MikkoPaunio

Avoin kirje HS:n vastaavalle päätoimittajalle

Arvoisa Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi,

Teillä pyörii HSn sivulla shokkitietoa mereen joutuneen muoviroskan määrästä. Ette ole kuitenkaan kertoneet suurelle yleisölle, että Kiinaan on viety erityisesti ympäristöystävälliseksi itsensä mieltäneestä Euroopasta kymmeniä miljoonia tonneja muoviroskaa ”kierrätyksen” nimissä. Ehkä jopa suurin osa on joutunut tavalla tai toisilla meriin ja mitätön pieni osa on jalostettu huonolaatuiseksi muoviksi ja samalla on aiheutettu valtava ympäristön ja ympäristöterveydellisten olojen pilaantuminen.

Olette lehtitalona vuosikymmenestä toiseen edistäneet kierrätysaatetta, ehkäpä tässä on syy, miksi ette voi kertoa suurelle yleisölle, että muovin kierrätys on mahdotonta, koska jätemuovin syntypaikka- aluekeräys- tai kaatopaikkalajiteltu virta on niin epähomogeenista ja likaista, että sitä ei voi kierrättää.

Tällä hetkellä huonolaatuisen ”jätesäkki” kierrätysmuovin tuotanto on 2 % neitseellisen muovin tuotannosta.  

Rikkaiden maiden hyväuskoiset ihmiset ovat toimittaneet kierrätysmuovia Kiinaan 106 miljoonaa tonnia.

KAIKKI nykyisen muodissa olevan kiertotalouden politiikat, keräilyskeemat ja käsittelytavat vuotavat muovia tai mikromuovia ympäristöön. Vain yksinkertaistetussa sekajätteen keruussa yhdistettynä jätteen polttoon voidaan muovin tai mikromuovin joutuminen ympäristöön melkein kokonaan voidaan lopettaa.

Kansainvälinen kierrätysbisnes on erittäin suuri syyllinen merien likaantumiseen, tuottajavastuun aluekeräyspisteet ympäri Eurooppaa ovat epähygieenisyyden lähteitä, samoin kaatopaikkalajittelu ja ne vuotavat muovia ympäristöön, aerobinen komposti sisältää runsaasti muovia samoin mädätyksen lopputuote.

Ehkä lehtitalon edustajana teitä kiinnostaa tieto, että paperin kierrätyksessä syntyvä jätevesi sisältää erittäin paljon mikromuovia. Kansainvälisen jätehuoltojärjestön meriraportissa (2017) kerrotaan hollantilaisesta siistauslaitoksesta, joka päästää 60 tonnia mikromuovia mereen vuodessa. http://marinelitter.iswa.org/fileadmin/user_upload/Marine_Task_Force_Report_2017/ISWA_report_interactive.pdf

Tässä analyysini muovin kierrätyksestä kestävän kehityksen politiikkojen kauheista seurauksista.

http://www.thegwpf.com/new-report-recycling-plastic-is-making-ocean-litter-worse/

Analyysini vuodettiin Daily Express’iin ja se julkaistiin eilen sen etusivulla.

https://www.express.co.uk/news/uk/980704/eu-plastic-recycling-makes-pollution-worse

Tässä melkeinpä lyyrinen ja koruton videokertomus utooppisesta meriä saastuttavasta EU:n kiertotaloudesta, jossa naurunalaisiksi joutuivat niin BBC:n luontodokumenttien sankari Sir David Attenborough kuin Ison Britannian pääministeri Theresa May ja Euroopan Unionin komissio.

https://

Muistutan, että suomalaisen komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen portfolion kärkihanke on tämä meriä saastuttava utooppinen kiertotalous, jonka paljastan raportissani maailmalle moderniksi alkemiaksi.

Tässä korutonta kammottavaa kertomaa, millaista jälkeä hyvässä uskossa tehty ympäristötyö rikkaissa maissa on aiheuttanut Kiinassa.

https://

Nyt Kiinan lopetettua ”kierrätys”muovin tuonnin jätteet viedään vielä alkeellisempiin olosuhteisiin naapurimaihin (Bangladesh, Kamputsea, Malesia, Indonesia), josta ne joutuvat vielä suuremmalla todennäköisyydellä meriin.  

Tässä on ehkä maailman tunnetuimman tiedeblogin shokkiuutinen raportistani. Ehkäpä HS siirtyy nyt tämän blogin lailla vastuullisten yleisöviestijöiden kerhoon ja kertoo suomalaisille kiertotalouden aiheuttamista valtavista ongelmista.

https://wattsupwiththat.com/2018/06/28/shocker-recycling-plastic-is-making-ocean-litter-worse/

 

Hyvää kesää toivottaen, Mikko Paunio

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kierrätys on hyvä aisa, jos se voidaan hoitaa hyvin. Kuten tuot esiin, niin muovilaatuja löytyy liikaa ja ne ovat ennen kaikkea likaisia. Paras tapa on yksinkertaisesti polttaa muovijäte. Vein juuri tänään keräämääni jätemuovia keräykseen, mutta minulla on hyvin epämiellyttäväs tunne siitä, että se taitaa olla rahan polttamista ja ympäristöongelman lisäämistä.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Joo tuo ISWAn raportti 2017 on kovan poliittisen paineen alla tehty. Sen vuoksi varsinaisessa raportissa käyn sitä läpi kriittisesti. Toki sen ydinsanoma on oikea, koska iswalaiset ovat ammatin osaajia eivät nämä utooppiset vihreät, jotka vain sotkevat asioita. Mulla on Hollannin VATT:n yksi tutkimus viitteenä, koska ISWAn raportissa hehkutetaan Hollantia muovin kierrätyksen mallimaana (67%) ja EU:n ykkösenä. Jos luet sitä hollantilaista VATT viitettä ja menet syvemmälle aiempiin lehtijuttuihin paljastuu, että muovin kierrätys ei onnistu Hollannissa ja ovat nyt ihmeissään sielläkin, kun Kiinaan ei voida kuskata. Nyt selviää niistä lehtijutuista, että ainoa keino saada muovi vähän kiertämään on injektoida riihikuivaa rahaa systeemiin.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Julkaistaan erittäin salaisia dokareita pilkataan USA:n presidenttiä karmealla tavalla, piilotellaan vihreän politiikan karmeuksia, tää on loputonta hölmöilyä-

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Polttaminen on parasta kierrätystä, sillä kasvit tarvitsevat hiilidioksidia. Myös mahdollinen lämpeneminen lisää ruokakasvien tuotantoa ja planeettamme biomassaa.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Juurikin näin. Tämä oli muuten oikein hyvä huomio eikä ole tullut noin ajatusleikkinä vielä mieleen, vaikka tiedän hyvin CO2 lannoitusvaikutuksen ja että maailma vihertyy sen vuoksi.

Käyttäjän ArjaNikali kuva
Arja Nikali

Miten Rinki-keräyspisteistä Riihimäelle Fortumiin käsiteltäväksi viedyn pakkausmuovin käsittely vuotaa mikromuovia ympäristöön?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset