Suomen ilmasto- energiastrategian totuudenhetki

Duncan Brackin Chathamhouse'lle kirjoittama juuri julkaistu "The Impacts of the Demand of Woody Biomass for Power and Heat on Climate and Forest" soisi nyt olevan ykkösluettavaa Suomen poliitikkojen, hallituksen virkamiehistön ja Totuus- sekä Valemediankin piirissä toimivien toimittajien.

https://www.chathamhouse.org/sites/files/chathamhouse/publications/resea…

Se on karua luettavaa Suomen energia- ja ilmastostrategian ja EU-loppauksen näkökulmasta. Siinä esitetään nyt nuo uudet tuulet, joiden pohjalta Pariisin sopimuksen nojaava biomassan ilmastoneutraalius asetetaan kyseenalaiseksi. Se on myös globaali katsaus biomassan energiankäytön tulevaisuuteen. 

Syyt, jotka ovat johtaneet uusiin päätelmiin biomassan kyvystä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ovat puun polton teknologioiden tehottomuus ja sen korkeat hiilidioksidipäästöt verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin sen alhaisen energiaintensiivisyyden vuoksi, korjuukypsän puun tehokas hiilidioksidin talteenotto ja pitkä tukkipuun kasvuaika (erityisesti meillä).  

Edellisten näkökohtien lisäksi nyt on vastaansanomattomasti paljastunut, että Parisiin sopimuksen biomassan päästöjen laskentatapa, jossa ainoastaan puunkorjuuseen liittyvä alueiden käyttöön pohjaava laskenta otetaan huomioon, tarvitsee vääjämättä tuekseen myös biomassan poltosta syntyvän hiilidioksidin laskentaa rinnalleen. Tähän on johtanut erityisesti se, että tärkeimmät biomassaa (=runkopuusta valmistettavat pelletit) vievät (pääasiassa "vihreään" EU:hun) maat Kanada, USA ja Venäjä eivät ole tässä maapohjaisessa laskentajärjestelmässä mukana. Tämä johtaa radikaaliin biomassan poltosta syntyvän hiilidioksidin aliarviointiin. 

Koska em. maat eivät tule UNFCCC:n eli Pariisin sopimuksen piirissä liittymään em. laskentatapaan nojaavaan järjestelmään, ainoaksi vaihtoehdotksi on poistaa biomassan polton hiilineutraalius päästökaupan puolella siten kuitenkin, ettei  synny ns. kaksoislaskentaa. 

Raportti käy läpi myös vastaansanomattomasti sen, että toimijoiden vakuutteluista huolimatta suuret biomassaan nojaavat hullut ja hurjat investointisuunnitelmat (esim. Kemin Kaidi) perustuvat käytännössä EU:hun tuotavaan tukkipuusta valmistettavaan biomassaan ja tätä varten Viipurissa on jo maailman suurin pellettitehdas. Se valmistaa pelletit Pietarin ympäristön tukkipuusta eikä korjuujätteistä tai sahanpurusta.

EU on polttamassa omia ja muiden maiden metsiä vihreässä innossaan. Raportti pitää ympäristönsuojelun kannalta ainoana hyväksyttävänä biomassana energiatalouden teollisiin tarpeisiin esim. jätteitä ja sahanpurua eikä se hyväksy edes metsänkorjuujätteiden pelletöimistä, koska se köyhdyttää metsää.

Suomen kannalta on kuitenkin ilahduttavaa, että metsäteollisuuden sivuvirtojen paikanpäällä tapahtuva suoraa energiahyötykäyttöä raportti pitää ideaalina tapana hyödyntää biomassaa.

Vielä lopuksi raportin globaalinäkökulmasta. EU on suurin biomassan tuoja maailmassa vuotuisella kahdeksalla miljoonalla tonnillaan. Yksin Suomi tuo hieman enemmän huomattavasti korkeaenergeettisempää raakaöljyä noin 10 miljoonaa tonnia per vuosi pääasiassa Venäjältä.

Bioenergian potentiaali on hyvin pieni ja se johtuu perimmältään kasvien huonosta kyvystä varastoida yhteyttämäänsä auringonenergiaa, koska kasvit käyttävät tämän energian elämiseen.

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu