MikkoPaunio

Kertoiko Pekka Haavisto viime heinäkuussa totuuden?

Olen lähettänyt alla olevan kirjeen EU:n "ulkoministeri" Federica Mogherinille saadakseni selville, onko Pekka Haaviston Iltalehdelle heinäkuussa antamassa meriselitys siitä, miksi hänen CV:stään puuttuu koulutus hänen hakiessaan EU:n Darfur-suurlähettilään paikkaa heinäkuussa 2005, totta.

Pekka Haavisto selitteli heinäkuussa 2017  IL:lle (ja IL uskoi selityksen sellaisenaan), että hän oli "näyttänyt Solanalle CV:tään, jossa oli hänen koulutuksensa". Sitä ei kuitenkaan löydy virallisesta esittelymuistiosta, joka on poistettu neuvoston/komission sivulta.

Pekka Haaviston seuraajan tanskalaisen ammattidiplomaatin Torben Bryllen esittelymuistio nimikirjaotteineen (CV), jossa normaaliin strukturoituun tapaan on eritelty Bryllen koulutus, jota hallussani olevasta EU:n sivuilta poistetusta mutta minun hallussani olevasta Solanan  esittelymuistiosta ei löydy.   http://europa.eu/rapid/press-release_PRES-07-82_en.htm

Your excellency Federica Mogherini,

I wish that you forward this message to a relevant person who can answer my questions about Mr Pekka Haavisto's nomination and ultimately his appointment to EU's high representative to Darfur in EU's foreign Council in July 2005.

First there is a requirement published in the Official Journal of the European Union, that an appointee must have a university degree that allows him to continue doctoral studies. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2007:191A:0001:0006:EN:PDF

Mr Haavisto has claimed publicly that he disclosed his education to those who appointed him i.e. to members of the EU's Foreign Council.  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201707212200236379_pi.shtml However this cannot be found in the official Commission/Consilium nomination press release where Mr Haavisto's CV was published. http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/declarations/85759.pdf There is no record of his education in his CV. He only mentions that he has been a visiting professor and visting researcher in many institutions and e.g. a vice Governor to the World Bank. 

Pekka Haavisto has no university degree nor any researcher credentials, none what so ever.

For unknown reasons that Commission/Consilium press release cannot be found anymore.  Any idea why it has been removed from the web? Obviously I have a copy of it in safe place.

Is Pekka Haavisto's claim that he disclosed his education "by showing his CV to Mr Solana" before he was appointed? I find this hard to believe as there was a university degree requirement to that Darfur position? Namely, Commission would then have participated in a "conspiracy" to circumvent that university degree requirement.

I hope you or somebody in your staff can get ASAP in touch with me.

Yours sincerely,

Mikko Paunio, Helsinki Finland"

Kumma kyllä siis Haaviston seuraajan tanskalaisen ammattidiplomaatin Torben Bryllen esittelymuistio löytyy ja siitä löytyy normaaliin strukturoituun tapaan tehty CV, jossa on koulutus mainittu erikseen alussa. En ole koskaan kenenkään CV:stä jätetyn pois koulutusta.

No nyt pitäisi saada vähän vipinää presidentinvaalitaistoon, koska nimityksen rahallinen arvo oli Pekka Haavistolle noin  puoli miljoonaa euroa. Hän sai EU:n aivan korkeinta palkkaa vaativan paikan lisineen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Vähän ohi aiheesta, mutta tuli Haaviston "professuuri" väkisin mieleen, kun luki tämän päivän Hesarista lääketieteellisen biomateriaalien tohtorin Suvi Haimin juttua : hän on kehittänyt muovin korvaajaa- käsittääkseni- puusta.

https://www.hs.fi/elama/art-2000005453572.html

Näin hän kertoo urastaan:

”Halusin kovasti olla jonakin päivänä professori”, hän muistelee silloista urahaavettaan.

Matka kohti professuuria alkoi edetä tasaisen varmasti. Haimi jäi suoraan gradun jälkeen Tampereen yliopistoon töihin ja väitteli lääketieteellisistä biomateriaaleista. Hän oli mukana tutkimusryhmässä, joka kasvatti rasvan kantasoluista ja biomateriaaleista ihmiskehon sisällä leukaluun. Keksintö on kansainvälisestikin uraauurtava.

Vuonna 2011 Haimi lähti tutkijaksi Twenten yliopistoon Hollantiin. Sikäläinen professori kysyi heti, miksi suomalainen oli tullut yliopistolle eikä ollut perustanut yritystä.

”Yrittäjyyden siemen istutettiin silloin.”

Hollannissa kului neljä vuotta. Vuonna 2015 haave professuurista tuli taas askeleen lähemmäksi, kun Haimille tarjottiin apulaisprofessorin paikkaa Yhdysvalloista texasilaisesta yliopistosta. Haimi selvitti haastattelun, kävi jo tutustumassa yliopistoon ja ehti pyytää mukaansa entistä väitöskirjaohjattavaansa Laura Kyllöstä, jonka kanssa hän oli ystävystynyt Tampereella."

Niin, jotkut ne vuosia opiskelevat, tutkivat ja tekevät intensiivisesti töitä asiaansa uppoutuen, jotkut professuurin saavat hyvän läpänheitto-kyvyn avulla, jos oikein olen ymmärtänyt?

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Juuri näin ja itsekin olen uurastanut ja välillä koko maailmaakin vastaan olen joutunut taistelemaan ja lopulta vajaan parinkymmenen vuoden jälkeen selättänyt kv vastustajat tiedeareenalla. http://www.duodecimlehti.fi/lehti///duo13540

Sitten on toiset säännöt tällaiselle huuhaaveikolle.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Minäkin olen pitänyt kaksi luentoa yhdessä erittäin modernissa kiinalaisessa yliopistossa. Ottaisinko tittelikseni "vieraileva professori", kuten Pekka Haavisto. Ja hakisin EU:n huippuvirkaa.

Libyassa Benghasin yliopistossa oli joskus 1980-luvulla opettajana suomalainen arkkitehti, joka käytti titteliä professori. Kun haastattelin tätä arkkitehtiä, hän kertoi oppilaittensa tason vastaavan suunnilleen peruskoulun ala-astetta. Neliön pinta-alojen laskemisessakin oli ollut vaikeuksia. Professoreita on joka lähtöön.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ylioppilas Pekka Haavisto käyttää lehtihaastatteluissa itsestään mieluusti titteliä valtiotieteen ylioppilas.

Voiko vuonna 1976 opinto-oikeuden Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan saanut ja siellä vuoden verran opiskellut henkilö säilyttää opinto-oikeutensa yli 40 vuotta ja esiintyä julkisuudessa aktiivisena yliopisto-opiskelijana ?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Minusta tuo on oikeasti selvittämisen arvoinen asia.

Kuka helvetti ylipäätään käyttää itsestään titteliä "ylioppilas", siis muualla kuin vanhoissa Suomifilmeissä? "Ottaako se herra ylioppilas lisää kahvia, thi-hi-hii, mitäs se herra ylioppilas nyt..."

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Piti oikein "sivistää" itseäni ja tarkistaa , mitä tuo "valtiotieteiden ylioppilas" oikein tarkoittaa:

https://vastaukset.fi/q/Mik%C3%A4+on+valtiotieteen...

"Valtiotieteitä yliopistossa opiskeleva"

Muistanko oikein , että jokunen vuosi sitten yliopistoissa tehtiin´puhdistus´, jossa nämä ikuiset opiskelijat lempattiin ulos?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #5

Rajauslaki tuli voimaan vuosi pari sitten ja rajoitti ja määritti opinto-oikeuksia niiden opiskelijoiden osalta, jotka olivat aloittaneet opiskelunsa vuonna 2005 tai sen jälkeen.

Vuonna 1976 opintonsa HY:ssa aloittaneen Pekka Haaviston esiintyminen valtiotieteen ylioppilaana on ilmeisen harhaanjohtavaa ja mahdollisesti jopa valheellista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #7

"Otteen mukaan Haavisto suoritti 1970-luvulla Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa opintoja 16 opintopisteen verran. Vanhalla tavalla laskettuna tämä tarkoittaa 8 opintoviikkoa.

Haavisto suoritti 70-luvulla kolme kurssia; matriisilaskennan johdantokurssin (arvosana huonoin mahdollinen), englannin kielen tekstin ymmärtämisen kurssin sekä kehitysmaiden historiaa -kurssin.

90-luvulla ja 2000-luvun alussa Haaviston opintorekisteriotteeseen on tallentunut opintosuorituksia 40 opintopisteen/20 opintoviikon edestä. Kaiken kaikkiaan Haavisto on suorittanut yliopistolla opintoja 56 opintopisteen/28 opintoviikon verran. Käytännössä kyse on vajaan vuoden opinnoista."

http://www.iltalehti.fi/presidentinvaalit/20120130...

Edittiä: Turha sitä spekuloida, panin äsken Pekalle sähköpostiviestin ja kysyin että vieläkö on kirjoilla valtsikassa. Odotellaan jos vastaisi.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio Vastaus kommenttiin #11

Hienoa. Postaile tai lähetä vastaus mulle jos sellainen tulee. mikko.paunio@outlook.com

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #5

Maisterintutkintouudistus tuli, jos en ihan väärin muista, vuonna 2006 jolloin vanhat opinnot vanhenivat. Muistan se siitä että itselleni tuli kiirus saattaa v. 1990 aloitetut opinnot loppuun.

Juha Hämäläinen

On oikein tuoda esiin kunkin poliitikon koulutus ja varsinkin sen vääristelyt. Mutta politiikassa pitkään ollut ei sinällään jollain yliopistokoulutuksella tee mitään. Tärkeämpi on käytännön toimintakyky eli älykkyys, vastuuntunto, persoona, kielitaito, esiintymistaito, yleistietojen taso ja kyky johtaa ja neuvotella.

Koulutusta ylikorostetaan useilla aloilla, joilla sillä ei mitään merkitystä. Siksi on paljon valintatilanteita, joissa mainitaan vaatimus korkeakoulututkinnosta tai vastaavista hankituista tiedoista ja kokemuksesta. Se on hyvä määritelmä ja lähtökohta. En näe miten Haavisto olisi pätevämpi nykyään johonkin virkaan, jos hän olisi 70-luvulla opiskellut valtiotieteen maisteriksi.

Sen sijaan näen, että Suomen edustajana kehitysmaissa hänen poikkeava seksuaalinen suuntautumisensa on haitta. Kyse lukuisista maista, joissa homoutta ei hyväksytä tai se on rangaistavaa. Siksi tämä ominaisuus haittaa hänen kykyään edustaa Suomea. Valitettavasti emme voi Suomesta käsin maailmaa muuttaa tältäkään osin.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Pontti kai on se, että Pekka Haavisto on CV:nsä mukaan antanut ymmärtää, että hän on professori. Jos johonkin EU:n virkaan vaaditaan akateeminen tutkinto ja siihen valitaan sitten hakijajoukosta asioiltaan paras eli professori, joka paljastuukin valeprofessoriksi, niin aikamoinen skandaali puolin jos toisin on tapahtunut. Tapausta on myöhemmin yritetty selitellä ja painella villaisella ja Paunion mukaan papereitakin on kadonnut. Voi perkele.

Juha Hämäläinen

Ymmärsin kyllä tuon jo aiemmin. Haavistolle vajaa koulutus on toki arka paikka ja hän yrittää tätä piilotella. Onko hän väittänyt olevansa professori, se ei tullut ihan varmistetuksi. Yliopistossa opettaminen on voinut kääntyä väärin antamaan käsitys, että hänellä on ollut professorin tuoli. Moni kutsuu itseään myös professoriksi oltuaan ulkomaisessa yliopistossa dosenttina eli nimikkeellä adjunct professor. Dosentti tosin on usein opillisesti täysin yhtä pätevä kuin oppituolin professori.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi Vastaus kommenttiin #15

Tässä yksi EU:n selvitys Haaviston ansioista. Tutkija tai luennoitsija Suomessa ja ulkomailla professori.

"Mr. Haavisto has been Visiting Researcher at the Finnish Institute for International Affairs, Visiting Professor to the University of Bristol and Visiting Lecturer to the University of Helsinki.

Mr. Haavisto has been a Vice-Governor of World Bank and a Governor of Asian Development Bank 1995-1999. "

Miten nuo pankinjohtajuudet on oikein englanniksi käännetty?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #18

En tiedä miten nuo pankkien hallintoelinten jäsenyydet käännetty. Mutta hänen visiting professor mainintansa cv:ssä ei ole tavaton. Tuota nimikettä on ennenkin käytetty henkilöstä, joka on opettanut kutsuttuna asiantuntijana jossain yliopistossa, olematta minkään muun yliopiston professori vaan edustaa muuta organisaatiota tai erityistä tietämystä opetusaiheestaan.

Suomalainen ja anglosaksinen korkeakoulumaailma on näissä nimitysasioissa erilainen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #18

Professuuri ei ole mikään akateeminen tutkinto sinällään, vrt. taitelijaprofessori Suomessa. Yliopisto voi määritellä professorin kelpoisuusehdot vapaasti.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Tuo pointtisi on melkein maaliin osuva. Syvin pointti on se, että kukaan ulkoasiainneuvostossa ja esittelevässä orgaanissa eli komissiossa ei tohtinut sitten udella, että mikäs herran koulutus on.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Professori on tasavallan presidentin myöntämä arvonimi ei akateeminen tutkinto. Arvonimi on elinikäinen ja sitä voi käyttää jokainen professoriksi nimitetty.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #28

Professori on kyllä yleisimmin virkanimike, vaikka toki se voi olla myös arvonimi, kuten pilaprofessori Suomalaisella.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Joka tapauksessa herättää kysymyksiä, miten Haavisto tuli nimitetyksi virkaan, johon vaaditaan yliopistotutkinto. Paunion kysymys on aivan oikeutettu: Minkälaisen CV:n Haavisto on esittänyt ansioistaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mut, jos on vaan hyvä ja pätevä tyyppi, vaikka oliski siivooja?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eduskunnan tiedostossa Pekka Haaviston cv:ssä on merkintä "Koulutus: ylioppilas 1976 (Munkkivuoren yhteiskoulu)"

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/Sivut/...

Helsingin Yliopiston VAL­TIO­TIE­TEEL­LI­NEN TIE­DE­KUN­TA opintoaikaan liittyvää ohjeistusta.
https://www.helsinki.fi/fi/valtiotieteellinen-tied...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

HY : " Keskeisin muutos vanhenemissäännöissä on, että kaikki opinnot vanhenevat tutkintoon käytettäväksi 10 vuodessa."

Ja ylläoleva sääntö koskee myös ennen vuotta 2005 opintonsa aloittaneita.

Voitaneen todeta, että valtiotieteellisten opintojensa suhteen ylioppilas Haavisto on ainakin nollapisteessä, jos on jotenkin onnistunut säilyttämään opinto-oikeutensa yli 40 vuotta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomessahan toimitaan Saksan esimerkkiä seuraillen. Haavisto on tämän hyvin sisäistänyt ja haluaakin vain lisätä nimeensä saksalaisten käyttämän Dr.

Dr. Haavisto

Juha Hämäläinen

Se himottaa monia. Saksassa on voinut melko onnettomilla opinnäytteillä hankkia tuon tittelin. Lisäksi plagiointi on ollut ällistyttävän yleistä. Itselläni oli kaksi parasta työkaveria Saksassa tuplatohtoreita. Heillä oli ihan itse tehdyt tutkimukset arvonimen takuuna, vaikka vitsiä näistä väännettiinkin.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Amerikastakin saa ekonomin paperit kolmen kuukauden kurssilta. Minulla oli aikanaan RUK:n kurssikaverina eräs suomalaisen suksitehtaan vesa, joka käytti tittelinään ekonomia. Hän lähti USA:han opiskelemaan ja tuli kolmen kuukauden päästä takaisin ja titteli oli ekonomi tähän päivään saakka.

Juha Hämäläinen

Kova kunnianhimo oikeuttaa titteliin vissiin. Tai suvun sisäiset paineet.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Jospa kaiken olennaisen ekonomiasta oppii kolmessa kuukaudessa. Kuten osta halvalla, myy kalliilla ja laita ne ainakin joskus kaksi kertaa samanaikaisesti tilikirjaan...

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Tässä virallinen Ulkoasiain Neuvoston päätöksen liitteenä oleva Pekka Haaviston CV

MR. PEKKA HAAVISTO
Mr. Haavisto is a former Finnish Minister for Environment and Development Co-operation. He has been a member of the Finnish Parliament and is currently a member of the Helsinki City Council and a spokesperson for the European Greens.

Mr. Pekka Haavisto has chaired several post-conflict assessments for the United Nations Environment Programme (UNEP). These include assessments in the Balkans after the Kosovo conflict, in Afghanistan, in Iraq, in Liberia and in the Palestinian Occupied Territories. He has also chaired the United Nations Environment Programme's depleted uranium assessment work. He is currently also responsible for UNEP's assessment work in the Great Lakes area.

Mr. Haavisto has recently facilitated talks between Israel and the Palestinian Authority as well as between Iran and Iraq on re-establishing cross-border environmental cooperation.

He has also been a member of the UN Global Compact Dialogue, a member of Professor Jeffrey Sachs' Millennium Project Task Force and a Member of the Panel of Eminent Personalities on desertification prior to the Johannesburg World Summit on Sustainable Development, WSSD. He has chaired the review of the Arctic Council and is currently chairing the external evaluation of United Nations Economic Commission for Europe, UNECE.

He has been a Visiting Researcher at the Finnish Institute for International Affairs and a Visiting Professor to the University of Bristol. He is a Visiting Lecturer to the University of Helsinki and to the NATO School in Oberammergau.

Mr. Haavisto has been a parliamentary delegate to the Nordic Council and an election observer for the OSCE in Estonia and in Russia. As Minister for Development Co-operation, he was a Governor of the Asian Development Bank and a Deputy Governor to the World Bank. He was born in 1958. He speaks Finnish, English, Swedish and French (basics).

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Erikoinen CV.

Ei mitään mainintaa koulunkäynnistä / yo-tutkinnosta/ yliopisto-opinnoista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset