Maailman muovin ”kierrätys” totaalikaaoksessa – Uusi raporttini julki Lontoossa

Avoin kirje Lännen Medialle, Kirkko ja Kaupunki lehdelle (K&K), YLE:lle ja JSN:lle

Lännen Media lukuisine yhteistyökumppaneineen teki Lontoossa the Global Warming Policy Foundationin kesäkuun lopulla 2018 julkaisemasta raportistani (1) uutisen siitä, kuinka vihreällä joukkoviestinnällä motivoidut ihmiset teollisuusmaissa ovat edistäneet maailman merien ja erityisesti Aasian jokiuomien muoviroskaantumista.

K&K:n talousrikoksista ehdonalaiseen vankeustuomioon (1 v 7 kk) ja viiden vuoden liiketoimintakieltoon tuomittu teologian opiskelija (2) leimasi em. Lännen Median uutisen valeuutiseksi blogissaan (3).

Blogin ingressi ja loppuhuipennus kuului:

”Näin maailmankuva vihreästä salaliitosta, joka yleensä jää äärioikeistolaisten nettilehtien sisälle, muuttui vahingossa uutiseksi oikeissa tiedotusvälineissä. Hupsista” 

Lännen Media säikähti K&K:n blogistia ja dementoi oman uutisensa valeuutiseksi ja leimasi minut K&K:n tapaan diletantiksi ja ”äärioikeistolaiseksi”.

YLE ”oikoi” väärillä ja harhaanjohtavilla Sitran toimijoiden tiedoilla Lännen Median uutista lähes koko viikon ajan sekä printissä että TV:ssä heinäkuun alussa 2018.

Nyt epäsuosioon joutuneen Elina Grundströmin johtama JSN ei ottanut kaltoin kohtelustani tekemääni valitusta edes käsittelyyn. Yritin oikaista minun suuhuni laitettua väitettä, jonka mukaan Kiinaan vielä 2018 olisi viety muovijätettä mm. Euroopasta. YLE toisti hiljattain tämän valeuutisen lapsellisen ja ideologisesti motivoidun (4) ”I love muovi” kampanjan yhteydessä. Sain pienen oikaisun tähän uutiseen värikkään reklamointini ansiosta (5).

Satuin istumaan joulukuun alussa 2017 lähietäisyydellä Kiinan ympäristöministerin ilmoittaessa UNEP:n UNEA3-kokouksessa Nairobissa, että Kiina ei enää 1.1.2018 eteenpäin suostu tuomaan rikkaiden maiden muovijätettä maalleen aiheutuvien valtavien ympäristöhaittojen vuoksi. Miksi väittäisin kesällä 2018, että Kiina tuo muovijätettä Euroopasta?

Jos Lännen Media ei olisi panikoitunut, se olisi saanut tunnustusta siitä, että se oli ensimmäisenä suomalaisena tiedotusvälineenä kertonut totuuden muovin ”kierrätyksen” valtavista globaaleista ympäristöhaitoista. Myöhään viime perjantai-iltana Norjan ehdotuksesta yli 180 maan kannattaessa YK:n vaarallisten jätteiden vientiä säätelevää Baselin sopimusta muutettiin niin, että ensimmäisenä Euroopassa esiin nostamaani muovin ”kierrätykseen” liittyvään ongelmaan puututaan.

Tulevaisuudessa Baselin sopimukseen kirjattujen muutosten myötä EU – maailman pahimpana merien muoviroskaajana – ei enää saa oman jätteensiirtoasetuksen (1013/2006) vuoksi viedä likaisia muoviroskiaan kehitysmaihin ja maailman meriin. Nämä muutokset tulevat aiheuttamaan kaaoksen EU:n jätehuollossa ja aiheuttamaan mittavia ongelmia EU:n kiertotalouspaketin toimeenpanossa.

Uusi raporttini maailman muovin ”kierrätyksen” hirvittävästä nykytilasta on juuri julkaistu (6).

Ympäristöministeriön tiedote Baselin sopimuksen perjantaina päättyneestä COP-14:stä (7).

1. https://www.thegwpf.org/new-report-recycling-plastic-waste-is-making-ocean-litter-worse/

2. https://alueviesti.fi/2012/12/10/entiselle-yrittajien-puheenjohtajalle-ehdollista-ja-liiketoimintakielto/

3. https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/suonpaa-valeuutinen-muovinkierratyksesta

4. http://mikkopaunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274762-ylen-i-love-muovi-kampanja-on-humpuukia

5. https://yle.fi/uutiset/3-10720090

6. https://www.thegwpf.org/eu-faces-tsunami-of-plastic-waste-in-wake-of-new-export-restrictions/

7. https://www.ym.fi/fi-FI/Ymparisto/YKn_superkokous_sopi_muovijatetta_ja_vaa(50231)

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu