MikkoPaunio

Maailmanpankin varakuvernööri Pekka Haavisto ja Caruna-kauppa

Kokoomuksen puisto-osaston liitännäisjäsen ja ylioppilaspohjalta omien sanojensa mukaan "usean kansainvälisen instituution vierailevaksi luennoitsijaksi, professoriksi ja jopa Maailmanpankin varakuvernööriksi" edennyt Pekka Haavisto esitteli Caruna-kaupan 2013 hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Maailmanpankin varakuvernööri perusteli sitä sillä, että "Fortumin sähkön jakeluverkolla ei ole strategista merkitystä ja sen vuoksi se voidaan myydä".

Pekka Haavisto oli tuolloin hallituksen omistajaohjauksesta vastannut ministeri ja seurasi hallituksessa Heidi Hautalaa tässä tehtävässä.

Sekä YLE että HS eivät ole olleet etunenässä nostamassa tikun nokkaan Maailmanpankin varakuvernöörin tekosia, vaan maakuntien lehdistö, talouspuolen journalistit ja iltapäivälehdet ovat olleet asialla. YLE reagoi vasta pakosta eilen ja HS:n juttua aiheesta en tahdo löytää kuuklaamalla vieläkään? Tämä ei ole sattuma, koska keskeisiin tiedotusvälineisiin pesiytynyt vihreä missiojournalismi suojelee tätä tirehtööriä ja melkein tasavallan presidenttiä loppuun asti.

Kirjassani Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murhelliset seuraukset (Auditorium 2015) kuvaan, kuinka Pekka Haavisto luovuttaa Saksan kestävän kehityksen politiikasta arvionsa henkilökohtaisesti Angela Merkelille. Po. raportissa ylioppilas Haavisto kuvaa itseään edellä mainituilla määreillä. Tästä löytyy oikein kuvakin netistä. Vaikka tämä todella outo käytös käy ns. megaöhmanneista, ei vihreä journalismi ole häntä tästä koskaan moittinut.

Vihreän missiojournalismin anatomiasta kirjoitin tähän blogiin jutun viime keväänä. http://mikkopaunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197883-maailmanpankin-varaku...

Nyt Haavisto selittelee IL:ssä: "En koskaan nähnyt, että virkamiesvalmistelussa olisi ollut esillä näin suuria prosentteja, kertoo Haavisto.

Haavisto toivoo, että ministeri Rehn tuo eduskuntaan korotuskaton tai indeksin siirtoverkkojen kuluttajahinnoille.

– On pöyristyttävää, että joku kerralla tekee 20–30 prosentin korotuksia, Haavisto paheksuu."

Vuonna 2013 häntä uskollisesti tukenut HS tekee haastattelun Caruna-kaupoista, jossa tämä maailmanluokan tirehtöörimme kertoo:

"Kukaan ei rullaa verkkoa ja vie mennessään. Fortum on itse sähköntuottaja, ja heilläkin on intressinä ollut valita sijoittaja, jolla on pitkäaikainen pyrkimys pitää ostamansa verkko kunnossa", Haavisto sanoi.

Haaviston mielestä sähkönjakeluverkko ei ole sellainen infrastruktuurin osa, johon valtion olisi kannattanut lähteä sijoittamaan.

Haavisto totesi verkon uutta omistajaa sitovan samat säännöt kuin muitakin.

"Tässä ei pääse vapaasti hinnoittelemaan, ja vastapainoksi toimijalla on paljon velvoitteita verkon huollosta, korvausvastuusta asiakkaalle ja niin edelleen”, Haavisto sanoi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Nyt käydään sitten kotitalouksien kukkarolla. Ulkomaisomisteisen firman kautta se onnistuu, ja joka tapauksessa sähkön keski-eurooppalaiseen hintatasoon on vielä matkaa.

Tapani Lahnakoski

Vapaavuori kertoo tuossa Usarin etusivulla, että siirtohintojen nousu johtuu sähkömarkkinalaista. Sen valmistelusta hän oli vastuussa.

Sanoo kyllä, että eduskunnassa oli tämän nimikkomyrskyni jälkeen kovia paineita parantaa sähkön huoltovarmuutta.

Jos tähän uskomme, suurin osa nykyisistä kansanedustajista, jotka nyt huutavat kurkku suorana, olivat tässä mukana. Sehän on hyvin tunnettua, että, jos kansanedustajat pääsevät suoraan vaikuttamaan lakiin, siinä käy juuri näin, sädekehäpäiset pölvästit ampuvat pahan kerran yli pyrkiessään alamaisiaan suojelemaan, kun ei ole mitään edellytyksiä hallita asiaa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Pekkarisen syöttötariffi oli varsinainen pekkaroinnin mestari asetus, sen seurauksena näitä sähköverkon vahvistamisia ja rakentamisia tehdään.
Verot nousi v. 2011 ja jatkaa nousua niin kauan kuin syöttötariffia maksetaan tuulivoimalle.
"Sähkön hinta muodostuu kolmesta komponentista, joista yhden pystyt kilpailuttamaan ja muut maksat sitten kulutuksesi mukaan monopolille. Tuo yksi on sähköenergian hinta, joka muodostaa noin 37 % siitä kaikesta, mitä maksat siitä, että sähkölaitteesi kotona toimivat. Loput 63 % muodostuvat sähkön siirrosta (22 %) ja veroista (41 %). Huomiota jo tässä vaiheessa herättää se, että töpselisi huutaa eniten veroja, toiseksi eniten varsinaista sähköä ja kolmanneksi sähkön siirtoa".
http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2016/02/caruna...

Jyri Kokkonen

Mitä? Eikö Haavisto kävelekään vetten päällä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset