HBO Chernobyl sarja – Greenpeacen valheellista kauhunarratiiviä

 

Katsoin HBO:n uuden viisiosaisen Tshernobylin onnettomuutta ja sen seurauksia dokumentaristisen oloisesti kuvailevan  TV-sarjan. Draamallisesti se on loistava ja uskottavaan miljööseen istutettu. Se on ilmeisesti sekä Ukrainassa että Liettuassa kuvattu TV-sarja. Se toi myös elävästi ja uskottavasti tunnelmia Neuvostoliitosta sen ihmisistä, maan johtamiskulttuurista, pienten ja vähän suurempienkin ihmisten sankarillisuudesta totalitaristisen järjestelmän puristuksessa.  

Kuitenkin…

Jotta lukija ymmärtäisi, miksi olen aliotsikoinut tämän blogini ”Greenpeacen kauhunarratiiviksi”, se vaatii johdatuksensa. 

Tshernobyl TV-sarjan narratiivin ionisoivan säteilyn terveysviestit eivät ole tieteellisiä. Tämä narratiivi on perua rauhanliikkeen synnyttämän ympäristöliikkeen valheellisesta säteilyviestinnästä, jolla on suurenneltu sfääreihin ionisoivan säteilyn terveysvaikutuksia.

Greenpeace järjestönä syntyi. kun kanadalaiset rauhanaktivistit kykenivät estämään USA:n Amtsthika-saaren maanalaisen ydinkokeen Alaskassa 1971.

Hiroshiman ja Nagasakin traagiset tapahtumat loivat oivan maaperän säteilykammon levittämiselle. 

Olen tässä blogissa kuvaillut, kuinka syvällinen vaikutus identiteetti-ideologiasta ammentavan Greenpeacen valheellisella viestinnällä on ollut länsimaiseen kulttuuriin. Arvioin hiljan tyttäreni Sanoma Pron kustantaman lukion biologian oppikirjan säteilyä koskevan luvun. Lähes kaikki oppikirjan po. luvun kertoma on vihreää valhetta. Toimitin blogini aikoinaan Sanoma Pron toimitusjohtajalle ja Opetushallituksen juuri nimitetylle pääjohtajalle Olli Pekka Heinoselle

Lähes kaikki, mitä em. oppikirjassa kerrotaan on viime kädessä peräisin Greenpeacen luomista säteilymyyteistä ja niiden viestinnästä. Jopa menneen maailman luotetuin henkilö eli Yleisradion pääuutisten lukija levitti tätä myyttiä muutama vuosi sitten Tshernobylin vuosipäivänä saaden siitä langettavan tuomion Julkisen Sanan Neuvostolta. 

Greenpeace sai vuonna 1994 Ison Britannian mainosten eettisyyttä valvovalta viranomaiselta langettavan tuomion sen väitettyä erään lapsen vesipäisyyden johtuvan säteilystä. Greenpeaceä kiellettiin käyttämästä po. valokuvaa Sellafieldin ydinlaitosta vastaan suunnatussa kampanjassaan.      

Viime kädessä Greenpeacen luomat säteilypelot ovat lähes kaikkialla populaarikulttuurissa läsnä niin myös tässä uudessa HBO:n Tshernobyl minisarjassa. Minulla on hyllyssäni vielä 1989 julkaistu Greenpeacen Nuclear Age niminen kirja, jossa kerrotaan mm. ikonisen lännenelokuvien näyttelijän John Waynen kuolleen keuhkosyöpään, koska lännenelokuvia kuvattiin lähellä ydinkoealuetta. John Wayne oli tupakoitsija ja väite, että tupakoitsijan keuhkosyöpä aiheutuisi mikrosieverttien suuruisesta ionisoivasta säteilystä on järjetön.

Vielä muutama perusasia lukijalle ennen kuin mennään HBO:n minisarjaan.

Säteilysairauteen tai säteilyvammoihin on koko maailmassa kuollut vajaa 200 ihmistä Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommitusten jälkeen. Joka vuosi kuolee maailmassa 50 miljoonaa ihmistä. Kuolemaan johtava akuutti säteilysairaus tai beeta-aktiivisten hiukkasten aiheuttamat kuolemaan johtavat palovammat ovat niin harvinaisia, että vain suurvalloilla on lääketieteellisiä keskuksia tällaisten potilaiden varalle. 

Akuuttien determinististen vääjäämättä syntyvien terveysvaikutusten lisäksi ionisoiva säteily lisää syövän riskiä tilastollisesti viiveellä. Kaiken tämän me tiedämme erityisesti sen vuoksi, että 1945 120 000 atomipommitusten eloonjäänyttä on tarkoin seurattu Japanissa tähän päivään asti.

Tiedämme, että verisyövät lisääntyivät viiden vuoden viiveellä ja että vuoteen 2009 mennessä tällä vuosisadaalla kiinteiden syöpäkasvainten määrä on suuria säteilyannoksia saaneilla hieman eli 20 %:lla lisääntynyt verrattuna niihin, jotka eivät olleet po. kaupungeissa pommitusten aikana tai olivat niin kaukana tai suojassa, että eivät ole juurikaan voineet saada gammasäteilyä pommeista.

Joka kymmenes kiinteä syöpä elonjääneiden joukossa vuoteen 2009 mennessä on johtunut säteilystä. Suurin osa eloonjääneistä on elänyt normaalin elinkaaren, eikä pommeilla ole ollut juuri vaikutusta eliniän odotteeseen. Eräs huono-onninen (valitettavan lattea sana tässä yhteydessä) saatuaan pommin niskaansa Hiroshimassa meni sukuloimaan Nagasakiin. Hän kuoli vuonna 2010 93-vuotiaana vatsasyöpään, joka on hyvin yleinen tauti – toisin kuin Suomessa – Japanissa.

Ionisoivan säteilyn ei tiedetä aiheuttaneen iturataan eli sukusolujen kautta periytyviä geneettisiä mutaatioita, mutta raskauden aikainen suuri ionisoiva säteilyannos aiheutti älykkyysosamäärän laskua muuten terveinä syntyneillä.

No niin sitten asiaan.

Otan poimintoja sieltä täältä muistinvaraisesti. Olen katsonut sarjan kertaalleen, enkä ole tehnyt muistiinpanoja.

Ensimmäinen asia liittyy ydinturvallisuuteen ei säteilyturvallisuuteen. Väite siitä, että sankarilliset pelastajat olisivat estäneet 60 miljoonan ihmisen asuinalueiden tuhoutumisen on absurdi. Ydinvoimaloiden polttoaine on niin alhaisesti rikastettu, että se ei voi aiheuttaa ydinräjähdystä. Räjähdys oli höyryräjähdys, joka tunnetaan metallurgiastakin.

Lääketieteellisesti uskottavinta olivat kohtaukset, joissa näytettiin akuutin säteilysairauden alkuvaihe (oksennus voi tulla tuntien jälkeen) tai joissa näytettiin beeta-aktiivisten nuklidien aiheuttamaa palovammakärsimystä. Muistettakoon kuitenkin, että miljoonilla tavallisilla palovammapotilailla kautta historian kärsimykset ovat samanlaiset. Näin palovammoilla mässäily elokuvassa voidaan asettaa ”arkisempaan” kontekstiin. 

Akateemikko Legasov kertoo eräässä vaiheessa hänen kanssaan ystävystyneelle vastuuministeri Scherbinalle, että he molemmat kuolevat verisyöpään. Akateemikko Legasov tiedemiehenä ei olisi tällaista sanonut. Scherbinan sairastuminen alle viiden vuoden sisällä laitetaan implisiittisesti säteilyn piikkiin, mikä ei ole lääketieteellisesti uskottavaa. 

Sankarillisen palomiehen vaimon lapsi syntyy mutta kuolee synnytyksen jälkeen ja lapsen kuoleman annetaan ohjelmassa johtuneen säteilystä. Jos lapsi olisi saanut akuutin säteilysairauden, lapsi olisi sikiönä kuollut kohtuun kuukausia aikaisemmin. Tai toisin, jos sikiö olisi saanut akuutin kuolemaan johtavan annoksen myös äiti olisi menehtynyt jo raskauden alkuvaiheessa.

Viidennen jakson lopussa summeerataan Tshernobylin onnettomuuden terveysvaikutukset.

Keskeinen väite oli, että onnettomuus aiheutti 40 000 – 90 000 ihmisen kuoleman.

Väite ei voi perustua mihinkään muuhun, kuin siihen kokonaismäärään syöpiä, jotka aiheutuvat laskennallisesti Tshernobylin onnettomuuden aiheuttamasta radioaktiivisten aineiden päästöstä maailmanlaajuisesti. Väite unohtaa, että samana ajanjaksona aiheutuu ehkäpä noin miljardi eli 1000 miljoonaa syöpäkuolemaa muista syistä. YLE:n TV-uutiset sai tästä samaisesta langettavan tuomion Julkisen Sanan Neuvostolta.

Väite, että ihmisiä olisi kuollut jopa 90 000 akuutisti on järjetön.

Väitteet niiden ihmisten menehtymisestä, jotka seurasivat spektaakkelia sillalta on siten myös urbaani legenda.

Se, mikä oli totta oli maininta tuhansista lapsista ja nuorista, jotka saivat kilpirauhassyövän. Minisarjassa jätettiin ilmeisen tarkoituksella kertomatta tärkeät seikat liittyen tähän todelliseen sairausepidemiaan.

Syöpien ennakoimatonta syntyä edesauttoi se, että Ukrainassa ja Valko-Venäjällä oli kilpirauhasen struuma yleinen lapsilla. Meillä sitä ei ole, koska jodia lisätään ruokaan ja suolaan. Näin lasten kilpirauhaset suorastaan janosivat onnettomuuden lähiympäristössä sekä hengityksen että ruoan kautta kilpirauhasta altistavaa radiojodia.

Toinen tärkeä seikka oli, että missään demokratiassa lapset eivät olisi voineet saada suuria jodiannoksia maidon kautta. Neuvostoliiton viranomaisten salailtua onnettomuutta seitsemän päivää lapset saivat lehmän maidon kautta valtavia jopa sieverttien suuruisia radioaktiivisen jodin annoksia.

Greenpeacen lailla minisarja jätti kertomatta, että lähes kaikki kilpirauhassyöpään sairastuneet lapset ja nuoret on pelastettu elämälle leikkaushoidolla. Vuoteen 2010 mennessä Tshernobylin onnettomuus oli aiheuttanut vain 15 kilpirauhassyöpäkuolemaa.  

Minisarja myös väitti, että pelastustyöntekijöitä tai myöhemmin satoja tuhansia siivoukseen osallistuneita ei olisi tutkittu ja seurattu. Väite on pötyä. Näillä henkilöillä ei ole voitu osoittaa lisääntynyttä riskiä sairastua syöpään.

Vielä lopuksi muutama sana Hiroshimasta ja Nagasakista. Äkillinen lyhytkestoinen gammasäteily aiheutti vain pienen osan ydinpommien aiheuttamista kuolemista. Eli vain pieni määrä kuoli pommien aiheuttamaan akuuttiin säteilysairauteen.

Suurin osa kuolemista aiheutui suurenergisistä vammoista rakenteiden kaaduttua ihmisten päälle ja aivan erityisesti ionisoimattomasta säteilystä eli fissiopommin kuumuuden synnyttämästä ultraviolettisäteilystä. UV-säteily ei tunkeudu ihon pintakerroksia syvemmälle. Näin pommit aiheuttivat salamannopeasti syntyneitä ns. flash burn palovammoja. Kuolleet saattoivat näyttää raidallisilta, jos olivat käyttäneet mustavalkoraidallista paitaa.

Kuten edellä on kerrottu pommien aiheuttama ionisoiva säteily on aiheuttanut eloonjääneillä joka kymmenennen kiinteän syöpäkasvaimen ja esimerkiksi tupakoinnin vaikutus syöpäisyyteen on kymmenkertaa suurempaa eloonjääneillä. Vain viiden vuoden viiveellä syntyneiden verisyöpien määrä oli muistaakseni 80.

 

Kirjoittaja on ollut Valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtaja vuodesta 2009

Viitteet:  

http://edition.cnn.com/2010/WORLD/asiapcf/01/06/japan.bomb.victim.dies/index.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Greenpeace

http://mikkopaunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262070-punavihreaa-koululaisten-aivopesua-tassa-todisteet

https://bioone.org/journals/Radiation-Research/volume-187/issue-5/RR14492.1/Solid-Cancer-Incidence-among-the-Life-Span-Study-of-Atomic/10.1667/RR14492.1.full

http://www.unis.unvienna.org/unis/en/pressrels/2011/unisinf398.html

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu