MikkoPaunio

Salafismin ja eräiden vasemmistovirtausten merkillinen liitto

Sain perustiedot salafismista noin kymmenen vuotta sitten Tampereen rauhantutkimuslaitoksen arabiankielen taitoisen suomalaistutkijan pitämästä esitelmästä. Salafismi on äärikristillisyyteen verrattava ahdasmielinen vanhoillinen sunni-islamilainen uskonnollinen virtaus, jota rahoitetaan Saudi Arabiasta ja eräistä muista Persianlahden maista.

Vuoteen 2005 mennessä Saudi-Arabia oli rahoittanut moskeijoita, erilaisia kulttuuriprojekteja ja muita lobbausprojekteja 100 miljardilla dollarilla. Saudi-Arabian eri rahoitustahot ovat olleet jatkuvassa nuorallatanssitilanteessa "klienttiensä" kanssa, koska mopo meinaa aina keulia välillä, eli homma on aika ajoin karkaamassa käsistä (911, Pariisin, Lontoon, Madridin, Brysselin ym. iskut).

Myös Suomeen on vuosien mittaan virrannut erilaisiin projekteihin rahaa salafismin edistämiseksi ja nyt sitä on ilmeisesti runsaasti tarjolla uuden moskeijan rakentamista varten.

Salafismi on ideologisesti kytköksissä 1700-luvulla Saudi-Arabiaan syntyneeseen islamin äärimuotoon wahhabismiin. Tuolloin ottomaanit pitivät valtaa siellä. Wahabbiitit kyllästyivät katselemaan elämästä nauttivia ja juopottelevia ottomaani-isäntiään ja loivat askeettisen lahkolaisuuden saadakseen moraalisen yliotten isännistään. https://en.wikipedia.org/wiki/Ottoman%E2%80%93Wahhabi_War

Salafismi on nyt voimakkain sunni-islamin kulttuurivirtaus ympäri maailmaa ja sillä on paljon kannatusta myös suomalaisten muslimien keskuudessa. Se on jyrkän naisvastainen ajatussuuntaus.

Salafismia ja epähumaaneja naisvihamielisiä islamtulkintoja vastaan kampailua käyvää somalikirjailija Ayaan Hirsi Alin naisten oikeuksien puolesta suorastaan vihataan monien vasemmistolaisten piirissä ja aivan erityisesti äärifeministien keskuudessa. Häntä pidetään äärioikeistolaisten kätyrinä.

Pari päivää sitten Observerissä julkaistussa kolumnissa Jeff Robbins tarkastelee tätä suorastaan pöyristyttävää läntisten vasemmistovirtausten ja salafismin liittosuhdetta. Jeff Robbins esittää eräänä selityksenä tälle omituiselle liittolaisuudelle sitä, että myyttisessä vasemmistonarratiivissa pitää muslimimaailman näyttäytyä läntisen kolonialismin uhrina - puhuivatpa tosiasiat mitä tahansa mm homoseksuaalien ja transsukupuolisten hirvittävästä kohtelusta näissä yhteisöissä - ja näin radikaali islam nähdään olevan sorrettujen puolella. http://observer.com/2016/04/why-ayaan-hirsi-alis-criticism-of-islam-ange...

Annan yhden valaisevan esimerkin todisteeksi, että tällainen myytteihin perustuva ajattelu on totisinta totta ja että sitä edistetään mm. YLE:ssä dokumenttien avulla.

Tammikuussa YLE:n Teema-kanavalla esitetty David Livingstone-dokumentti kertoi, että Tansaniasta Dar es Salaamista pohjoiseen sijaitsevalta torilta vietiin orjia Amerikoihin. Siinä dokumentin keskiosassa oikein piirrettiin kartalle orjien kuljetusreitti Tansaniasta Hyvän Toivonniemen kautta Amerikoihin. http://areena.yle.fi/1-2540106

Itse tuolla orjatorilla vierraleena ja historiaa lukeneena ihmettelin ensin, että olisikohan tuollaisessa ihmiskaupassa mitään järkeä, kun Länsi-Afrikasta Amerikkaan laivattujen orjien kuolleisuus oli niin suuri, että usein harvat selvisivät elävinä jopa kuukausia lyhyemmästä laivamatkasta kuin mitä olisi matka Tansaniasta Amerikoihin??

No - kuten muistelin - wikipediasta ja muista lähteistä selviää helposti, että mitään tuollaista orjien kuljetusreittiä ei ole koskaan ollut olemassakaan. https://en.wikipedia.org/wiki/Arab_slave_trade

Tansaniasta vietiin orjia islamilaiseen maailmaan 1500-vuoden ajan. Tulkinta oli, että Umman ulkopuolisten maiden ihmiset mustassa Afrikassa olivat vapaata riistaa arabi-ihmiskauppiaille. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Tämä on käsittämätön allianssi. Siitä on havaintoja useassa Euroopan maassa. Juuri pohditaan Ruotsin Ympäristöpuolueen yhteyksiä ääri-islamisteihin.

Trendi kertoo myös siitä, että vihreissä/ vasemmistossa on mukana ihmisiä, joille demokratia ei ole se oikea yhteiskuntajärjestelmä. Islam, jossa on sisäänrakennettu poliittinen (uskonnollisten johtajien) diktatuuri, saattaa siksi tuntua houkuttelevalta. Kuin taistolaisuus aikanaan.

Itse yritin kysyä Naisasialiitto Unionin sivuilla, onko naisen alistaminen hyväksyttävää, jos se tehdään islamin nimissä. En saanut vastausta, vaan bannin sivuille. Liiton varapuheenjohtajana toimii varsin radikaaleja ajatuksia esittävä muslimiaktiivi.

Leniniä vapaasti lainaten, nämä "hyödylliset idiootit" eivät ymmärrä kaivavansa omaa hautaansa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Muistutan jälleen kerran siitä, jotta Lenin ei tuollaista ilmaisua koskaan käyttänyt, vaan sen ovat hänen vastustajansa jälkikäteen keksineet.

Toisille Lenin on sanakari, ja toisille rosvo, mutta joka tapauksessa hän oli johdonmukainen marxilainen, ts. historiallinen materialismi. Tuotantotekijät ohjaavat historian kulkua, eivät aatteet tai ajatukset.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Kiitos kommentista ja tiedoista. Tosiaan aivan käsittämätöntä.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Aatehistoriallisesti feminististen sosiaalisten kiihkoilijoiden ja salafismin liitto ei ole ollenkaan käsittämätöntä, koska molemmat uskovat että ihmisen tärkein ominaisuus on halu saada osakseen sosiaalista tunnustusta/ tunnistusta(saks. Anerkennung). Länsimaisessa feminismissä tämä perustuu Hegelin Hengen fenomenologian kojevelaiseen (väärin)tulkintaan. Tämä suuntaus sympatisoi salafismia, koska senkin kannattajille tärkeintä on se, mitä muut ihmiset ajattelevat.

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Varmasti islamismia puolustelevia vasemmistolaisiakin löytyy. En usko, että tämä porukka on kuitenkaan kovin suuri.
On sitten aivan eri asia olla eri mieltä niistä keinoista, joita USA käyttää taistelussaan ääri-islamismia vastaan. Lennokki-iskut hääjuhliin eivät edistä ihmisoikeuksia islamilaisissa maissa. Kyllä tämän kritiikin saa sanoa leimautumatta islamismin puolustajaksi.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

En ole lennokki-iskujen kannattaja etenkin Wasristanissa. ISIS:n kohdalla tilanne on toinen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Parilla sanalla vaikka. Sansibar ja sen historia. Hyppy nykyaikaan ja ne 28 pages.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

ISIS pohjaa ajatusmaailmansa juuri salafismiin ja painottaa Koraanin kirjaimellista luentaa ilman asiayhteyden huomioimista.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Radikaali islam ja vihervasemmistolaiset virtaukset. Natsien ja ääri-islamilaisten veljeily saa tuon kolminaisuuden näyttämään todella merkilliseltä.

Oletteko miettineet, miksi arabimaissa ei tänä päivänä ole mustia, vaikka heitä vietiin orjiksi jopa enemmän kuin Amerikkaan? Kuohilaita?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Yhdistävä tekijä löytynee autoritäärisistä ajatusmalleista.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Joo äärivasemmiston helmasynti on aina ollut autoritäärisyyden ihannointi.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tätä itsekin epäilen.

Taipumus autoritäärinen ajattelutapaan (usko ulkoiseen ehdottomaan auktoriteettiin) voi olla jopa oma persoonallisuustyyppinsä.

Tällasilla henkilöillä on taipumusta muodostaa mustavalkoinen, fundamentalistinen maailmankatsomus.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Poikalapset kuohittiin ja syntyneet sekaveriset lapset surmattiin.

Niko Sillanpää

Kyse ei tosiaan ole vasemmistolaisten ja islamististen ideologisista yhtäläisyyksistä, vaan kolmesta asiasta:

1) 60-lukulaiset käsitykset sorretuista, sortajista, kollektiivisista syyllisyyksistä ja tähän asetelmaan liittyvistä solidaarisuuden osoituksista,

2) vasemmiston antisemitismi ja

3) viha Yhdysvaltoja kohtaan.

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Mistähän Paunio nyt puhuu? Salafistisen Saudi-Arabian tärkein liittolainen on länsileiri (Yhdysvallat ja Iso-Britannia), ja perinteisesti vasemmistoa ei ole voinut syyttää länsileirin tukemisesta. Mm. Li Andersson ja muut vasemmistopoliitikot ovat vaatineet Saudi-Arabian asekauppoja ja syyttänyt salafi-jihadisteja Syyrian sisällissodan lietsomisesta suoraan (http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/suomen-ul..., http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/maailman-...) Samoin Vasemmistonuoret järjestönä on vaatinut Saudi-Arabian asekauppojen lopettamista (http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2702235-vase...).

Kuvaavaa on, että Saudi-Arabian asekauppoja on puolustanut nimenomaan oikeisto, mukaanlukien Timo Soini (http://www.hs.fi/politiikka/a1305551481423). Europarlamentissa asekieltoa vastaan eivät äänestäneet Suomesta vasemmistomepit vaan persut (http://uusi.voima.fi/artikkeli/2016/islamismin-tuk...).

Niko Sillanpää

Saudi-Arabian asekauppojen käyttäminen keppihevosena ei tässä oikein toimi; On eri asia vastustaa al-Saudin kuningashuonetta ja toisaalta islamismia. Vasemmisto on kautta Euroopan leimallisesti islamin/islamismin apologeetta ja toisaalta kohkaa "islamofobiasta". Mutta totta tietenkin myös on, että lännen toiminta on mahdollistanut salafismin leviämistä.

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Tässä ketjussa on kyllä puhuttu nimenomaan salafismista ja Saudi-Arabiasta.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio Vastaus kommenttiin #24

Vaikuttaa siis siltä että vasemmistonuoret ja ja USAn republikaanit ovat samoilla linjoilla.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Salafismilla ja äärikristillisyydellä ei todellakaan ole mitään yhteistä. Et tiedä ilmeisesti mitään kristinuskosta, mutta asia onkin aika laaja. Koraania ja Raamattua verratessa on helppo nähdä näiden uskojen ja uskontojen eroavaisuus, koska koska näistä pyhistä kirjoista kaikki kumpuaa. -Vasemmistoa ja muslimeja koskeva analyysi meni mielestäni kyllä aika paikalleen.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Tatu. En argumentoinut vasemmistosta blokkina vaan puhuin vasemmistossa vaikuttavista virtauksista. Ruotsin nykyinen ulkoministeri on esim toiminut johdonmukaisesti asiassa. UKssa käydään nyt kovaa keskustelua tästä koska Corbynin tukijoina on paljon antisemiittejä ja tietyt muut Labourin porukat eivät anna tukeaan maallistuville islaminuskoisille vaan tukevat salafistejä. Erääseen aiempaan kommenttiin vinkiksi että natsit veljeilivät ahkerasti arabien kanssa toisen maailmansodan aikana ja jälkeen koska heillä oli yhteinen vihollinen. Olen tästä kirjoittanut pari blogia.

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Olisi nyt kiinnostavaa tietää mistä "eräistä vasemmistovirtauksista" tässä puhutaan. Corbyn on vaatinut pakotteita Saudi-Arabialle: http://www.mintpressnews.com/jeremy-corbyn-g-saudi...

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Kaija kyllä Ku klux Klania voidaan pitää ISISiin vertaantuvana peilikuvana. Olen kuitenkin osin samaa mieltä kanssasi koska äärimmmäiset kristilliset väkivaltaiset virtaukset ovat selkeästi ulkona meinstriimistä kun taas salafismilla on jopa hegemoninen ote islaminuskoisten keskuudessa tänään lähes kaikkialla.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

No, itse asiassa Dar es Salaamista kyllä laivattiin orjia muuallekin kuin Lähi-Itään, mutta ostajina eivät olleet amerikkalaiset vaan ranskalaiset.

Ranska teki 1700-luvulla sopimuksen erään paikallisen sulttaanin kanssa vuotuisesta orjakiintiöstä. Enin osa kuskattiin Mauritiuksen plantaaseille. Ranskalaiset ostivat osapuilleen yhtä paljon orjia kuin turkkilaisetkin.

Suurin osa orjista myytiin 1800-luvulla kuitenkin naapuriin Sansibariin, mistä tässä ketjussa olikin jo puhe.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Ok tuo oli hyvä tieto. Eikös Mauritius ole Intian Valtameressä? Hyvän Toivonniemen kautta orjien rahtaaminen Amerikoihin olisi taatusti ollut huono bisnes.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

On se Intian Valtameressä, samaten myös Réunion, jossa niin ikään oli orjaplantaaseja. Kahvia ja sokeria.

Muuten, tuo Areena-dokumentti ei enää näy, joten siitä ei pääse katsomaan mitä siinä on oikeasti kerrottu.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Jos on haluja voi asian tarkistaa esim kysymällä tuottajilta.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Muistaakseni dokumentissa ei varsinaista markkina-aluetta piirretty siihen karttaan lainkaan.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Tatu nyt on myöhäinen hetki mutta kovaa keskustelua on käyty mm the Guardianissa.

Pekka Heliste

Enemmän pitäsi olla huolissaan kapitalistien ja USAn ja salafistein liitosta

USA on pönkittänyt Saudi-Arabian vanhoillisa jo kymmeniä vuosia ja pitänyt heidät vallassa aseistamalla heitä

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Pekka olet republikaanien rinnalla. Hehän haluavat että USA haastaa Saudi-Arabian oikeuteen 911:stä.

Pekka Heliste

Minä olen enemmän sitä mieltä, että Saudi-Arabian yhteiskunta on painostettava muutoksiin ja vapaamielisyyteen

Sillä ei ole mitään tekemistä Trumpin pölhöpopulismin kanssa

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Eihän Trumpilla ja kongressilla ole paljoakaan tekemistä toistensa kanssa. Trump on ihan autsaideri.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Mikko, jos uskonnon perimmäisiä periaatteita yrittää ymmärtää, täytyy mennä pyhien kirjojen sisälle. Kristinusko perustuu ennenkaikkea Jeesuksen sanomisiin ja esimerkkiin, Islam taas viime kädessä Mohammedin sanomisiin ja tekemisiin. Jos sitä näin miettii, ero on huomattava. -Tämän vuoksi minusta on huolettavaa islamin nousu Eurooppaan, koska sitä uskontona voidaan käyttää salafismin aseena. "Maltilliset muslimit" eivät aina edes tiedä, mitä tämä uskonto äärimmilleen vietynä pitää sisällään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset