MikkoPaunio

Vaarallinen valokuva maailman vihreille

Saksalaisessa Handelsblatt'ssa julkaistiin viime lokakuussa maailmanlaajuiseen jakeluun tarkoitettu englanninkielinen https://global.handelsblatt.com/edition/281/ressort/politics/article/the... Jurgen Flaugerin ja ja Klaus Stratmann'in ankara ydinvoiman vastainen kirjoitus, joka kuvaa hyvin Saksan tämän hetkistä energiakeskustelua. Koko artikkelin lukeminen vaatii rekisteröitymisen.

Artikkeli ei säästele sanoja ydinvoiman taloudellisesta, ympäristöllisestä ja muusta yhteiskunnallisesta haitallisuudesta Saksan alkaessa nyt sulkemaan, purkamaan ja siivoamaan ydinvoimaloitaan Energiakäänteen viitoittamalla tavalla. Valitettavasti saksalaiset poliitikot eivät kuitenkaan kykene ohjaamaan edes ydinvoimasta luopumista järkevästi ja mm. käytetyn ydinpolttoaineen välivarastointi näyttää nyt ikuiselta puhumattakaan että ydinvoima korvattaisiin retoriikan mukaisesti uusiutuvalla energialla. Se kun korvataan likaisimmalla mahdollisella tavalla eli ruskohiilellä.

Tämän Saksan erään merkittävimmän talouslehden vuodatuksen sankareita olivat tietenkin vihreät, jotka olivat kirjoittajien käsityksen mukaan nähneet valon jo kauan ennen meitä tavallisia ihmisiä.

Artikkelin taitossa on Handelsblattin vihreälle toimitukselle käynyt kuitenkin melkoinen möhläys. Artikkelin viidennessä valokuvassa esiintyvät Flaugerin ja Stratmann'in alkusankarit Herbert Norman, Petra Kelly ja August Haussleiter. Kuva on otettu Offenbachissa vuonna 1979,  missä perustettiin Saksan Die Gruene-puolue. Kuvan henkilöt ovat Saksan vihreiden ensimmäinen puheenjohtajisto. 

August Haussleiter joutui pari vuotta kuvan ottamisen jälkeen der Spiegelin riepoteltavaksi, koska hänen menneisyytensä paljastui. Hän oli jo varhain 1920-luvulla rasistisen Thule-seuran aktiivi ja osallistui Adolf Hitlerin kanssa jo 1923 epäonnistuneeseen Munchenin olutkellarikapinaan. August Haussleiterin vaimo Renate Haussleiter-Malluche toimi natsien tyttöjärjestön aluejohtajana.

Vaikka Haussleiter joutui eroamaan nopeasti vihreiden puheenjohtajistosta hän jatkoi kuitenkin Baijerin osavaltioparlamentissa vihreänä kansanedustajan vuoteen 1987 asti. Myös monet ensimmäiset vihreät liittopäivien kansanedustajat joutuivat 1980-luvun alkupuolella eroamaan heidän natsimenneisyytensä paljastuttua. 

Saksan vihreät olivat karkeasti tieteelliseen marxismiin pettyneiden uusvasemmistolaisten hippien ja vanhojen natsien (usein Hitlerin sijaisen Rudolph Hessin Steiner suojatteja) yhteenliittymä. Heitä yhdisti mm. järjen kritiikki, USA:n, kulutuksen, ydinvoiman, ydinaseiden (vain USA:n) vastaisuus ja paluu luontoon ajattelu. 

Haussleiterin vaikutus globaaliin vihreään politiikkaan on ollut hyvin merkittävä. Lehtimiehenä elantonsa ansainnut Haussleiter oli 1979 Saksan vihreiden viikkolehden päätoimittaja ja hän kirjoitti Offennbach'issa hyväksytyt maailmanlaajuiset vihreän ajattelun ohjelmalliset neljä pilaria:

1) ympäristötietoisuus,

2) sosiaalinen vastuu,

3) ruohonjuurivaikuttaminen ja kirskikkana pohjalla

4) väkivallattomuus.

Protonatsit pitivät itseään 1920-luvulla marginaalissa alistettuina ja hyötyivät siitä, että valtio ei käyttäisi väkivaltaa heitä vastaan. Hipit eivät ymmärtäneet kenen kanssa olivat tekemisissä ja pitivät Haussleiteria ja hänen kumpaneitaan "mukavina vanhoina pappoina".

Handelsblattin kuvan nainen, rauhanliikkeen sankari Petra Kelly, kuoli väkivaltaisesti hänen miesystävänsä rauhankenraali Gert Bastianin ammuttua hänet vuonna 1992.

Lisää tietoa aiheesta saa kirjastani "Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, sen salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset" (Auditorium 2015).

Kun Esko Seppänen kirjoittaa kirjan "Mistä Suomessa ei saa keskustella", siitä kohistaan ja keskustellaan heti päämedioissa. Yhä edelleen hyvin tarkkaan dokumentoitu kirjani on tabu, mitä Seppäsen kirja ja sen käsittelevät teemat eivät aidosti ole.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Onkos noissa neljässä pilarissa paljon natsisimia?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Kyllä nuo olivat myös protonatsismin ohjelmallisia peruspilareita. Hommat muuttuivat, kun saivat vallan. Erityisesti viimeinen pilari menetti merkityksensä nopeasti 1920-luvulla. Enhän sanonut, että ne olivat natsien ohjelmallisia pilareita vaan Saksan vihreiden.

Arto Jaaskelainen

Mielenkiintoinen artikkeli, kiitos.
Itselläni oli syntynyt samankaltainen kuva Vihreiden poliittisen taktiikan taustoista ja yhtäläisyyksistä muihin historian tapahtumiin.

Taktinen prosessi poliittisen asian läpiviemisessä etenee likimain näin:

1) Keksi jokin kauniilta kuulostava sana tai asia
2) Anna sille uusi merkitys
3) Mainosta että kukaan ei ole Suomessa ymmärtänyt vielä näin hienoa asiaa
4) Todistele että ulkomailla tämä on jo ymmärretty
5) Selitä että olemme takapajuisia ellemme mekin toimi, vertaus kehitysmaahan tms.
6) Jakele laajasti eri tiedotusvälineissä
7) Älä välitä vaikka idea olisi täysin hölmö, riittää kun saat tarpeeksi kannattajia sille jolloin se pakotetaan poliittisesti
8) Muista tuomita idean arvostelu ymmärtämättömäksi, ahdasmielisyydeksi, sopimattomaksi, loukkaavaksi
9) Yhdistä idean vastustajiin mielikuvia vanhanaikaisuudesta ja kehityksen vastaisuudesta
10) Aja idea läpi hetkellä kun kannatus on korkea
11) Riittää että kannattajia on paljon kaupungissa jossa eduskunta on.
12) Tee gallup omilla kannattaja-alueillasi, ei missään tapauksessa koko maassa.
13) Esitä galluppi "yleisenä mielipiteenä" eduskunnalle. Aktivoi joukkosi meluun.
14) Älä anna ihmisille tilaisuutta miettiä pitkään eikä varmistella. Vaienna lisää.
15) Kun saat uuden lain läpi muista aina liittää siihen "valistusta" jolla ennakolta nujerretaan vastustusyritykset jatkossa.
16) "Valistus" koulujen kautta ja läpi koko yhteiskunnan on tärkeä osa sillä asia saatettaisiin kumota muuten kun ihmiset alkavat ymmärtää mitä itse asiassa saivatkaan vaikka hieman toista luultiin.
17) Pyri siihen että erilaisen ajattelun julkaisu estetään tekemällä se "sopimattomaksi" tai "loukkaavaksi". Toista tätä että se jää kaikkien mieleen.
18) Kun ihmiset alkavat ymmärtää mitä saivat ja vastustusta alkaa nousta niin muista selittää että eihän tehtyjä päätöksiä voi peruuttaa.
19) Toivo että ihmiset unohtavat ennen seuraavia eduskuntavaaleja haitat.

Noin se toimii. Samankaltaisuus on huomattava natsismin tapaan ajaa läpi poliittista agendaa ja samalla vaientaa arvostelu.

Mekanismi toimii hyvin Vihreillä, median kritiikittömyys ja myötämielisyys Vihreiden ideoita kohtaan suosii tilannetta. Toisaalta muiden toimijoiden voi olla vaikeampaa saada viestiään läpi sellaisenaan laajalle yleisölle, ollaan alakynnessä valikoivan tiedotuksen takia. Toimittajien vaihtelevan asteinen poliittinen antipatia muita puolueita kohtaan aiheuttaa pyrkimyksiä esittää huonossa valossa muut toimijat ja tuoda muut esiin tavoilla jotka palvelevat omia Vihermieltymyksiä.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset