MikkoPaunio

YLE:n David Livingstone dokumentti valheellinen

Ihmettelin taannoin blogissani http://mikkopaunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215899-salafismin-ja-eraiden... eräiden uusvasemmistolaisten virtausten ja islamismin välistä merkillistä liittoa ja sen kulttuurisia taustasyitä.

Otin blogissani esiin YLE:llä esitetyn historiadokumentin David Livingstonesta. Dokumentti - kuten on tuiki tavallista YLE:n ohjelmistossa - oli tehty muistuttamaan meitä länsimaalaisia meidän synneistämme. Siinä väitettiin, että Dar Es  Salaamin pohjoispuolella sijaitsevalta orjatorilta orjat vietiin Amerikkaan.

Meidän tulee pyytää näitä syntejämme jatkuvasti anteeksi, vaikka ne eivät totta olisikaan. Meidän tulee tuntea syyllisyyttä orjakaupasta, imperialismista, ilmastovelasta juu neim it, vaikka meillä ei osaa eikä arpaa touhussa.

Olin itsekin käynyt tuolla torilla ja ihmettelin dokumentin väitettä, koska tiesin, että orjia myytiin tuolta torilta satojen vuosien laajalti muslimimaailmaan. Islamilaisen tulkinnan mukaan Umman ulkopuoliset afrikkalaiset olivat orjakauppiaille ja heidän asiakkailleen vapaata riistaa.

Uusvasemmistolaisessa narratiivissa olemme usein siis vaikka väkisin syyllisiä ja ei-länsimaalaiset - olivatpa ne millaisia ryökäleitä tahansa - ovat sankareita jo lähtökohtaisesti.

Orjien vieminen Amerikkaan ei olisi ollut edes taloudellisesti tuottoisaa, koska vielä 1800-luvullakin orjien kuolleisuus jopa kuukausia lyhyemmillä matkoilla Länsi-Afrikasta Amerikkaan oli hyvin suuri.

Itä-Afrikasta laivamatka kesti 1700- ja 1800-luvun alkupuoliskolla kaiketi kuukausia Amerikkaan, kun se kesti vain viikkoja Länsi-Afrikasta Amerikkaan.

Ilmeisesti pieni määrä orjia todella päätyi Tansaniasta ja Mosambikista Brasiliaan, mutta aivan valtaosa Itä-Afrikan orjakaupasta suuntautui muslimimaailmaan. Tästä dokumentti vaikeni.

Blogissani käytiin vilkas keskustelu, koska TV-dokumentti ei ollut enää nähtävissä YLE-Areenassa ja eräät epäilivät sanojeni todenperäisyyttä.

Nyt David Livingstone dokumentti on taas katsottavissa YLE-areenassa.  Katsokaa hyvät ihmiset noin 15 minuutin kohdalla, miten YLE valistaa meitä suomalaisia historiasta.

http://areena.yle.fi/1-2540106#autoplay=true

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Liekö se hämäämässä, että arabimaissa ei ole nykyään mustia, kuten USA:ssa ja Brasiliassa? On vissiin ollut veitsellä töitä...

Käyttäjän mikanter kuva
Mika Keränen

"Liekö se hämäämässä, että arabimaissa ei ole nykyään mustia, kuten USA:ssa ja Brasiliassa? On vissiin ollut veitsellä töitä..."

Veitselläpä hyvinkin. Eunukit olivat ainakin Ottomaanien valtakunnassa lähes järjestejään mustia. Kun pallit leikattiin pois jo ennen puberteetin alkua, ei "Dar-al-Islamin" orjaväestö tietenkään lisääntynyt samalla tavoin sisäsyntyisesti kuin oli laita esim. Amerikoissa. Naisorjien mukana on tietysti afrikkalaista geeniperimää voinut tulla Lähi-itäänkin, mutta ei se juuri päällepäin enää näy kuin satunnaisesti. Toisaalta samalla tavoin sinne tuli myös eurooppalaista perimää...

Maailmanhistorian mahtavimpiin kuulunut orjakauppias ja myös orjanomistaja (kymmmenisentuhatta sielua taisi omistaa, ellen väärin muista) oli tämmöinen David Livingstoneenkin hieman liittyvä herra: http://www.artsrn.ualberta.ca/amcdouga/MEAS200/gro...

Jostain kumman syystä tästä Tippu Tip -hemmosta ei paljon meidän kouluissamme kerrota.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mikä on Afrikka? Millä tavoin afrikkalaiset olivat erityisen menestyneitä tai kulttuurisesti vaikutusvaltaisia ennen kolonialismia, joka näyttää olleen kuitenkin koko Afrikan kehityksen edellytys, johon se sitten pysähtyikin, kun entiset siirtomaat "itsenäistyivät". Kuka muistaa hehkutetutn Lumumban? On kovasti kummallista, että Aasiasta löytyy tuhansien vuosien jatkumoita kulttuurisesti, Afrikasta vain diktaattoreita, vuosiansiot liikkuvat miljardeissa.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Arkeologit ovat Afrikasta löytäneet lukuisia korkeakulttuureja. Tansaniaan liittyy mm. haya-kulttuuri, jonka jäljiltä on säilynyt sekä perimätietoa että konkreettisia esineitä todisteeksi. Arkeologi Peter Schmidtin mukaan hayat mm. kehittivät reilut 2000 vuotta sitten teräksenvalmistusmenetelmän (uuneineen ja lejeerinkeineen), jollaiseen eurooppalaiset kykenivät huomattavasti myöhemmin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Olivatko heettiläiset eurooppalaisia ?

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Taisivat asua siinä rajalla. Heetit tunsivat raudan mutta olivat vähän jäljessä egyptiläisiä, jotka tunsivat sen jo 4000 v.eaa. Hayat kehittivät teräksenteon ajanlaskumme alussa tai ennen, eurooppalaiset 1800-luvulla.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Kiinnostava dokumentti. Paunion blogitekstillä ei näytä olevan juurikaan yhtymäkohtia sen sisältöön.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

No voihan sitä aina mustaa valkoiseksi väittää.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Monitulkintainen vastaus ja vaikuttaa siltä, että väität minun syyllistyvän väärän tiedon levittämiseen. Väitätkö, että dokarissa ei noin 15 minuutin kohdalla anneta väärää tietoa siitä, minne orjat Tansanian kuuluisalta orjatorilta vietiin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset