MikkoPaunio

Muovi - (Puna)vihreä kusetus (versio 45667.3)

Vihrean ajattelijan Jocke Rantasen paljastettua, etta Kiina ajaa proomuilla muovijatetta meriin, oli pakko laittaa tallainen pikku taydennys tahan alkuun, koska myos hoynaytettyjen suomalaisten tuottajavastuun piirissa keratty muovijate on paatynyt suoraan "kierratyksen" sijaan valaiden ruoaksi.

Kiina toi aina taman vuoden alkuun asti 9 miljoonaa tonnia muovijatetta. Taman vuoden alussa se lopetti taman tuonnin. Tasta 9 miljoonasta tonnista valui ainakin kahta tieta huomattava maara ehkapa pari miljoonaa tonnia muovijatetta mereen tuon uuden tutkimuksen mukaan. 

Eurooppa ja USA olivat suurimmat muovijatteen viejat Kiinaan. Puolet Euroopan muovijatteesta on paatynyt Kiinaan. Tama jate on tata YLER/Tassin ja HSn antaman ymparistoopin mukaista erilliskerattya jatetta "kiertotalouden" syotteeksi.  https://www.nytimes.com/2018/01/11/world/china-recyclables-ban.html

Ainakin kahta tieta tata eurooppalaista ja amerikkalaista "kierratettavaa" muovia on paatynyt suoraan valaiden kitaan ehkapa pari miljoonaa tonnia, kuon katsoo tuon ISWAn tukeman tutkimuksen jatevirtoja. 

Nyt siis jokapaivaisella YLER|Tassin ja HSn ymparistokasvatuksella on syotetty suoraan valaita maailman merilla. 

Maailman muovituotanto kasvaa nykyisesta 250 miljoonasta tonnista 370 miljoonaan tonniin jo nyt tehtyjen investointien myota. Jos muovijatetta ei aleta Ruotsin ja Tanskan mallin mukaan polttamaan, paatyy maailman meriin vuoteen 2025 mennessa 250 miljoonaa tonnia muovia.

Suurin osa muovista kuitenkin paatyy meriin sen vuoksi, etta rouva Gro Harlem Brundtland antoi huonoja vinkkeja maailman jatehuollon kehittamiselle.

Muovista on tullut kansainvälisen vihreän pelkoteollisuuden uusi globaali kampanja. Se on muhinut jo noin kymmenen vuoden ajan. Punavihreän totuusjournalismin vuoksi suomalaiset on nyt muutamassa viikossa onnistuttu uusimmalla maailman ympäristöministereiden kokouksesta lähtien (Nairobi joulukuu 2017 UNEA3) kampanja-aallolla lähes tyystin aivopesemään ja luulemaan, että olemme vastuussa merien eliöstön kuten valaiden kuolemista muoviähkyyn.

Normaaliin tapaan tätä uusinta vihreää huijausta on Itämerellä edistetty myös valheellisin väittein mikromuovien vaikutuksesta eliöstöön maailman johtavassa luonnontieteellisessä julkaisussa eli Naturessa  https://www.nature.com/news/controversial-microplastics-study-to-be-retracted-1.21929 

Meillä ei ole osaa eikä arpaa maailman merien tilaan, koska meidän jätehuoltomme hoitaa asian polttamalla muovin polttolaitoksissa. Nyt hommat ovat meillä kuitenkin kriisiytymässä. Tästä edempänä.

Nyt meidän pitää elintarviketeollisuudelle, kaupalle, terveydenhuollolle, infrastruktuurille, autoille lähes kaikelle elintärkeä kieltää muovi ja valtionvarainministeri Petteri Orpokin meni eilen lankaan ja kannattaa muoviveroa, jotta kansalaisten muovipussit saataisiin käytännössä kiellettyä.

Uuden EU:n muovistrategian mukaan meriin joutuu ehkä 5-15 miljoonaa tonnia muovia vuosittain. Se mitä EU:n strategia ei kerro, on se, että  muutama Aasian joki on perussyy ongelmaan https://qz.com/1004589/80-of-plastic-in-the-ocean-can-be-traced-back-to-asias-rivers-led-by-china-indonesia-myanmar-a-study-by-netherland-based-the-ocean-cleanup-found/ ei suomalaisten muovipussit.

Suomen julkinen sana ei myöskään kerro, että vuonna 1983 silloinen ympäristöhyvis Norjan Työväen Puolueen johtaja ja pääministeri Gro Harlerm Brundtland henkilökohtaisesti vastusti urbaanien alueiden sanitaatioohjelman (vesi- ja jätehuolto viemäreineen) sisällyttämistä osaksi johtamansa Maailmankomission raporttia. Raportti tuli ohjaamaan vuosikymmeniä  ja yhä edelleen kiihtyvästi täysin väärin painotuksin valittua ympäristöpolitiikkaa. Kirjoitin tämän viitteen kera sivulla 117 kirjassani "Vihreä Valhde" (Auditorium 2015).  

Muovipullot, muut muovipakkaukset ja ehkä mikä tärkeintä muovipussit eivät joutuisi jokien myötä mereen, jos viimeisten 35 vuoden aikana olisi tehty maailman kehitysagendalla nykyisen ympäristösekoilun sijaan oikeaa urbaania ympäristöpolitiikaa eli kaupunkien sanitaatio-ohjelmaa (ks. tarkemmin alla).

Ensimmäisiä asioita, jonka opin ympäristöterveyttä ja globaalia sanitaatio-ohjelmaa http://documents.worldbank.org/curated/en/512861468313533832/Environmental-health-and-child-survival-epidemiology-economics-experiences Maailmanpankissa pohtiessani oli se, että yli miljardi ihmistä on vailla vessaa ja että heidän aamutoimet hoidetaan muovipussiin.

Tyypillisen Etelä-Aasian köyhän kylän raitilla aamulla saattaa nähdä maaseudulla tai kaupunkislummissa puskan yläpuolelle lentävän muovipussin täynnä sitä ihteään. Nämä muovipussit heitetään tietenkin myös jokiin. Kun joka aamu miljardi ihmistä tekee tarpeensa muovipusseihin, joista suuri osa päätyy Aasian jokiin siitä kertyy aikamoinen määrä tavaraa maailman meriin. EU:n muovistrategian mukaan sitä päätyy meriin 5-15 miljoonaa tonnia vuosittain.

Muoviongelman ydin ei ole muovissa itsessään, vaan siinä, miten muovista huolehditaan, kun siitä tulee roskaa. Aasiassa jätehuollon kehittäminen on jäänyt toissijaiseksi. Nyt tämä kehitys uhkaa edelleen kiihtyä, koska utooppinen "kiertotalous" on tullut mantraksi myös kehitysagendalla, vaikka kehitysmaissa kaikki tarpeellinen kiertää talouden sanelemana muutoinkin.  

Muovin "kierrätys" on tarkoittanut sitä, että se on tehnyt viimeisen matkan takaisin Eurooppaan tai USA:han elektroniikan pakkausmateriaalina. Se on tätä harmaata huonolaatuista muovia. Tämän "kierron" jälkeen se on poltettava, koska sitä ei nykyisten EU-sääntöjen mukaan saa viedä kaatopaikalle.  

Nyt jopa suomalaisetkin tiedotusvälineet ovat rohjenneet kertoa, että Kiina on lopettanut noin 10 miljoonan muovijätetonnin vuotuisen tuonnin tämän vuoden alusta. Tämä on johtanut siihen, että SITRAn, vihreiden ja komissaari Jyrki Käteisen lemmikit eli "kiertotaloustoimijat"  eli kuljetusyrittäjät ovat saaneet takapihoilleen nyt alati paisuvat muovivuoret. Nämä vuoret näkyivät YLER-TASSin iltauutisten taustalla kun tätä "kiertotalousjengiä" edustava taloudellinen toimija kertoi asioiden olevan loistavasti, koska kaatopaikoille ei enää mene muovia.

Kiertotalousjengi antaa rahaa Suomen Luonnonsuojeluliitolle vastineeksi siitä, että Luonnonsuojeluliitto ylläpitää propagandallaan mm. täysin turhaa muovin ja biojätteiden erilliskeräystä. Kiertotalousjengille on elintärkeää, että roskasi hakee kolme raskasta kuorma-autoa yhden sijaan. 

Kiertotalousjengi sitroineen ja käteisineen YLER-TASSin ja HSn avulla kertoo koko suomalaisille päivittäin, kuinka helppoa muovin kierrätys on, vaikka se on silkka vale.

Muovia ei voi kierrättää.  

Me poltamme noin 15 miljoonaa ekvivalenttitonnia fossiilista energiaa Suomessa. Mitä pahaa on siinä, että poltamme ja saatamme lamppuun valkeaa, muutama sata tonnia polymeroitua öljyä (=muovi)?

Tässä on englanniksi Gro Harlem Brundtlandin henkilökohtaisesti hylkäämä kaupunkien sanitaatioagenda:

Controlling infectious and parasitic diseases and the health burden they take on urban populations, including reducing the urban population’ s vulne rability to them. This is often termed the `brown agenda’ or the sanitary agenda as it includes the need to ensure adequate provision for water, sanitation, drainage and garbage collection for all city-dwellers and businesses. It should include more than thisÐ for instance, in controlling the infectious and parasitic diseases that are not associated with inadequate water and sanitation, including acute respiratory infections (the single largest cause of death worldwide) and tuberculosis (the single largest cause of adult death worldwide) and the many diseases that are transmitted by insect or animal vectors.

Tässä URL-osoite Brundtlandin synteihin. https://books.google.fi/books?id=-9jHG2uyRR8C&pg=PA77&lpg=PA77&dq=satterthwaite+in+pursuit+of+a+healthy+urban+environment+brundtland&source=bl&ots=iW2-3ZdgOz&sig=bpr1zjbt7LYAPwprQvPaDdjgGdM&hl=fi&sa=X&ved=0ahUKEwjmp_bvkuHZAhVDMZoKHa4RCuwQ6AEIJTAA#v=onepage&q=satterthwaite%20in%20pursuit%20of%20a%20healthy%20urban%20environment%20brundtland&f=false

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eiköhän nyt kuitenkin ongelmien ydin ole maapallon liiallisesta väkimäärästä ja pelkästä tyhmyydestä, joista on vaikea mennä syyttämään Brundtlandia.

Suomessakin on riittävästi näitä valopäitä, jotka heittävät autojen ikkunoista teiden varsiin kaikenlaista roinaa ajatellen nähtävästi luonnon olevan luontainen kaatopaikka.

Etelä-Aasian Singaporessa purukumin tai tupakan tumpin tiputtamisesta kadulle tai tiella johtaa kiinnijäädessä huomattaviin rahallisiin sanktioihin.

Britanniassa on tehty päätös muovikassien kieltämiseksi ja hyvä niin. EU:ssa on vasta havahduttu ongelmaan pahasti jälkijunassa.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Jaa'a mitäs Lauri aikoo tehdä niille "ylimääräisille" ihmisille, jotka nyt roskaavat maailman meriä?

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Yleensä ihmiset, joiden mielestä väestöä on liikaa, eivät itse lisäänny. Hyvä niin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mistä nyt päättelit, että voisin asialle jotakin tehdä tai että joku yleensä asialle voisi jotakin tehdä ?

Fiksut ihmiset maailmalla vaan ovat Linkolan lisäksi sitä mieltä, että Homo Sapienseja on liian paljon ja että tilanne pahenee ennestään mm. Afrikan väestönkasvun myötä. Meillä Suomessahan syntyvyys on tällä hetkellä pienempi, mitä se oli nälkävuonna 1867.

Pyrin itse olemaan roskaamatta maailman meriä ja jopa sisävesiäkin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kielletään muovia sisältävät tamponit.Rantojen riesa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kiinassa myös rahdataan jätteitä proomuilla jokia myöten avomerelle jonne ne dumpataan.
Muovipakkauksia on kyllä syytä vähentää. Kaikkea ei tarvitse pakata kaksin- tai kolminkertaisiin muovipakkauksiin.
On tuotteita joissa pakkauksen kustannus taitaa olla enemmän kuin itse tuotteen kustannus.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Kiina toi aina taman vuoden alkuun asti 9 miljoonaa tonnia muovijatetta. Taman vuoden alussa se lopetti taman tuonnin. Tasta 9 miljoonasta tonnista valui ainakin kahta tieta huomattava maara ehkapa pari miljoonaa tonnia muovijatetta mereen tuon uuden tutkimuksen mukaan.

Eurooppa ja USA olivat suurimmat muovijatteen viejat Kiinaan. Puolet Euroopan muovijatteesta on paatynyt Kiinaan. Tama jate on tata YLER/Tassin ja HSn antaman ymparistoopin mukaista erilliskerattya jatetta "kiertotalouden" syotteeksi. https://www.nytimes.com/2018/01/11/world/china-rec...

Ainakin kahta tieta tata eurooppalaista ja amerikkalaista "kierratettavaa" muovia on paatynyt suoraan valaiden kitaan ehkapa pari miljoonaa tonnia, kuon katsoo tuon ISWAn tukeman tutkimuksen jatevirtoja.

Nyt siis jokapaivaisella YLER|Tassin ja HSn ymparistokasvatuksella on syotetty suoraan valaita maailman merilla.

Maailman muovituotanto kasvaa nykyisesta 250 miljoonasta tonnista 370 miljoonaan tonniin jo nyt tehtyjen investointien myota. Jos muovijatetta ei aleta Ruotsin ja Tanskan mallin mukaan polttamaan, paatyy maailman meriin vuoteen 2025 mennessa 250 miljoonaa tonnia muovia.

Suurin osa muovista kuitenkin paatyy meriin sen vuoksi, etta rouva Gro Harlem Brundtland antoi huonoja vinkkeja maailman jatehuollon kehittamiselle.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #32

Eikö meillä ainakin polteta kotitalousjäte, ainakin Keravalla ja Lahdessa poltetaan kaikki jäte joka kerätään kotitalouksilta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ei kai kukaan ole ihan kieltämässä muovia (p.l. pieni joukko ääri/-liöfundamentalisteja). Sen sijaan tarkoituksena lienee minimoida muovien käyttöä, m.m. rajoittamalla kertakäyttökulttuuria.

Minusta olisi ihan paikallaan vähentää esimerkiksi moninkertaisia muovisia pakkauskääreitä. Samalla olisi kannattavaa tuottaa pitkäkestoisempia tuotteita, myös muovista

Järjenkäyttö lienee sallittua niin muovin vastustamisessa kuin sen käytössäkin.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Maailman ympäristöministerit lähtivät kassit täynnä muovinvastaiset pamfletit mukanaan UNEA3 kokouksesta viime joulukuussa. Eihän tuo iso joukko ole ehkä noin 1996?? Pakkaukset, myös muovipakkaukset ovat vähentäneet ruokahävikkiä, joka on valtava kehitysmaissa. Muovi on välttämätön elintarviketurvallisuudelle. Onko se, että haluan edelleen Litukasta tuoda muovipussilla päivittäisostokset jotenkin järjenvastaista.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Muovipussilla Litukasta ruokaa? Kertakäyttökulttuurina ehkä, esimerkiksi niin, että siellä muovipussissa on muovikääröön pakattu kasa vielä erikseen yksittäinpakattuja juustosiivuja, t.m.s.

Toisaalta voisiko sitä muovipussia käyttää mahdollisesti useamman kerran tai ottaa mukaan oman kangaskassin joka kestää vuosia?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Voisihan sitä napata hyllyltä kangaskassin Litukkaan lähtiessä.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio Vastaus kommenttiin #18

Saat ihan rauhassa tehdä niin, mutta mun ei tarvitse tehdä niin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

On todella valitettavaa, että blogisti edelleen upottaa painavan sanottavansa uskonnollisen sanomansa eli vihreitä demonisoivan evankeliuminsa sivuille sivuaiheeksi. Itse olisin nostanut otsikoksi tuon tärkeän jutun, että mistä valtamerten muoviongelma johtuu.
Sen sijaan blogisti antaa vaikutelman, että hänelle muoviongelmaa monin verroin tärkeämpää on päästä haukkumaan vihreitä.

Blogistin uskonnollisen vakaumuksen vuoksi syntyy tekstiin myös monia epäloogisuuksia:
"Muovista on tullut kansainvälisen vihreän pelkoteollisuuden uusi globaali kampanja." Eipä taida kampanja olla käytännössä globaali, jos se ei koske mainittuja ongelmallisia Aasian maita. Eikös joku Afrikan maa kieltänyt muovipussit, kun siellä lehmät kuolivat niihin? Jos vihreiden kampanja on globaali, niin onko se sitten vihreiden syy, jos nuo varsinaisten ongelmamaiden ihmiset ja poliitikot ovat niin valtavia idiootteja, että eivät asialle korvaansa lotkauta?

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Olin tuossa UNEA3 kokouksessa Nairobissa. Meille annettiin lentokoneessa maahantulokaavakkeet joissa sanottiin, että muovipussit otetaan pois tullissa. En noista lehmistä tiedä, mutta kyllä kuolevista valaista Greenpeace on tehnyt spektaakkeleita. Ongelmamaiden ihmiset saavat olla valtavia idiootteja, koska Brundtland on antanut luvan heille olla idiootteja.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Aha, että ihmiset tarvitsevat Brundtlandilta luvan voidakseen olla idiootteja? Ja jos herra Brundtland ei erikseen käske jokaista aasialaista kakkimaan muovipussin sijasta muualle, herra Brundtland on syyllinen? Sillä lailla.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #29

Gro Harlem Brundtland on kylläkin rouva. Ja koska oli sosiaalidemokraatti niin on edelleen rouva Brundtland.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Muuten tuo Vihreä valhe on jo eräiden pseudokristillisten äärikarismaattisten, populististen, äärioikeistolaisten ja uusnatsististen liikkeiden hihhuleiden uusi raamattu. Hyvä, että tuli esille. Valmistelen blogia aiheesta (joihin voi lisätä vihreiden uskonnollisen vastustamisen).

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Miten sinä nyt leimaat eri mieltä olevat vääräuskoisiksi? Johtuuko se siitä, että arvelet itsesi olevan oikeauskoinen?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Jääskeläinen, en ole varma kenen uskot leimaavan vääräuskoisiksi ihmisiä, mutta vastaan omasta puolestani. Olen huomannut, että eräät mukasaarnaajat ovat alkaneet käyttää uskontoa aseenaan uudella tavalla: ei niin, että politiikka olisi uskonnon tukena, vaan niin, että politiikka on etusijalla ja uskonto lisäperusteena poliittiselle agitoinnille. En tietenkään tässä yksilöi tarkemmin, koska kirjoitan aiheesta erikseen, kun tulee hetki, jolloin tarvitsen tauon udmurttilaisten novellien suomentamisesta.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Lue kirja kuitenkin ensiksi. Sen ensimmäinen melkein sadan sivun osa käsittelee Vihreän uskonnon syntyä. Ehkä myös luet esimerkiksi usarin blogini "tämän valokuvan maailman vihreät haluaisivat hävittää"?

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Suosittelen, että käytte jäidenlähdön jälkeen keväällä kävelemässä merenrannalla. Mielellään vielä sillä osuudella, jota vasten tuulet valtaosin puhaltavat. Jos ette sitä aiemmin ole tehneet, tulette hämmästymään vastaantulevan roskan määrää. Siitä on valtaosa muoviroskaa. Kun maltat vielä olla viitseliäs ja hieman kyykit ja tutkit, huomaat, että pientä muovisilppua, pussinriekaleita ja styroksia on rantavyöhykkeellä todella runsaasti. Jos viitsit olla todella viitseliäs, voit toki siivotakin rantaa muoviroskasta. Ja näin siis Suomessa. Aasiaan asti ei tarvitse mennä.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Tarvitaan siis lisää tarkkuutta jätehuoltoon ja lisää polttolaitoksia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Itse olen huomannut paljon yhtäläisyyksiä mikromuovihysteriassa ja ilmastohysteriassa ja on tietenkin hienoa saada vahvistusta käsitykselleen. Osinhan siellä on tietenkin samat hysteerikot asialla, mutta ehkäpä ilmastopelottelun tehokkuus on myös luonut mallia sille, miten yhteiskuntaa voidaan rahastaa ympäristöuhilla pelotellen.

Roskasaitillani olen ehkä puolenkymmentä artikkelia kirjoittanut merien mikromuoveista eri tieteellisten tutkimusten pohjalta ja hämmästynyt sitä, ettei vastaan ole tullut oikein yhtään selvää todistetta suuresta haitasta eliöille mikromuovien osalta. Muovikassit valaan mahassa on sitten eri juttu. Haittoja saadaan näkymiin mm. yli tuhat kertaa suuremmilla mikromuovin pitoisuuksilla kuin mitä avomerellä esiintyy "jätepyörteissä". Vastapainoksi sitten on löytynyt eliöitä, jotka hyötyvät mikromuoveista.

Se, ettei mikromuoviesta ole isompaa haittaa esim. ahvenen poikasille, käynee ilmi tuosta linkitetystä ruotsalaistutkijoiden huijauksestakin. Eihän olisi ollut tarvetta huijata, jos selviä haittoja olisi ollut helppo löytää.

Ideaheitto: miten toteuttaa muovikassien panttimaksu?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mikromuovin suhteen sen vaikutusta eliöstöön ja ihmiseen ei vielä tunneta.

Varmuudella tiedetään vain, että mikromuovipartikkelit läpäisevät helposti jopa solukalvon.

Muovipussien panttimaksun sijaan fiksumpi olisi vain kieltää ne ja tilalle paperiset tai muutoin maatuvat pakkausmateriaalit.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Mikromuovin suhteen sen vaikutusta eliöstöön ja ihmiseen ei vielä tunneta."
Tuohan tarkoittaa, ettei haittoja ole havaittu.

"Varmuudella tiedetään vain, että mikromuovipartikkelit läpäisevät helposti jopa solukalvon."
Varmuudella tiedetään vain, että olet lukenut erikoisesti järjestetystä kokeesta.
Esimerkiksi tämä kalatutkimus:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmars...
Mikromuoveja löytyi vain kalojen suolensisällöstä. Enempi tuosta asiasta:
https://roskasaitti.wordpress.com/2018/02/19/maail...

"Muovipussien panttimaksun sijaan fiksumpi olisi vain kieltää ne ja tilalle paperiset tai muutoin maatuvat pakkausmateriaalit."
Sitten tulee joku viherpiiperö valittamaan, että paperikassissa on käytetty enemmän öljyä ja muita resursseja kuin kierrätysmuovikassissa. Miksi piilotin niin tarkkaan fiksuuden ehdotuksestasi?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #19

Juu... Kyllä ovat Britanniassa ja useissa USA:n osavaltioissa tyhmiä, kun kieltävät muovikassit. Saksassa ja Ranskassakin ovat sortumassa samaan tyhmyyteen.

Nimikkeenä on käytössä myös nanomuovi.

Siitä vain Jääskeläinen alkaa lukemaan:

http://biosciences.exeter.ac.uk/documents/Micro-an...

"Merissä ja järvissä on runsaasti mikromuovia, joka hajoaa vielä pienemmäksi nanomuoviksi. Ruotsissa Lundin yliopistossa tehty tutkimus paljasti, että nanomuovi voi läpäistä kalojen aivoverinesteen ja kerääntyä niiden aivoihin. Sen epäillään vaikuttavan niiden käyttäytymiseen. Kalat syövät hitaammin ja liikkuvat vähemmän. Nanomuovin vaikutuksia ihmisiin ei ole tutkittu, mutta sen vaaroja selvitetään."

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #20

Kiitos linkistä. Pikaisesti tutkien siinä oli mukana ympäristössä "epätodennäköisiä" muoveja, kuten tämä lainaus kertoo:
"They studied a novel amphipathic polymer specifically designed for drug delivery, ammonium palmitoyl glycol chitosan (GCPQ) of 30–50 nm in diameter and ..."

Jopa niin tavanomainen muovi kuin polystyreeni on epätodennäköinen merelliten kalojen mikro- tai nanomuovina, koska se merivettä tiheämpänä painuu pohjaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #37

Ongelmia on kuitenkin varmasti luvassa, jos nanomuovilla on pääsy likvoriin. Kyllä se tällöin läpäisee minkä solukalvon hyvänsä.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio Vastaus kommenttiin #39

No hammastahnassa on noita samoja nanoja....

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Kokeilepa itse sitten Jääskeläinen. Jauha muovia pieneksi jauhoksi ja nauti sitä vaihtelevia määriä ja kuulostele, miltä tuntuu. Ehkä sinäkin kuulut eliöihin, jotka hyötyvät mikromuoveista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mitä tällä kokeilulla olisi tarkoitus osoittaa?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Ei sellaisenaan liity aiheeseen mutta mallina kylläkin.
Törmäsin tässä vuoden 1981 lehdessä olevaan artikkeliin koskien tasakattojen ongelmia Suomessa.
Selitykset olivat aivan samantyyppisiä kuin nyt "muovin käytön puolustajien" suunnalta.

Syinä oli suunnitteluvirheitä, huonoja tai vääriä materiaaleja ym. Kun taas, siis sillon, uusilla materiaaleilla tasakatot olisivat kyllä ihan hyviä Suomessakin.
Ei se että tähän ilmastoon ei jatkuvasti märkänä oleva, jäätyvä, paistuva, roskien peittämä huopakate vain yksinkertaisesti ei sovi.

Nyt muovin kanssa tuntuu samalta, keksitään ja löydetään syitä ja perusteluja käytölle, ei viitsitä hankkia kangaskassia jota sitten käytetään kauppakassina, halutaan että kaikki pakataan moninkertaiseen muoviin säilyvyyden ym. takia. Muovilla ei ole todettu haittavaikutuksia elimistölle jne.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... olemme vastuussa merien eliöstön kuten valaiden kuolemista muoviähkyyn."

- Otin tuon vakavasti. Kaupassa omenoita pakatessani tiedostan, että jo ensi viikolla tämä sama muovipussi kiertää rinkiä valtameressä ziljardin muun seassa. Toisaalta: asian ymmärtäminen ei ole millään tavoin muuttunut toiminnaksi, ja pussitan omppuni edelleen.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

En ole muovin ylin ystävä varsinkaan silloin kun yritän kynnet verillä avata muoviin pakattuja tuotteita mutta valitettavasti ja "valitettavasti" se muovi on tullut jäädäkseen. Sen sijaan, että yritetään kielloin ja veroin estää muovin päätyminen meriin, voitaisiin joskus miettiä mitä sen pirun kelmun tilalle keksittäisiin.

Ja se tosiasia on myöskin huomioitava, että sillä muovilla on korvattu monta haitallisempaa materiaalia. Yksi esimerkki on nämä lasiset virvoitusjuomapullot, tässä taannoin erään toisen ketjun innoittamana punnitsin ensin lasisen keppanapullon ja sitten muovisen vichypullon, lasinen painoi kymmenen kertaa enemmän. Kun näitä pulloja rahdattiin edestakaisin kului jonnii verran enemmän löpöä sen lasikauden aikana kuin mitä vastaavan muoviin pakatun juomamäärän kuljettamiseen vaaditaan.

Niin ja jos autoissa nykyään käytettävä muovi korvattaisiin esim. metalleilla, niin autoista tulisi painavampia, ja taas sitä polttonestettä kuluisi enemmän.

Kaikesta muovin käytön puolustelustani huolimatta olen sitä mieltä, että pitäsi ihmisten hiljalleen alkaa myös huomaamaan sen muovin haittapuolet. Enkä voi mitenkään olla rinnastamatta muovikassikieltoa, olettuun tahi todelliseen, ilmastonmuutoksen torjuntaan tuulivoimalla.

ps. Miten olisi jos kaupassa tomaatteja ostettaessa pakattaisiin ne paperipusseihin, taitaisi kiireisen immeisen sormissa repeytyä usiampi pussukka ennen kuin valinta olisi suoritettu ;-()

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Norskeilla onkin isompi viemäri kuin meillä...eiköhän siellä putket edelleen laske suoraan mereen ja kaatopaikatkin sijaitsevat sopivasti viemärin rannalla. Näin ainakin vielä 90-luvulla pohjoisen reissulla havainnoin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rannikkomaissa jätevedet ohjataan usein putkilla muutaman kilometrin päähän rannasta. Meren pohjassa putken päässä on kuulema ne parhaat kala ja rapupaikat. Vuorovesi huuhtelee jätteet lopulta avomerelle.

Käyttäjän ViliLustman kuva
Vili Lustman

Vihreässä kultissa näkyy hyvin myös kristillinen perisyntiaate; Ympäristöongelmien ratkaisussa parempi keino on aina se, mikä eniten kurjistaisi ihmisten elämää. Ilman kärsimystä et saa yhtä paljon hyvän ihmisen moraalipisteitä. Keinoja, joilla ympäristöongelmia voitaisiin ratkaista ilman kieltoja ja valtavaa rahanmenoa vastustetaan, tai ainakin väheksytään. Esimerkkeinä viljelykasvien geenimuuntelu, ydinvoima, jätteiden poltto, kehitysmaiden sanitaatio... Siinä muovissa, mitä Itämeressä kelluu, on muuten yleensä kyrilliset tekstit.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kaiken asian ympärillä käydyn keskustelun jälkeen mielestäni jää pari tosiasiaa voimaan.

1) Suomessa jätteiden kierrätys toimii hyvin eikä meillä ole sellaista roskaantumisongelmaa kuin Kauko-Idässä. Pauniolla on tässä asiassa oikea lähtökohta, mutta monet näyttävät halukkailta mitätöimään ongelman todellisen suuruuden ja syyt.

2) Olen katsonut omin silmin lähistöllä olevaa muovien kierrätysastiaa ja erikoisesti sitä valtavaa ja kalliin näköistä autoa, jolla astioita tyhjennetään. Väitän yleisen elämän kokemukseni perusteella, että se ei voi olla taloudellisesti järkevää. Kerään itse pakkausmuovia autotalliin ja käyn tyhjentämässä astian n. 2 kuukauden välein. Muovin kierrätykseen menee niin sekalaista tavaraa, että myös siitä saatava raaka-aine täytyy olla erittäin huonolaatuista. Ostin kerran kaupasta kierrätysmuovista tehdyn harmaan kassin , kun ei sattunut omaa kestävää kauppakassia mukaan. Tuo harmaa kassi ei kestänyt edes kotiins saakka. En osta toista kertaa. Suomessa olisi järkevää polttaa muovi muun sekajätteen mukana. Arvelen, että tälläkin kadulla tosi harva kierrättää muovia. Lopputulos: muovin kierrätys maksaa enemmn kuin maistuu. MIssä tahansa ideologiassa voidaan ottaa yksi askel liikaa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tuossa muovin autoilla keräämisessä on se ikävä puoli, täysin taloudellisesti kannattamatontahan se on, mutta kun siitä on pakko maksaa. Jätemaksu on pakko maksaa a) biojätteestä ja b) energiajätteestä.
a) maksaa pari euroa säkki ja b) 5-6 euroa säkki vaikka ne menevät samaan osoitteeseen eli uuniin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset