MikkoPaunio

Kiertotalous on hanurista

James Delingpole käynnistää nyt maailmanlaajuista keskustelua Breitbart'ssa Ison Britannian Audit Offce'n ja minun "Pelasta Valtameret - Lopeta Muovinkierrätys" raporttini http://www.thegwpf.org/content/uploads/2018/06/Save-the-oceans.pdf pohjalta. http://www.breitbart.com/big-government/2018/07/23/national-audit-office-report-damns-uk-recycling-policy/ 

Yhdyskuntajätteen kierrätysyritykset eivät ole muuta kuin terapiaa ja rahanhukkaa ja ne aiheuttavat valtavaa ympäristötuhoa, vaikka niitä mainostetaan - Totuusmedian trumpettien tahdittamana - vihreinä resurssiviisaina ratkaisuina ja tulevaisuuden työllistäjinä.

James Delingpole on tietenkin maailman vihreiden kauhu nro yksi ja Breitbart on kamala äärioikeistolainen julkaisu, joka nosti Donald Trumpin valtaan, joten jotain vikaa tuossa päättelyssä täytyy olla. 

Muistutan, että vaietussa kirjassani Vihreä Valhe - Valheen Sysimustat Juuret, Sen Salakavalat Lonkerot ja Murheelliset Seuraukset (Auditorium 2015) viittaan Ruotsin SYKE:n pääjohtajan Valfrid Paulssonin ja yhdeksän muun ympäristöalan raskaan sarjan vaikuttajan Dagens Nyheter lehdessä yli 10 v sitten julkaisemaan koko aukeaman juttuun, jossa on sama viesti kuin nyt tuossa Breitbart-jutussa.

Dagens Nyheterin juttu poiki valtavan keskustelun ja DN:n pääkirjoitus otiskolla "Kierrätys Terapiana" päätti keskustelun sanoilla "kierrätys ei ole edes hyvää terapiaa".

Ruotsissa on lähes 40 jätteenpolttolaitosta, jotka nyt todennäköisesti käyvät täydellä kapasiteetilla, kun Kiina päätti lopettaa 85 miljoonan tonnin vuotuisen "kierrätys"jätteen tuonnin rikkaista maista. Ennen Kiinan päätöstä, meidänkin kiertotalouskonsulttimme viittasivat Ruotsin polttolaitosten ylikapasiteettiin.

Nyt EU:ssa on hyväksytty kaksoispäätösmenettelyllä kiertotaloupaketti Official Journal of the EU, L150 (60) 14 June 2018 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/T XT/PDF/?uri=OJ:L:2018:150:FULL , jossa on muutettu jätedirektiiviä ja eräitä muita säädöksiä.

Erityisesti europarlamentaarikot painoivat päälle ja niin olemme saaneet aivan tolkutonta utoppisiin kuvitelmiin pohjaavaa uutta lainsäädäntöä, joka merkitsee rahanhukkaa, ympäristö- ja terveyshaittoja ja kaikenmoista tavallisen ihmisen elämää hankaloittavaa asiaa.

Sitten eliitti vielä ihmettelee, miksi EU:n suosio laskee koko ajan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomi on äärimmäisyysien maa, joka ei löydä keskitietä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maailmalla harvinainen, mutta Suomessa hyvin toimiva pullojen kierrätys ei ole hanurista.

Monissa maissa pullot poltetaan takapihoilla muiden roskien kanssa, joka on jo täysin järjetöntä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Niinkauan kuin tuotannon lähtökohtainen motiivi on voiton tuottaminen tuotannon omistajille eikä kulutusarvojen tuottaminen ihmisille -- eli niinkauan kuin pidetään kiinni kapitalistisesta talousjärjestelmäsä -- luonto on tuhoon tuomittu.

Koska kapitalistit tietysti pyrkivät turvaamaan valta-asemansa yhteiskunnassa, he pyrkivät sysimään vastuuta muualle ja tarjoamaan helppoja "ratkaisuja", jotka eivät oikeasti ole ratkaisuja ollenkaan -- kuten esimerkiksi kierrätys ja muut yksilön toiminnan varassa olevat luonnonpelastusyritykset.

Lyhyesti sanottuna yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen yritetään sysätä yksilön harteille. Tuollainen on populismia puhtaimmillaan. (Sama peruskuvio näkyy myös siinä, että vastuuta työttömyydestä yritetään sysätä työttömien harteille.)

Se, että jotkut rajoittavat omaa henkilökohtaista kulutustaan, ei pelasta ympäristöä, vaan pelkästään helpottaa toisten yksilöiden kulutuksen kasvua.

Maapallon elinkelpoisuuden säilyttäminen edellyttää sosialismiin siirtymistä

Paljonko maksaa uusi maapallo?

Vihreiden haittaverojen epäsosiaalinen profiili

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Yritin löytää blogista jonkin pointin. Se näyttää olevan: jotkin kiertotalouden muodot ovat epätarkoituksenmukaisia.

Muuten, kiertotalous on yhtä vanha keksintö kuin ihmiskunta. Eri asia onko sitä sovellettu ja miten on sovellettu.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kaikkein vanhinta kiertotalouden muotoa on tosiaan se, että se mikä tulee "hanurista" palautetaan luontoon (maanviljelyksen alkamisen jälkeen pellolle) tulevan ruoan ravinnoksi. Siinäkin mielessä blogin otsikko on oivaltava.

Käyttäjän SanttuPalokangas kuva
Santtu Palokangas

Mikko Paunio,

Keitä sinun kiertotalouskonsulttisi ovat ja mihin dataan he kommenttinsa perustavat? Haluan nähdä datan, minkä perusteella he tekivät moisen kommentin.
Voisitko myös lopettaa disinformaation jakamisen ja kasvaa ajattelutavoiltasi ymmärtämään, että yhteiskuntamme tarvitsee radikaaleja toimintamuutoksis, jotta voimme lopettaa maapalloa ongelmiin ajavan kulutuskierteen? Suosittelen lukemaan Jyri Seppälän julkaisun ekologisesta taloustieteestä, joka arvioi nykyisen talousmallimme sekä ylikulutuksen ongelmia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset