MikkoPaunio

Helsingin Opetusviraston eilinen outo ulostulo: "Skandaali paisuu"

Tämä virastopäällikkö Liisä Pohjolaisen ulostulo on hämmentävä. Hän mitä ilmeisimmin pyrkii lokeroimaan ongelmaa viraston sisällä ja siten suojelemaan ylintä johtoa mukaanlukien ja ilmeisesti aivan erityisesti häntä itseään. Hän mitä ilmeisimmin yrittää saada mielenkiinnon kohdistumaan lillukanvarsiin varsinaisen asiaan liittyvän pihvin sijaan ja antamaan mielikuvaa asioiden hanskaamisesta ja syyllisten kovakouraisestta etsinnästä.

Pihvi on tietenkin virastopäällikön valvontavastuu tässä asiassa, jota hän ei voi paeta.

Miten voi Suomen todennäköisesti suurin julkisten varojen varkaustapaus ylipäätään paisua?

Kuten jo aiemmin olen tässä blogissa kirjoittanut opetuslautakunnan pitkäaikainen puheenjohtaja Minerva Krohn asemoi itsensä johdon puolelle toteamalla Kuntalehdessä heti esitutkinnan paljastumisen myötä, että maan historian suurimman korruptioskandaalin syynä ei voi olla puutteellinen valvonta.

Liisa Pohjolainen puhui eilisessä YLE:n uutisessa "vanhasta virastokulttuurista, joka nyt mustamaalaa epäoikeudenmukaisesti hänen johtamaansa virastoa".

Virastopäällikkö Pohjolainen toimi edellisen virastopäällikön Rauno Jarnilan alla linjajohtajana (lukiot ja aikuiskoulutus) eli hän oli tiiviisti luomassa tätä "vanhaa virastokulttuuria". Hän on myös toiminut tiiviissä yhteistyössä johtoryhmätasolla epäillyn kanssa ja on toisen linjajohtajan Marjo Kyllösen (perusopetus) kanssa johtanut Helsingin kaupungin digiloikkaa.

Liisa Pohjolainen minulle kerrotun mukaan kohteli hävyttömästi julkisella foorumilla niitä opettajia nimeltä mainiten, jotka osallistuivat Tulevaisuuden Koulu fb-ryhmässä ilmaa raikastavaan keskusteluun, kun Suomen historian suurin korruptiovyyhti oli paljastunut ja oli ilmeisesti jopa uhkaillut näitä opettajia sillä, että nettipoliisit tarkastavat yksittäisten opettajien fb-kommentit??

Vanha masentava uhkailuun ja mahtailuun perustuva Helsingin Opetusviraston toimintakulttuuri ei ole muuksi muuttunut.

Odotamme perheenä erityisellä mielenkiinnolla esitutkinnan valmistumista. Josko kävisi niin kuin elokuvissa ja saduissa, että paha saa palkkansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Tuo kaikki oli vain jäävuoren huippu mitä julkisella sektorilla tapahtuu.

Kähmintää ja jatkuvaa kavaltamista. Tilataan ikkunat johonkin kouluun ja samalla omaan taloon jne.

Valtion ja kuntien rakenteiden sisällä olevaa korruptiota ei saada koskaan kitkettyä Suomesta. Se on maan tapa.

Käyttäjän AnttiKorhonen1 kuva
Antti Korhonen

Niin tosiaan. Liisa Pohjolainenhan kuului myös Rauno Jarnilan esikuntaan vuodesta 2009 alkaen. Suurella ja kunnianarvoisella johtaja Jarnilalla todellakin oli tälläinen esikunta, samoin kuin monilla muillakin menestyksekkäillä sotapäälliköillä kuten eräällä viiksekkäällä itävaltalaisella korpraalillakin...

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Hauskinta oli lukea, kuinka "mietitään voiko hän jatkaa työssään". Mitähän oikein pitää tehdä, että kenkää tulisi varmasti. =)

Muut osalliset saavat ehkä huomautuksen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Uskomus suomalaisten rehellisyyteen on todistamaton "myytti".

Väärinkäytöksiä eri organisaatioissa paljastuu jatkuvalla syötöllä ja nyrkkisääntönä onkin se, että luottamusasemaa käytetään sitä todennäköisemmin väärin, mitä parempi mahdollisuus siihen on.

Väärinkäytökset ja rikokset mahdollistuvat sillä, ettei virkamiehiä ja heidän toimiaan tosiasiassa valvo kukaan.

Opetusviraston toiminnasta ei voida puhua jäävuoren huippuna sen mittasuhteista johtuen, mutta totuus on se, että samanlaista välistä vetämistä jossain mittakaavassa paljastuu joka ikisestä kunnan tai valtion virastosta aina poliisia myöten.

Jos jollekin virkamiehelle tai siviilihenkilölle annetaan suuri budjetti käytettäväksi hankintoihin tai valtuutus tehdä hankintoja, niin toimintaan on aivan järjettömän helppo upottaa myös omia, budjettiin kuulumattomia hankintoja tai jopa varastaa suoraan kassasta, mikäli hankintojen toteutumista ja toimitetun tavaran määrää ja laatua ei valvota kunnolla.

Tässä törmätään rehellisyyden "myyttiin."

Yksittäisten ihmisten rehellisyyteen luotetaan liikaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kannattaa muuten kuntalaisten kysellä tehtyjen hankintapäätösten perään. Sieltä saattaa löytyä merkillisiä kytkentöjä, jotka jäävät muuten vahingossa ehkä piiloon. Tämä kysely on jokaisen kuntalaisen/kaupunkilaisen velvollisuus ja oikeus.

Harmi vaan, että hankintapäätöksiä EI saa vieläkään sähköisessä muodossa, jolloin hankintakriteerien vertailu olisi mahdollista ja helppoa tehdä omalla koneella. Jokainen voi keskenään funtsia, miksi näin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset