MikkoPaunio

HS ja YLE - Umpisurkeaa agendajournalismia

Helsingin Sanomat uutisoi 22.6. (1) rikkaiden maiden muoviroskan viennistä Aasiaan ja sen aiheuttamasta  valtamerten saastuttamisesta. Jutussa tehdään ympäristöjärjestöistä sankareita, vaikka ne ovat syyllisiä itse ongelmaan.

Ympäristöjärjestöjen ja valtamedian jo lähes 30 vuotta jatkuneesta ankarasta painostuksesta johtuen on OECD-maissa laadittu sellaista jätehuollon säätelyä, jossa edellytetään, että muovi erotetaan kotitalousjätteistä ja kierrätetään.

Koska erilaatuista ja likaista yhdyskuntajätteestä eroteltua muovia ei voi kierrättää, on se lähetetty viimeisten 20 vuoden ajan köyhiin maihin pois näkyvistä pois mielestä kauhistuttavin seurauksin.

Kanadan 4. suurin lehti julkaisee terveiseni Trudeaun hallitukselle 19.6. (2) paria päivää ennen kuin MV Bavaria niminen laiva saapuu Vancouveriin tuoden symbolisesti takaisin Filippiineiltä pienen erän "kierrätys"muovia, jonka seassa on mm. vanhusten käytettyjä vaippoja. Totean terveisieni aluksi, että pitäisikö itkeä vai nauraa Kanadan hallituksen täysin hyödyttömälle punavihreälle hyvesignaloinnille, jossa se EU:n tapaan kieltää kertakäyttömuovit. 

Helsingin Sanomien Aasian muoviroskajutussa ei mainita sanaa kierrätys. Se on kuitenkin ainoa syy, miksi ympäristöjärjestöjen edelleen suojeluksessa oleva ympäristöteollisuus on lähettänyt muovit alkeellisiin olosuhteisiin ja lopulta valtameriin.

Suomalainen Kuusakoski on muuten yksi merkittävistä globaaleista toimijoista alalla. En ole nähnyt V-mediassa juttuja Kuusakoskesta. Toisaalta Fortum kyllä mieluusti kertoo, kuinka suomalainen on saatu innostutettua valtamedian avulla erilliskeräämään muovia, joka viedään pääosin Riihimäelle, mutta informaatiota siitä, paljonko tästä tuotetaan huonolaatuista uusiomuovia suurilla energia- ja vesipanoksilla, jotka aiheuttavat mm. mikromuovipäästöjä vesistöihin, ei kerrota. Suuri osa kansalaisten hyväuskoisesti keräämästä jätemuovista menee suoraan polttoon.

Punavihreän The Guardianin artikkelissa (3), joka julkaistaan kaksi päivää ennen HS:n artikkelia  kerrotaan  sama globaali tarina, kuin se, jonka kerroin viime vuoden kesäkuun lopussa raportissani ”Save the Oceans - Stop recycling plastic” (4). Tässä – toisin kuin HS:n jutussa – kerrotaan ”kierrätyksen” synnit.

YLE käytti täydellä arsenaalilla viime kesänä kokonaisen viikon, jossa se kyseenalaisti ja saattoi minut henkilönä naurunalaiseksi ja raporttini epäilyttäväksi Sitran hutkjoiden avulla.

Raporttini edesauttoi kuitenkin merkittävästi sitä, että 187 maata kykeni sopimaan toukokuun 10.  Baselin sopimukseen muutokset, jotka kieltävät rikkaiden maiden muovijätteen viennin 1.1.2021 köyhiin maihin. Köyhät maat suuunnittelevat tuontikieltoja jo tuota päivämäärää ennen.

Kuukausi ennen kuin maat sopivat Baselin sopimukseen tehtävistä muutoksista, YLE osana "I love muovi" kampanjaa tekee minusta ja viime kesän raportistani jälleen pilkkaa molemmilla kotimaisilla kielillä (5,6). 

Sain pienen kosmeettisen korjauksen suomenkieliseen juttuun, mutta ruotsinkieliseen juttuun, he eivät tehneet tätä pienen pientä korjausta kuin vasta nyt kesäkuussa.

Uusi arvioni muovin"kierrätyksen" täydellisestä globaalisesta epäonnistumisesta ja sen paljastumisesta kaikkialla maailmassa valtamedioiden herättyä sekä analyysini Baselin sopimukseen tehtyjen muutosten seurauksista julkaistaan 15.5.2019 ilman, että se olisi kiinnostanut HS:a tai YLE:ä (7).

Että tällaista tämä kotimaisen V-median agendajournalismi on. Eipä voi surkeammaksi mennä vai voiko? 

Viitteet:

1. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006151266.html?fbclid=IwAR1axpg-MHXRp...

2. https://business.financialpost.com/opinion/the-western-worlds-trash-cris...

3. https://www.theguardian.com/us-news/2019/jun/19/plastic-wrapped-in-plast...

4. https://www.thegwpf.org/new-report-recycling-plastic-waste-is-making-ocean-litter-worse/

5. https://yle.fi/uutiset/3-10720090

6. https://svenska.yle.fi/artikel/2019/04/02/vi-satte-fem-sandare-i-plastin...

7. https://www.thegwpf.org/eu-faces-tsunami-of-plastic-waste-in-wake-of-new...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

VM-lehdet ovatkin todellisuudessa uusi MV-lehti.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

MV-lehden laatu on parantunut Janus Putkosen hypättyä kelkkaan ja rahoituksen muututtua aidosti ruplapohjaiseksi.

Samaan aikaan VM-lehtien toimituksellinen laatu herättää lähinnä myötähäpeää.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Joo Mä oon joskus todennut, että MV-lehtikin on totuudenmukaisempiaa journalismia kuin V-media

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ongelmana on, että liikaa ajetaan tiettyä agendaa, eikä osata katsoa kokonaisuutta kriittisesti. Muovin kierrätys kuulostaa hyvältä mutta ei ole sitä enää kun se muovi kipataan valtameriin. Ostin Prismasta ämpärin, joka luultavasti uusiomuovista koska ämpärin materiaali ei yhtä joustavaa kun vanhoissa ämpäreissä ja siksi halkee helpommin. Sinänsä muovituotteiden valmistusta voidaan vähentää mutta kokonaan niitä ei voida välttää. Polttaminen on mielestäni ok ja luultavasti ekologisesti kestävämpää kuin kierrättäminen mikäli vesistöihin päätyy mikromuovia sen johdosta.

Muuten eikö nykyisin ainakiun Uudellamaalla kaikki jätteet polteta? Olen ymmärtänyt että metallijätteitä kannattaa kierrättää sillä ne haittaa polttouunin toimintaa ja muutenkin metallia voidaan ilmeisesti uusiokäyttää muovia paremmin.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Metallit otetaan joko magneetilla ennen polttoa pois ja/tai pohjatuhkasta myöhemmin. Homma toimii hyvin ja voi olla että pohjatuhka saadaan täysin haitattomaksi. EU antanut pari milliä suomalaiseen tutkimusprotokollaan

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Elämme vaihtoehdottamassa maailmassa. Jos täällä jokin yksi (mikä tahansa) "totuus" saa riittävästi valtaa, sitä toitotetaan ja esitetään ehdottomana. Kaikenlainen, järkeväkin, kritiikki on tällöin populismia ja milloin mitäkin. Olen aina ihmetellyt, mitä totuutta esimerkiksi Yle seuraa ja miksi? Onko tämä taas sellainen "follow the money case" ja löydä syyt ja vaikuttimet?

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Kyllä Carpe Diem kaverikapitalisteja löytyy vähän sieltä sun täältä. Kiitos kommentistasi

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

"https://www.kauppalehti.fi/uutiset/lukema-kutistui-brutaalisti-suomen-talouden-viime-vuoden-kasvuvauhti-olikin-26-prosenttia-heikompi-kuin-viela-eilen-luultiin/26355390-0e71-4c15-931b-64844f351fb3?fbclid=IwAR0zy1t9C39dgqAFTAIk8T-ukmVfniCExvasZ0hX3RyQ0D5oMsiG-whbak0"

Mielenkiintoinen Kauppalehden juttu.
Ennen vaaleja suitsutettiin "talouskasvulla", jopa 2,3 % 2018 verrattuna 2017.
Kauppalehden mukaan nuo luvut olivat virheellisiä.
Talouskasvu 2018 oli vain 1,7%, eli reilusti heikompi kuin 2017 (3%).

2018 oltiin jo hyvässä kasvuvauhdin hidastumisessa vaikka media julisti Sipilän mukaista "hyvää talouskasvua".

Oliko sitten agendajournalismia vai ei?
Kuinka vaalit olisivat menneet jos todelliset luvut olisi saatu julkisuuteen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset