MikkoPaunio

Miksi HS ei uutisoinut Tariq Ramadanin Charlie Hebdon pilapiirroksesta

Helsingin Sanomat Helsingin kertoo viikko sitten uutisenaan, että Helsingin yliopisto on perunut raiskaussyytösten vuoksi maltillisena muslimina ja merkittävänä ajattelijana mainostetun Tariq Ramadanin kutsun saapua puhumaan yliopistolle tilaisuuteen, jonka aiheena piti olla Islam, radicalisation and toleration eli mitä islamilla olisi annettavaa radikalisoitumisen ehkäisemiseksi https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005433279.html

Huomenna piti maltilliseksi muslimiksi mainostetun ja Sveitsin kansalaisuuden omaavan Tariq Ramadanin tulla Suomeen ja Helsingin Sanomat julkaisi eilen jatkouutisen Tariq Ramadanista, koska hän oli jäänyt virkavapaalle raiskaussyytösten vuoksi Oxfordin yliopistosta, jossa hän opettaa "filosofiaa" ja teologiaa. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005440231.html.

HS mainitsi uutisessaan, että Tariq Ramadanin isoisä oli yksi ääriajatteluun ja äärivanhoillisuuteen yllyttävän muslimiveljeskunnan perustaja.

Se, miksi HS jätti kertomatta todellisen uutisen Ramadanin virkavapauden syystä, on jälleen surullinen esimerkki Suomen journalismin surkeasta tilasta. 

Tariq Ramadan joutui ottamaan virkavapaata Charlie Hebdon lehden hänestä julkaiseman pilapiirroksen ja siihen liittyvän tutun kohun vuoksi, ei raiskaussyytösten vuoksi.  

Pilapiirroksessa valtavan trikoista työntyvän erektiossa olevan phalloksen omaava Tariq Ramadan kertoo olevansa "islamin 6. tukipilari".

Mitä ilmeisimmin vuosikausia "kaksoisagenttina" toiminut Tariq Ramadan paljastui nyt lopullisesti, sillä Charlie Hebdon-lehteen on tullut satoja anonyymejä tappouhkauksia islamisteilta.

Tappouhkausten vuoksi France24 kanavalla näytettiin pari päivää sitten uutiskuvaa Ranskan kansanedustuslaitokselta, missä Ranskan pääministeri ja koko kansanedustuslaitos osoitti yksimielistä solidaarisuuttaan Charlie Hebdonille. Ohjelmassa haastateltiin kansanedustajia ja Charlie Hebdonin toimituspäällikköä ja kaikki pitivät pöyristyttävänä islamistien väkivaltaa yllyttämistä ja kaikki ilmaisivat yksimielisen tukensa sanan- ja painovapaudelle.

Islamistien antamat sadat tappouhkaukset Charlie Hebdonin toimitukselle on ollut ykkösuutinen sekä Ranskassa että Isossa Britanniassa jo muutaman päivän, mutta ei Suomessa vaikka Tariq Ramadanin piti tulla huomenna Suomeen.

Tästä "merkittävästä filosofista" ja hänen ääriajattelustaan on netti pullollaan tietoa. Häntä on on mainostettu eurooppalaisen islamin airueena, mutta 2003 hän kävi Ranskan presidentin vaalien aikana julkisen keskustelun Nicolas Sarkozyn kanssa siitä, pitääkö aviorikoksen tehnyt vaimo kivittää hengiltä vai ei. Ramadan ei tuominnut kivittämistä, vaan päätyi siihen, että sitä ei olisi käytettävä rangaistuskeinona niin kauan kuin hänen kaltaisensa "oppineet" eivät ole sen oikeutuksesta käyneet tyhjentävää teologista keskustelua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Niin kyllä tämän Ramadanin opetuksia ei täällä kaivata eikä yleensä muuallakaan ajattelevien ihmisten keskuudessa. Hänen pluralismi juttunsa jo sinällään ovat hämärän mielen tuotoksia. Hän ei myöskään ymmärrä, etteivät eri kulttuurit ole samantasoisia ja samanarvoisia.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Taitavat olla kyseistä uskonoppinutta koskevat identiteetit sekaisin aika monella tasolla. Mitä edustaneekaan millekin asianosaiselle.

Ehkä ero- ja irtiottoreaktiot kertovat vain epäselvyydestä ja epävarmuudesta. Kaikki pelkäävät irrationaalista väkivaltataipumusta. Uskonnon pohjalta nouseva väkivaltainen provosoitumistaipumus voi ottaa kohteekseen mitä tahansa. Se voi leimahtaa kyseisen uskonnon sisälläkin, missä tahansa.

Irrationaalisen hallinnassa ei ole hyviä keinoja. Esimerkiksi meillä säädetty laki "uskonrauhan rikkomisesta" tarjoaa de facto suojelun väkivaltaisia provosoitumistaipumuksia omaavalle uskonnollisuudelle. Entisen apulaisvaltakunnansyyttäjä Kalskeen termia käyttääkseni tällaista väkivaltaista provosoitumistaipumusta pitäisi kutsua uskonnollisiksi pyhiksi arvoiksi.

Päätoimittajat ne vasta irrationaalisia pyhien arvojen suojelijoita ovatkin. Siinä suhteessa Charlie Hebdo taitaa olla ainoa puhtaat paperit saava julkaisu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kysymystä uutisoimatta jättämisestä voi todellakin pohtia, kun muistelee miten selkeästi ottivat kantaa toimitusta vastaan tehtyyn iskuun 2015. Sen valossa suuri määrä tappouhkauksia lienee maailmanuutinen. On kieltämättä outoa, että asia sivuutetaan kaiken Je suis Charlie! -hehkutuksen jälkeen.

En kuitenkaan ymmärrä miten tuo pilapiirros, tai sitä seuranneet tappouhkaukset olisivat Tariq Ramadanin virkavapauden todellinen syy. Blogisti antaa ymmärtää, että jihadistit eivät olisi reagoineet islamia pilkkaavaan karikatyyriin, jos Ramadan on aidosti maltillinen muslimi. Ramadan henkilönä ja hänen katsomuksensa lienevät siltä osin täysin merkityksettömiä. Jihadistit näkevät käsittääkseni itsensä islamin universaaleina suojelijoina ja kokevat kaiken kritiikin uhaksi ja hyökkäykseksi islamia vastaan. Ei heille ole mitään väliä tulevatko siinä sivussa puolustaneeksi vai tuominneeksi maltillisen muslimin toimia.

Löysä viittaus isien synteihin on perustelemattomana niin nolo, ettei se ansaitse edes pohdintaa. Ikään kuin maailmassa ei poika koskaan olisi ottanut etäisyyttä isänsä uskonnontulkinnasta.

Blogauksen argumentaatio on valitettavasti niin heikkoa, että ainakaan sen perusteella ei Tariq Ramadanin maltillisuuden vilpittömyyteen pysty ottamaan mitään kantaa, vaikka se lienee ollut tavoitteena. Käteen jää vain ilmeisen tarkoituksellisesti väärin tulkittu lausunto avionrikkojien kivittämisestä. Ramadan sanoi ettei hän henkilökohtaisesti asiaa hyväksy: "to me, it [stoning] is not applicable". Pitää olla aika pahantahtoinen tulkitakseen lausuntoa muuna kuin toiveena muslimiyhteisön arvojen liberalisoitumiseksi, kun hän sanoi:"my own position doesn’t count. What matters is to bring about an evolution in Muslim mentalities..." Valitettavasti en osaa ranskaa, joten tuo on käännöksenä toisen käden tietoa. Toki olen itsekin sitä mieltä, että voimallinen tuomitseminen on toivottavaa, koska hänen esittämä akateminen pohdinta muutoksen aikaansaamisesta liikkeen sisällä on liian helppoa esittää hiljaisena tukena. Sellaisesta en kuitenkaan nopealla haulla löytänyt mitään viitteitä, vaikka sitä on ilmeisesti "netti pullollaan". Olisiko blogistilla esittää viitettä?

http://reviewcanada.ca/magazine/2010/01/the-real-t...

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Kyllä minusta myös suomalaisen demokratian kurja tila johtuu todella paljon epäpätevästä mediasta. Ihmiset ei oikeasti tiedä mitä maailmassa tapahtuu, jos he seuraavat vain omaa mediaa. Oikeita äänestyspäätöksiä on vaikea tehdä jos ei edes tiedä miten asiat ovat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset