paljon ilman, että niistä juurikaan olisi välitetty julkisessa keskustelussa tai poliisin ennalta ehkäisevässä toiminnassa. Nyt noussut kohu siitä, että seksuaalirikollisuus onkin aitoa rikollisuutta, tulee todennäköisesti vähentämään tämän lajin rikosten määrää Suomessa.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Ihmettelenpä, miksi Persujen raiskausasiantuntija Matti Putkonen ei ole lainkaan kommentoinut asiaa - hänellähän on kokemusta!

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Minäkin olen tuota Putkosen hiljaisuutta ihmetellyt. Olisi ihan kiva tietää millaista se demarien raiskauskulttuuri on AY-liikkeessä ollut ja onko sitä siellä vieläkin.
Mies tuli kuitenki järkiinsä ja onnistui pakenemaan tuollaisen haitallisen liikkeen vaikutuspiiristä. Hänen kokemuksistaan voisi olla apua kun yrittetään saada turviksia kotoutumaaan tasa-arvoiseen ja naisia arvostavaan suomalaiseen kulttuuriin.
Jos raiskaavasta sosialidemokraatista saadaan tehtyä rehti ja suoraselkäinen persu, niin kyllä se herättää toivoa, että myös islamilaisista maista tulevat turvikset saadaan tänne kotoutettua.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Aika paljon oletuksia, mutta ehkä laskelmillasi on projektioarvo. Olen tilastotieteen suhteen täysi maallikko, mutta muutama kysymys nousi kuitenkin mieleeni kun en ymmärtänyt syytä valinnoillesi.

Miksi käytit keskimääräisiä maassa oleskelleiden lukumääriä, luulisi että on eri asia jos populaatio on 1000 henkilöä jotka oleskelevat koko vuoden tai 52000 henkilöä jotka oleskelevat kukin viikon kerrallaan?

Putsasitko rikoksista pois turistien tekemät, vai olivatko ne miesvuodet mukana tuossa ulkomaalaisten määrässä?

Miksi vertasit eri ikäryhmiä, esim 15-49v miehiä oli väestössä Tilastokeskuksen mukaan 1,2 M vuonna 2014 (johon käsittääkseni sisältyvät nuo ulkomaalaiset jotka asuvat Suomessa)?

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Hyvä Max Stenbäck. Nämä ovat relevantteja kysymyksiä ja ainoastaan turvapaikanhakijoiden seuratut miesvuodet ovat etnisyyden kohtalta kutakuinkin kohdallaan. Noiden epävarmuuksien huomioon ottaminen liittyy lauseeseeni, jossa puhun tulosten robustiudesta. Nimenomaan nuo mainitsemasi seikat plus se, että suomalaisiin on sisällytetty sellaisia henkilöitä, jotka ovat saaneet Suomen kansalaisuuden niiltä alueilta, joilta tulevat ovat huomattavasti suuremmassa vaarassa tulla epäillyksi Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksissa po. rikoksista, tekee laskemani suhteelliset riskit mielummin liian pieniksi kuin liian suuriksi. Tämä oli ns. "quick and dirty" laskelma, jonka johtopäätöksiä - epävarmuuksista huolimatta - voi pitää luotettavina.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Uskon että pidät laskelmaa luotettavana, ethän varmasti muuten julkaisisi sitä.

Uusi Suomi uutisoi 29.1 aihetta käsittelevässä jutussaan: "Poliisin mukaan yli puolet ulkomaan kansalaisiin kohdistuvista rikosepäilyistä kohdistuu sellaisiin ulkomaan kansalaisiin, jotka eivät asu Suomessa vaan oleskelevat täällä tilapäisesti." Tuon luulisi aika merkittävästi vaikuttavan laskelmaan, mutta minulle jäi epäselväksi olitko sen huomioinut jollakin tavalla.

Edit: Oletan että käytit laskelmissasi poliisin äskettäin tiedottamia lukuja. Tuli juuri mieleeni, että ne taisivat olla epäiltyjen tapausten määrät, eivät epäiltyjen henkilöiden määriä? Varsinkin turvapaikanhakijoiden osalta, kun luku on pieni, muutama päällekkäinen epäily tai muutama useamman epäillyn tapaus muuttavat laskelmaa radikaalisti suuntaan tai toiseen.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Eli yksittäinen sarjaraiskaaja voisi sekoittaa laskelmat. Se ehkä vaatisi, että poliisi ei olisi päässyt puuttumaan asioihin riittävän ajoissa. Onhan se mahdolista, mutta pidän tätä mahdollisuutta epätodennäköisenä. Tämän päivän Kölnin tapahtumat ovat taas murheellista luettavaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset