MikkoPaunio

Ett Folk Ett Parti - Ruotsidemokraattien lopullinen armonisku demareille?

Ett Folk Ett Parti on sanaleikki, jolla ruotsidemokraattien hiljattain julkaistussa dokumentissa (ett folk ett parti socialdemokraternas historia) pyritään Ruotsin demarit samaistamaan Natsi-Saksan valtio-opilliseen tunnuslauseen Ein Volk Ein Fuhrer (Yksi Kansa Yksi Johtaja). Dokumenttia on ladattu jo 500 000 kertaa, vaikka se on tunti 45 minuuttia pitkä.

Varmin katselusuositus tulee nyt Totuusmedialta. Dokumentti ilmeisesti poistettiin nopeasti Ruotsin Yleisradion OBS:n sivustolta? Se on kuitenkin nyt ladattu lukuisille youtube-kanaville.

Suomen YLE antoi tänään totuusapua Ruotsiin leimaamalla dokumentin propagandaksi ja puolitotuudeksi.

Kaikki ruotsinkielentaitoiset katsokaa filmi ja tehkää omat johtopäätöksenne. Toivottavasti joku suomentaa dokumentin tekstit.

Olin kirjoittanut vaiettuun kirjaani "Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, sen salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset" (Auditorium 2015)  yhden kappaleen kirjan ensimmäiseen osaan "Sosiaalidemokraattien esiekologiset harharetket", jossa käyn läpi paljon samoja asioita, joita tässä uudessa dokumentissa nyt läpikäydään.

Olin naiivisti kuvitellut, että synneistä voidaan keskustella. Lopulta keskustelua ei ehkäise mikään ja ennustan, että eräs epookki päättyy 9.9.2018 Ruotsissa monen muun länsimaan tavoin. Myös Suomeen on muutos tulossa.

Kerron kirjassani ruotsalaisten ja aivan erityisesti Ruotsin sosiaalidemokraattien intomielisen suhteen rotuhygieniaa kohtaan. Tällä oli kaameat seuraukset Ruotsissa (mm. 20 000 nuorten naisten pakkosterilointia assosiaalisuudesta). Ohjelma päätettiin vasta 1976 eli 31 vuotta Natsi-Saksan kukistumisen jälkeen. Vuonna 1997 Dagens Nyheter paljasti Ruotsin eugeenisen ohjelman laajuuden ja keston hölmistyneellee Ruotsille ja koko  maailmalle. Tuolloin Ruotsin sosiaaliministeri Margot Wallström - Ruotsin nykyinen kärkäs ihmisoikeuksia puolustava ulkoministeri - ihmetteli Washington Post'n etusivulla, että ei hän demarina voi olla mistään vastuussa.

Nykyisen identiteettipolitiikan ja mielensä pahoittamisen aikakauden ihmiselle voi nyt olla tuskallista katsoa tätä dokumenttia ja kuulla mitä Artur Engbergin kaltaiset kulttuurisosialistit ajattelivat mustista ja juutalaisista. Tämä jyrkkä antisemiitti ja arjalaisen rodun ihailija nousi Per Albin Hanssonin hallitukseen opetus- ja kulttuuriministeriksi.

Nyt julkaistu dokumentti on ensimmäinen osa ja sitä motivoidaan sillä, että demarit ovat olleet kärkkäinä syyttämään muita fasisteiksi ja natseiksi, mutta omasta historia, jolla on mitä intiimein suhde Natsi-Saksaan ideologisesti on pidetty piilossa. Nyt se ei enää onnistu. Tuskin malttaa odottavani näkemään seuraavan osan.

Materiaali dokumenttiin on koottu käymällä läpi dokumentteja Ruotsin Kansallis- ja Työväenarkistoissa. Itsekin vierailin kansalliskirjastossamme ahkeraan etsimässä dokumentteja ja lehtileikkeitä kirjaani.

On kauhean vaikea väittää, että dokumentti on pelkkää propagandaa, koska suuri osa sisällöstä on suoria sitaatteja arkistoista löytyneistä dokumenteista. Vuoden 1938 dramaattisen Kristalliyön jälkeen Ruotsin sosiaalidemokraattien äänenkannattajan Aftonbladetin etusivun valtava otsikko kirkuu

"FANTASTINEN JUUTALAISSUUNNITELMA SAKSASSA".

Mitäpä tuohon nyt sanomaan....

Dokumentissa on toinen toistaan dramaattisempaa tietoa siitä, kuinka Ruotsin sosiaalidemokraatit ovat polkeneet ihmisoikeuksia, sensuroineet Natsi-Saksaa arvostelevia lehtiä, auttaneet Natsi-Saksaa Narvikin valtauksessa, kuljettaneet kymmeniä tuhansia norjalaisia siviilejä Natsi-Saksaan keskitysleireille, kuljettaneet miljoonia sotilaita edestakaisin Norjan, Suomen sekä Saksan välillä, edistäneet Saksan eutanasiaohjelmaa ennen natsien valtaantuloa, tehneet epäinhmillisiä tuskallisia lääketieteellisiä kokeita puolustuskyvyttömillä ihmisillä (mm. neljä vuotta kestänyt toffeehammaskoe Bibeholm-saarella).

Per Albin Hanssonin demarihallitus oli hyvin Natsi-Saksa myönteinen ja Norjan pääministeri 1940  diplomaattisessa yksityiskirjeessään ilmaisi syvän vihansa ruotsalaisia kohtaan. Per Albin Hansson henkilökohtaisesti esti Norjan kuningasperheen paon Ruotsiin Pohjois-Ruotsissa.

Ehkä dramaattisin kohta itselleni erityislapsen isänä oli Alfred Petrenin sanat vuonna 1922, joissa hän sosialistisessa innossaan kannatti erityislasten eutanasiaohjelmaa. Hän oli kuitenkin harmikseen joutunut usein tilanteisiin, joissa vanhemmat eivät hennonneet antaa lupaa lasten tappamiselle.

Se mistä tietenkin voidaan keskustella ja on historiallinen konteksti. Käytännössä ei yksikään puolue kyseenalaistanut eugeniikan perusteita viime vuosisadan alkupuolella aina 1940-luvulle saakka.

Kuitenkin sosialistinen into sekä Gunnar ja aivan erityisesti Alva Myrdahlin osuus esimerkiksi pakkosterilisaation edistämisessä on ollut kammottavaa.

Mitään kunnollista debattia näistä synneistä ei ole käyty eikä esimerkiksi demarien Demokraattlehti uhrannut sanaakaan kirjalleni, vaikka esimerkiksi Tannerin sisäpiiriin kuulunut Lääkintöhallituksen pääjohtaja Hannes Ryömä oli Suomen innokkain eugeenisten lakien säätäjä 1930-luvun puolivälissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Samuli Karjalainen

Per Albin halusi aikoinaan Suomen ja Saksan kaatavan Neuvostoliiton. Stalingradin ja kesän 1944 jälkeen ruotsalaiset uhosivat sekä Suomelle että Saksalle. Saksan 163.divisioona kulki Ruotsin kautta Suomeen ilman mitään ongelmia. Ruotsin demarithan toivoivat Hitlerin päästävän ne osingoille, koska olihan Aatu sietänyt Suomenkin demareita.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Rotututkimusta harjoitettiin ihan omassa Instituutissa, Uppsalassa. Rotujen eri ominaisuuksia tutkittiin siis tieteellisesti ja noiden tutkimusten perusteella tavoitteena oli ohjatusti luoda parempi ja rodullisesti yhtenäisempi Ruotsi, jossa sitten perimän kautta jalostuu entistä uljaampia ja kauniimpia ruotsalaisia. On ihan selvää, että Sossut oli mukana myös tässäkin toiminnassa.

Rotupuhtaus on muuten edelleen varsin arka kohta ruotsalaisille, eikä keskustelua aiheesta kovin helposti synny.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Statens_institut_f%C...

Aiheesta YLE teki jutun 2008

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/02/17/rotuoppia...

Kuinkahan paljon saksalaiset käyttivät ruotsalaisten tekemiä tutkimuksia hyväkseen omissa toimissaan ? Ainakin rodullisesti molemmilla mailla oli yhteiset määritelmät paremmasta ja jalommasta ihmisestä.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Luettuani Ylen jutun aiheesta voin alkaa sanomaan kaikkea "puolitotuuksina" kuin Trump käytti "vaihtoehtoisia faktoja".

Asiantuntijan mukaan sosiaalidemokraattien ynnääminen aiheeseen kun aiheeseen on propagandaa, kun sosiaalidemokraattien puheenjohtaja käyttää samaa ynnäämistä heti filmin alussa ruotsidemokraateista.

Ylen asiantuntijan mielestä on puolitotuus tai asiavirhe, että jonkun väitetään tehneen jotain, koska on niin tehnyt ja kaikki halusivat tehdä niin.

Ylen asiantuntijan yrittää valkopestä sosiaalidemokraatteja väitteellään, että muutkin tekivät sitä muuallakin.

Ylen asiantuntijan mukaan sosiaalidemokraattien vähemmistöhallitus ei voinut ajaa yksin näitä kauheuksia ilman toisten puolueiden tukea, mutta ei ota missään vaiheessa kantaa sosiaalidemokraattien hallituksessa olevien jäsenien harrastamasta rotuopista.

Mitään Ruotsin antamasta avusta tai inspiraatiosta Natsi-Saksalle ei puhuta.

Yle: Ruotsidemokraatit "paljastavat" sosiaalidemokraattien natsimenneisyyden kahden tunnin ohjelmassa – Historioitsija: Puolitotuuksia sisältävää propagandaa
https://yle.fi/uutiset/3-10343394

Yle tai asiantuntija eivät jaksaneet kerätä listaa filmissä esitetyistä väitteistä, jotka olisivat todenneet faktaksi tai fiktioksi, koska sitä olisin kaivannut?

Englanniksi tekstitettynä kyseinen filmi, jonka alussa sosiaalidemokraattien puheenjohtaja ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven toteaa ruotsidemokraattien olevan ytimessään ja historialtaan rasistinen puolue natsihistorialla.

Youtube: One people, one party - The history about the Swedish Social Democratic
https://youtu.be/W56ZKUVECWs

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Ruotsidemokraattien (SD) ”vaalijuna” etenee.

Ruotsidemokraatit näyttävät saaneen myös maaseudun kansan puolelleen. Puoluejohtaja Jimmie Åkessonin vaalikiertue Pohjois-Ruotsissa muistuttaa enemmänkin kansanjuhlaa tai herätyskokousta kuin perinteistä ”nakki kädessä yksin räntäisellä ostarilla” -poliittista tilaisuutta.

https://www.suomenuutiset.fi/jimmie-akesson-vaalik...

Täällä lisää SD-aiheesta

https://www.tapionajatukset.com/28066

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Mikä on uusimman puoluemittauksen mukaan Göteborgin suosituin ja viidenneksi suosituin puolue.Toisen lyhenne on SD ja toisen D.

Käyttäjän Ari-PekkaLeppnen kuva
Ari-Pekka Leppänen

Katsoin dokumentin läpi joka löytyi englanniksi tekstitettynä kun eräs ruotsalainenkolleega sitä suositteli. Historiaa tunteville dokumentissä ei sinänsä ole mitään uutta, ehkä asioiden laajuus voi yllättää. 1900-luvun alussa rotuoppi ja anti-semitismiä harrastettiin ympäri Eurooppaa ja se oli poliittisesti korrektia kuten gender-ideologia tänä päivänä. Ruotsin Natsi-Saksa yhteydet ovat olleet tiedossa pitkään, siirsihän Saksa joukkojaan myös Ruotsin kautta Lappiin. Suomalaisesta näkökulmasta tämä oli ihan hyvä asia kun Suomen omat joukot voitiin keskittää etelämmäksi. Ja mitä 1950-luvun ihmiskokeisiin tulee niin samaa tehtiin USA:ssa ja NL:ssa.

Dokumentin suurin anti on, ymmärtää miksi Ruotsin polittiikka menee yli feministisen hallituksen ja humanitäärisen suurvallan kanssa kun se joskus meni yli aivan vastakkaiselta laidalta.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Dokumentissa on toinen toistaan dramaattisempaa tietoa siitä, kuinka Ruotsin sosiaalidemokraatit ovat polkeneet ihmisoikeuksia, sensuroineet Natsi-Saksaa arvostelevia lehtiä, auttaneet Natsi-Saksaa Narvikin valtauksessa, kuljettaneet kymmeniä tuhansia norjalaisia siviilejä Natsi-Saksaan keskitysleireille ..."

Siis: Ruotsin sosialidemokraatit?

Lievästi (!) sanottuna on laitettu mutkat suoriksi.

Jos haluaa asiallista ja kattavaa tietoa aiheeseen liittyen, löytyy suomalaisesta kirjallisesta tuotannosta Tapio Tammisen kirja "Kansankodin pimeämpi puoli" (Atena, 2015):

https://atena.fi/kansankodin-pimeampi-puoli

Lainaus kustantajan sivulta:

"Kansankodin pimeämpi puoli valaisee rotuoppien, syrjinnän ja ruotsalaisen kansalliskiihkoilun historiaa, joka on pidempi kuin usein kuvitellaan. Ruotsalaiset kansallisromantikot vaikuttivat eurooppalaisen rasismin oppi-isiin jo 1800-luvulla. Pari vuosikymmentä myöhemmin Ruotsista tuli rotubiologian johtava maa, ja Ruotsin eugeniikkaohjelma jatkui pakkosterilisaatioineen 1970-luvulle saakka. Kun maasta alettiin rakentaa sosiaalidemokraattien johdolla niin kutsuttua kansankotia, kansan yhtenäisyys ja rodun puhtaus olivat suuressa roolissa."

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sinsänsä hyvää vaalitaktiikkaa, otettu selvästi Trumpilta mallia.

Kuka kehtaa eniten puhua paskaa, se voittaa vaalit.

Suomessakin Timo Soini ja persut osasivat puhua äänestäjän pyörryksiin.

Hyvää asiassa on se, että totuus tulee aina eteen tavalla tai toisella.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eli Ritalan mielestä ns. rotuhygienia on hyväksyttävää?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Etkai sinä petteri ole peloissasi ensi vaalien suhteen, josko persut ovatkin vaalien suurin voittaja? Ei kannata menettää yöunia moisen suhteen, sillä kyllä se tulos sieltä aikanaan selviää ja sen kanssa on sitten elettävä, vaikka kuinka ottaisi pattiin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mulle on ihan tuon taivaan sama, mikä on persujen prosentti, sillä hallituksessa nei ei kuitenkaan ole, ja se on pääasia se.

Näyttää kyllä todella kovalta vaalivoitolta, sillä kannatushan on siellä 8% tietämillä.

Persujen logiikalla se on hirmuinen tulos, joten sitä odotellessa.

Oppositio on persujen paikka, vaalituloksesta riippumatta, ja siitä mä olen ikionnellinen.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #20

Vaikka blogin aihe olisi "albaanialainen kääpiöporno" niin ritala on tikkana paikalla trumppeineen ja persuineen...
Jos menisit välillä sinne divarin varastoon mittailemaan montako kilometriä Päätaloa löytyy...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #21

Ei yhtään, se on roskaa nykyään

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sinällään erittäin ikäviä asioita Ruotsin menneisyydessä. Tämän keskustelun tuominen vaalikampanjointina on kuitenkin verrattavissa siihen, että olisi nykyaikana orjuutta kannattava puolue, joka perustelunaan tekisi dokumentin siitä, kuinka toinen puolue on itse kannattanut orjuutta sata vuotta sitten. Ajat ovat erilaiset ja suurin osa ihmisistä on viisastunut.

Elämme vuotta 2018 ja pitäisi keskittyä siihen, miten nykyiset ongelmat hoidetaan ja mahdollisuudet käytetään. Ihmiset ovat vaihtuneet ja politiikka moneen kertaan eikä käsittääkseni Ruotsin sosiaalidemokraattien toiminnassa näy mitään samanlaisia elementtejä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Puutun nyt vain yhteen seikkaan. Ammattiyhdistysliike osti Aftonbladetin vasta vuonna 1956. Molemmissa maailmansodissa lehti oli kannattanut Saksaa. Vuosina 1929–56 lehden omisti Kreugerin saksalaismielinen liikemiessuku, joka ajoittain näki hyväksi tukea Ruotsinkin hallitusta eikä pelkästään Saksan.

Sosialidemokratian mainitseminen jonkin vuoden 1938 otsikon yhteydessä on pöhkönsorttinen anakronismi.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Ihan hyvä kommentti ja huomio. Wikipediasta lainattua: "1932 köpte Torsten Kreuger, bror till Ivar Kreuger, Aftonbladet. Aftonbladet hade därefter beteckningen neutral, och stödde 1932 den tillträdande socialdemokratiska regeringen under ledning av Per Albin Hansson, för att sedan från mitten av 30-talet bli en liberal tidning med förankring till det nybildade partiet Folkpartiet. P G Peterson var chefredaktör mellan åren 1933 och 1956. Politiskt hade tidningen stött Tyskland under Adolf Hitlers regim och framfört åsikten att det var en mer fredlig lösning att låta Hitler ta över Europa. Per Albin Hansson kääntyi natsimyötäilylinjastaan vasta Stalingradin jälkeen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eli joitakin puolueita pitää käsitellä sikkihansikkain koska eivät ole perussuomalaisia jota taas saa lyödä kuin vierasta sikaa koska ovat perussuomalaisia. Suomessa RKP on poistanut historiikistään rasismin ja Axel Olof Freudenthalin jonka henki kyllä elää voimakkaana edelleen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos nyt rotuhygieniasta tai eugeniikasta, erityisesti pakkosteriloinneista, puhutaan, ketään ei tarvitse käsitellä silkkihansikkain. Se oli puolueista riippumatta Euroopan poliittista valtavirtaa lähes vuosisadan ajan.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Ehkäpä merkillisimmistä jälkinäytöksistä mitä olen näissä ruotsalaisissa ideologisissa sekoiluissa nähnyt on Gunnar ja Alva Myrdahl'n pojan Jan Myrdahlin TV-esiintymiset SVT:ssä. Hän on haastatteluissa raivokkaasti puolustanut Kamputsean hirmuhallitsijoita ja syyttänyt muuta maailmaa historian vääristelystä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

70-luvulla hän puolusti Kamputsean hirmuhallitsijoita raivokkaasti. Tällä vuosisadalla lähinnä entistä itseään hiukan säälittävästi.

Myrdalien sukunimessä ei ole h-kirjainta. Nobelisti-vanhemmat Gunnar ja Alva olivat demareita, Jan on aina ollut kommunisti.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Georgia lawmaker says he would have no problem if Trump used racial slur before he was president.Ja itseasiassa Trumpin isä se vasta ehta rasisti olikin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"1900-luvun alkupuolella eugeniikka oli vasemmiston suosiossa. Mm. presidentti Theodore Roosevelt, H. G. Wells, Emma Goldman, George Bernard Shaw, Hardold Laski, John Maynard Keynes sekä marxilaiset biologit J.B.S. Haldane ja Hermann Muller olivat sen puolestapuhujia, kun taas monet kristilliset konservatiivit pitivät eugeniikkaa tieteellisen eliitin yrityksenä "leikkiä Jumalaa." [10]"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eugeniikka#Konkretis...

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

30-luvulla kaikki olivat joko natseja tai kommunisteja. Se että yksi puolue yritetään rinnastaa vuonna 2018 lähes 100 vuotta sitten syntyneisiin rotuoppeihin on todella säälittävää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Se että yksi puolue yritetään rinnastaa vuonna 2018 lähes 100 vuotta sitten syntyneisiin rotuoppeihin on todella säälittävää."

Niimpä, miksi yhtä puoluetta yritetään yhdistää rotuoppehin vaikka sitä ei ollut olemassakaan kun rotuoppeja kehitettiin ja ylläpidettiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset