MikkoPaunio

Sateenkaaripolitiikka, demarit, Brexit ja Trump

Skotlantilainen pappi ja taloustieteilijä Thomas Malthus (1766-1834) on ollut merkittävä ajattelija nykyisen ekokeskustelun synnyssä. Hän ennusti väärin väestökriisiä ja nälänhätiä 1800-luvun Euroopalle, koska hänen mukaansa ruoantuotanto ei kykene seuraamaan väestön kasvua Euroopassa.

Työväenliike oli 120 ensimmäistä vuotta ankaran Malthus-vastainen pitkälti johtuen Karl Marxin ja Friedrich Engelsin oikeaan osuneesta Malthus-kritiikistä. Tämä perinne sai ensimmäisen vakavan tainnuttavan iskunsa Tukholman 1972 maailman ensimmäisessä ympäristökonferenssissa. Sen jälkeen erityisesti laitavasemmisto ja demarit aloittivat hitaan liu'un kohti liittolaisuutta ihmisvastaisten voimien kanssa. Saksassa tästä aidon tietellisen diskurssin hylänneestä uusvasemmistolaisuudesta syntyi Saksan Vihreät yhteistyössä vanhojen natsien kanssa.

Tänään demarit ja englantilaisten aristokraattien perustama luonnonsuojelujärjestö WWF ovat kumppaneita ja presidentti Tarja Halonen on Suomen WWF:n puheenjohtaja.

Li Andersson on vetänyt vieläkin tiukemmin ohi demareiden julistaen degrowth-liikkeen (=naomiklainismi) antavan eväät tulevaisuuden yhteiskunnan perusteiden luomiselle, jos Vasemmistoliitto pääsee hallitusvastuuseen. Siinä yhteiskunnassa on vilu ja nälkä ja ympäristökin tästä politiikasta kärsii kuten olemme jo joutuneet todistamaan liikenteen biopolttoaineiden valmistuksen tuhottua trooppista metsää valtavassa mittakaavassa esim. Malesiassa.

Brexitin ratkaisi pitkälti Walesin kääntyminen (verrattuna 1987 äänestykseen) EU-vastaiseksi. Kaksi kuukautta ennen Brexit-äänestystä teräsjätti TATA ilmoitti kymmenien tuhansien aiemmin turvallisten ja hyvien työpaikkojen katovan Walesista korkean energian hinnan vuoksi. Työväenpuolue (erit. Ed Milibandin hallitus) ja EU olivat tehneet kaikkensa työpaikkojen tuhoamisen eteen.

Työpaikat ovat siirtyneet sinne, missä ei tarvitse Pariisin sopimuksen dekarbonisaatiosta välittää. Erityisesti työläiset Walesissä mutta myös muualla erityisesti Englannissa äänestivät Brexitin puolesta.

USA:ssa vain kahdeksan ns. vaa'ankieliosavaltion marginaaliäänet ratkaisevat seuraavat presidentin vaalit. Demokraatit ovat em. syistä menettäneet työläisten kannatuksen näissä osavaltioissa. Hillary Clinton on julkisesti ilmoittanut mm. hiilikaivostyöläisille antavansa heille potkut ja antavansa tilalle nöyryyttävät sosiaaliohjelmat. Tavallisten ihmisten etääntyminen demokraattien keskilinjasta ja heidän saatenkaarikaaderistosta näkyy siinä, että noin 15 % Bernie Sandersin äänestäjistä äänestää seuraavissa vaaleissa Trumpia!

Demokraatteihin sidoksissa olevat kaverikapitalistit ovat kaikessa hiljaisuudessa ostaneet demokraattien konkurssiin ajettujen kivihiiliyhtiöiden lähes 0-arvoiset osakkeet ennakoiden sitä, että niistä tulee muutamassa vuodessa taas kestävän kehityksen ja puhtaan kivihiiliteknologian edelläkävijöitä. Kivihiili tulee olemaan maapallon energiahuollon selkäranka ainakin seuraavat sata vuotta.

Tähän on tultu. Myös Suomessa demaripuolueen agenda liittyy lähinnä sateenkaaritematiikkaan ympäristö- ja muiden ns. hyvien asioiden ympärille ja ihmisten perustarpeet ja turvalliset työpaikat ja kansantalouden tila ovat lähinnä sivuosassa tätä näytelmää, vai ovatko?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Pari reunamerkintää.
Corbyn erotetaan.
UK on EU-pj-trion jäsen vuodenvaihteessa, precidency 7/17 alusta, joten Cameronin on kerrottava maansa päätös ennen lokakuuta.

Muuten havaintosi (WWF, Wales) ovat mielenkiintoisia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Millä planeetalla olikaan Ed Milibandin hallitus?

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Joo lapsus. Ed Miliband oli Gordon Brownin hallituksen ilmastoministeri. Huomenna sateenkaariporukan "valtaan" nostama Jeremy Corbyn saa todennäköisesti työveänpuolueen parlamenttiryhmältä epäluottamuslauseen. Hän ehti jo erottamaan varjoulkoministerin koska kyeseenalaisti Corbynin johtajaominaisuudet.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Malthusista vielä: hän ennusti *OIKEIN* nälänhätiä 1800 -luvun Eurooppaan. 1860-70 -luvuilla OLI nälänhätiä (Suomi, Irlanti, Puola), ja ne johtuivat juuri Malthusin näkemästä dynamiikasta (väestö kasvaa eksponentiaalisesta ja elintarviketuotanto lineaarisesti).

Malthus on edelleen ajankohtainen, vaikka hänen teoriallaan olikin 1900 -luvulla kaksi takaiskua (1930: jääkaappi, 1970: vihreä vallankumous). En muista filosofin nimeä, mutta jonkun slogan oli: teknologia tarjoaa vain tilapäisen avun, jonka väestönkasvu sitten lopettaa.

Meillä on edelleen ongelma käsillä. Kannatan lämpimästi Li Anderssonin esiintuloa degrowth -teemalla. Vasemmiston on syytä alkaa puhua pitkän aikavälin tulevaisuudesta. Meneillään on koveneva luokkataistelu, jossa vasemmiston äänestäjät yritetään tukahduttaa jonkinlaiseen hitaaseen mediasumuhäkämyrkytykseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset